Příběh, který potvrzuje, že Arsène Wenger je prvotřídní legenda

4 minuty čtení
autor: Jakub Vaverka

Francouzský trenér Arséne Wenger seděl na lavičce Arsenalu nepřetržitě v letech 1996 až 2018. S Gunners zaznamenal velké množství úspěchů a zařadil je mezi nejlepší světové týmy. Lidé si ho však pamatují také pro jeho smysl pro fair-play.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Trenér neporažených Kanonýrů

Wenger s Arsenalem třikrát vyhrál Premier League, sedmkrát FA Cup a v roce 2006 s týmem došel také do finále Ligy mistrů. Památná je zejména sezóna 2003/2004, kdy londýnští Kanonýři získali anglický titul bez jediné prohry. Zrodila se legenda The Invincibles, kterou se dodnes nikomu nepodařilo napodobit. Rodák ze Štrasburku vyryl v rudém světle severního Londýna hlubokou brázdu a není divu, že má před Emirates Stadium sochu.

Byl to také on, kdo stál na lavičce The Gunners, když se stěhovali ze starého Higbury do nového stánku a klub procházel těžkým obdobím, zejména po ekonomické stránce. Odkaz, který trenér s přezdívkou „Profesor“ (vysloužil si ji hlavně díky svému inteligentnímu vystupování a přístupu) na Britských ostrovech zanechal, však nespočívá jen v titulech a trofejích, které získal.

Arsène Wenger (zdroj: Gunners Town)

Opakování vyhraného zápasu FA Cupu

Ne každý měl Wengera v oblibě, do jeho názorů dokázali promluvit zejména Sir Alex Ferguson nebo José Mourinho. Málokdo však mohl Arsénovi upřít smysl pro kombinační fotbal a fair-play. Právě toto Francouzovo férové pojetí hry má svůj věčný odkaz v zápase anglického FA Cupu, ke kterému došlo v sezóně 1998/99.

Na programu bylo páté kolo nejstarší pohárové soutěže světového fotbalu, v němž proti sobě nastoupily Wengerův Arsenal a Sheffield United. Gunners na Highbury zvítězili 2:1 po gólech legend Patricka Vieiry a Marca Overmarse. Rozhodující přímý kop však s sebou přinesl několik kontroverzí a velkou vlnu nevole.

Arsène Wenger (zdroj: Eurosport)

Před Overmarsovou trefou odkopl hráč The Blades míč do zámezí, aby mohl být jeden z hráčů Sheffieldu ošetřen. Nwankwo Kanu po následném autovém vhazování odmítl vrátit míč soupeři, našel Nizozemce a ten poslal Arsenal do dalšího kola. Nigerijský fotbalista ve službách Kanonýrů nepřečetl situaci správně, protože v tomto případě jde o nepsané pravidlo.

Arséne Wenger však zasáhl. Přestože jeho tým právem postoupil dál, nabídl trenérovi Sheffieldu, kterým byl v té době Steve Bruce, aby se zápas opakoval. United souhlasili a stejně tak i fotbalová asociace FA. O deset dní později se opakovaný zápas skutečně hrál. Shodou okolností přinesla stejný výsledek: The Gunners opět vyhráli 2:1, tentokrát se o góly postarali Dennis Bergkamp a opět Overmars. Je třeba dodat, že už bez kontroverze.

NABÍDKA ZÁJEZDŮ NA ARSENAL

Zpříjemněte sobě nebo svým blízkým čekání na Vánoce originálním adventním kalendářem pro fanoušky Arsenalu!