Příprava na Euro: Jak bude vypadat základní sestava?

3 minuty čtení

Fotbalisté české reprezentace ladili formu na herním kempu v rakouském Schladmingu, do toho si zapsali dvě výhry nad fotbalovými trpaslíky. Herně příliš nepřesvědčili, ale to ostatně v přípravě ani naši hokejisté před zlatým šampionátem v Praze a Ostravě. Jak to tedy vypadá s našimi šancemi v Německu?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Ivan Hašek má z Rakouska jeden velmi pozitivní poznatek. Už proti Maltě, kterou jsme rozstříleli 7:1, totiž údajně chtěly nastoupit i obvyklé opory jako Patrik Schick nebo Tomáš Souček. Hráči mají velkou chuť a v týmu panuje dobrá atmosféra, což se za vlády Jaroslava Šilhavého na posledním srazech rozhodně říct nedalo.

Vítězná série je důležitá

Výkon v generálce na hřišti Hradce Králové proti Severní Makedonii velký optimismus u fanoušků nevyvolal. Zároveň je ale třeba poznamenat, že tým pod koučem Haškem zatím vyhrál všechny čtyři zápasy. „Vítězná série a nálada je před Eurem důležitá,“ nechal se po utkání slyšet i Patrik Schick, který mimochodem nastřílel v reprezentaci úctyhodných 19 branek za 38 utkání.

Byl hvězdnou posledního evropského šampionátu a velká pomoc se od něho bude očekávat také letos v Německu, kde si vydělává na chlebíček. Proti Portugalsku si dokonce zahraje v Red Bull Aréně v Lipsku, kde v sezoně 2019–20 úspěšně hostoval a odstartoval svou německou fázi kariéry.

Příprava nepřesvědčila… Ale to ani u zlatých hokejistů!

Příprava byla rozpačitá, ostatně proti Makedoncům jsme dali góly pouze ze dvou penalt a z 23 střeleckých pokusů jsme pouze třikrát ohrozili brankáře. Nabízí se ale symbolika s hokejisty, kteří byli po generálce na turnaji Euro Hockey Tour v Brně také pod palbou kritiky a dneska jsou z nich národní hrdinové.

Přátelské zápasy jsou ostatně také o hledání hrany, co ukázat soupeřům a co nechat pod pokličkou. Nikdo se nechtěl zranit a herní principy nebo signály, se kterými půjdeme do Eura, zatím trenéři ukazovat nechtěli. Přesto na sebe někteří hráči ukázali minimálně po individuální stránce.

Staněk mezi tyčemi, Hranáč dominantou v srdci obrany

Jindřich Staněk byl sice proti Makedoncům bez práce, ale nasazení gólmanů v přípravě naznačilo, jaké budou mít čeští brankáři role. Staněk pravděpodobně půjde do Eura jako jednička, dvojku bude dělat Matěj Kovář a trojku Vítězslav Jaroš.

Dominantní výkony podával v srdci obrany Robin Hranáč, který jako jediný z celého kádru odehrál oba zápasy v kompletní minutáži a byl bezchybný. Navázal na výkony z Plzně, kde se dostal i do nejlepší jedenáctky Konferenční ligy a řekl si o základ pro Euro.

Vedle něho bude pravděpodobně Ladislav Krejčí jakožto jediný levák mezi stopery a po pravé ruce bude mít Hranáč jednoho ze slávistů – Zimu nebo Holeše. Naopak Vitík s Vlčkem mají pravděpodobně do základní sestavy poměrně daleko.

Může bouřlivák Červ vyzvat Bruna?

Na pravé straně je jasnou volbou Vladimír Coufal, který se ukazuje po návratu do nároďáku v dobré formě, má za sebou i povedenou klubovou sezonu. Vedle kapitána Tomáše Součka bude hrát při Sadílkově absencemi pravděpodobně Lukáš Provod, defenzivnější variantou může být Lukáš Červ. Plzeňský válečník nemá respekt před nikým a výzvou by pro něho jistě byly i souboje třeba s Portugalcem Bruno Fernandesem.

Vlevo pak bude rozhodně David Jurásek, protože další variantou je David Douděra, který by ale musel hrát přes nohu. Přípravné utkání s Makedonií ukázalo, že je to v tomto rozestavení stěžejní a po příchodu Juráska se hra hodně zvedla. Díky jeho kvalitním centrům po noze jsme měli závary, šance, hra vypadala plynuleji.

Schick jako jednička. Ale co kolem něj?

V ofenzívě pak nastoupí tři vlčáci. Otázkou zatím zůstává, v jakém rozestavení, jestli Hašek a spol. zvolí variantu jednoho hrotového hráče – tím by byl jednoznačně Patrik Schick – a dvou křídelníků, nebo dvou hroťáků a pod nimi jedním staženým útočníkem, případně desítkou.

Pokud se Hašek a spol. rozhodnou pro první variantu, budou hrát zprava buď Václav Černý nebo Matěj Jurásek a zleva Adam Hložek. Při hře na dva centrální útočníky nastoupí vedle Schicka buď Kuchta nebo Chytil. Slávista v přípravě vykazoval o chlup lepší formu, ale vzhledem k typologii by hrál vedla Schicka spíše pohyblivější Kuchta.

A kdo pod nimi? Tady jsou varianty tři, možná čtyři – Barák, Hložek, Lingr a Šulc. Hložek tuto pozici dostal na starost v generálce, ale moc se mu nedařilo. Barák je kreativnější, má větší klid na míči, dokáže řídit tempo hry a dirigovat útoky. Na druhou stranu třeba proti Portugalcům bude na place potřeba bojovnější, důraznější přístup.

Sestava podle FotbalTour

Staněk – Holeš, Hranáč, Krejčí – Coufal, Souček, Provod, D. Jurásek – Barák – Schick, Kuchta.

Jaké šance nám dávají bookmakeři?

Mimochodem český národní tým je podle aktuálních kurzů třináctým až šestnáctým „největším“ favoritem letošního mistrovství. Největšími outsidery šampionátu jsou Albánci v kurzu 500:1, pod Čechy jsou třeba i Ukrajina (110:1), Polsko (150:1) nebo naši bratři Slováci (300:1). Největším favoritem je Anglie.

Stejné šance jako českému národnímu týmu dávají bookmakeři v kurzu 100:1 také reprezentacím Maďarska, Rakouska a Srbska. Ale kdo by si před nedávnem tipoval, že vyhrajeme hokejový šampionát, že? Buďte s námi u toho!