Připravte se, Liga mistrů dostává nový kabát. Soutěž, jak ji známe, přestane existovat

4 minuty čtení
Autor: Jakub Vaverka

Liga mistrů je nejprestižnější klubovou soutěží ve světovém fotbale. Obecně platí, že klub, který vyhraje Ligu mistrů, je v daném roce nejlepším týmem na světě. Pro sezónu 2024/2025 se UEFA rozhodla pro zásadní změnu formátu, která LM promění k nepoznání. Jaký je hlavní důvod této proměny?

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Starý systém odchází a nový slibuje větší atraktivitu

Dosud jsme Ligu mistrů znali jako soutěž, v níž se v létě konají předkola, z nichž postoupí osm klubů, které doplní 24 týmů, jež si účast ve skupinové fázi Ligy mistrů zajistily na základě svého evropského koeficientu a umístění v národních ligách v předchozí sezoně. Do skupiny LM se automaticky kvalifikuje také vítěz Evropské ligy. Skupinovou fázi zatím hraje 32 klubů v osmi skupinách po čtyřech.

Každý tým hraje s každým v dané skupině systémem doma-venku a má zaručeno šest zápasů. Dva nejlepší týmy z každé skupiny postoupí na jaře do osmifinále, po němž následuje play-off, které vyvrcholí finálovým zápasem hraným na jeden zápas. Do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy postupují týmy, které se ve skupinách umístí na třetím místě.

Zdroj: eurosport.com/foto: Getty Images

Zvýší se příjmy klubů?

Změní se ale téměř vše. Od roku 2024 se Liga mistrů rozšíří z 32 na 36 týmů, přičemž hlavním zastáncem nového formátu je UEFA. Oficiálně nás čeká konec skupinové fáze v dosavadní podobě. Přejde se na takzvaný švýcarský systém turnaje, v němž budou kluby seskupeny do jedné společné skupiny. Každý tým bude mít zaručené čtyři domácí a čtyři venkovní zápasy. Jedním z důvodů této změny je více zápasů mezi evropskými giganty a vyšší tvorba zisku. Velkokluby si často stěžovaly, že zápasy ve skupinách s týmy jako Ludogorec Razgrad, Malmö FF, Viktoria Plzeň, Club Bruggy a Dinamo Záhřeb nejsou pro diváky po celém světě příliš atraktivní. Proto by se měly zvýšit příjmy i sledovanost.

Každý klub odehraje osm zápasů, po nichž bude společná tabulka 36 týmů rozdělena na tři části. Osm nejlepších týmů se kvalifikuje do vyřazovací fáze Ligy mistrů. Týmy na 9. až 24. místě se utkají ve dvojzápase, z něhož vzejde zbývajících osm finalistů. Stejným způsobem budou postupovat i další mezinárodní klubové soutěže, tedy Evropská liga a Konferenční liga.

Liga mistrů na způsob Superligy?

Pro kluby z menších zemí bude postup mezi smetánku v Lize mistrů ještě náročnější, zástupci klubů z méně sledovaných lig se obávají zvětšující se propasti mezi kluby na evropské úrovni.

Očekává se, že s blížícím se ročníkem 2024/2025 se UEFA více zaměří na PR a marketing kolem této změny, protože v řadě evropských klubů a lig panuje mírný zmatek a občas i rozčarování.

Tento formát Ligy mistrů totiž připomíná plány na Superligu, proti kterým se představitelé UEFA v čele s prezidentem Aleksanderem Čeferinem ostře postavili. Soutěž má současnou podobu od ročníku 1992/1993, kdy v ní triumfoval francouzský Olympique Marseille. Ke změně formátu tedy dojde po dlouhých 22 letech. Zatím je ale předčasné diskutovat o tom, co tento krok přinese a zda bude přínosem pro celý fotbal.

VSTUPENKY a ZÁJEZDY na EVROPSKÉ POHÁRY