Přes překážky ke hvězdám. Jak vypadala cesta Čechů na EURO?

4 minuty čtení

O české reprezentaci se v posledních měsících napsaly stovky článků. Převážně s negativním narativem. Nicméně dá se konstatovat, že konec dobrý, všechno dobré. Češi se na EURO kvalifikovali, i když kvalifikace nebyla procházka růžovou zahradou. Jak cyklus probíhal?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

SNOVÝ ZAČÁTEK, ALE I ZAKOPNUTÍ

Před začátkem kvalifikace stálo před reprezentací hned několik otazníků. Fanoušci vlastně nevěděli, co čekat. Předchozí reprezentační srazy totiž rozhodně pozitivní nebyly.

Po slibném začátku do Ligy národů, kdy Češi porazili Švýcary a remizovali se Španěly, přišly čtyři prohry v řadě se skóre 1:10. Na podzim výhra nad Faerskými ostrovy a prohra v Turecku. Prostě nic moc.

Hned na úvod kvalifikace přitom číhal soupeř číslo jedna, tedy Polsko. Bleskový start v podobě dvou gólů během prvních tří minut však znamenal, že body zůstaly po konečné výhře 3:1 v Edenu.

Nicméně byl to snový start, na který se nepodařilo navázat. Hned za tři dny totiž následovala blamáž v Moldavsku, kde český výběr jen remizoval 0:0.

NERVÓZNÍ LÉTO

Když se hráči sešli na reprezentačním srazu po konci sezony v červnu, byl na ně velký tlak. Další zakopnutí si prostě nemohli dovolit. Začalo se pochybovat i o nominacích či herním stylu. Nálada prostě nebyla ideální.

Přímo se to týkalo i Václava Černého, který si toho času užíval zasloužených ovací za životní sezonu v nizozemské lize. V reprezentaci byl ale opomíjen, což se po tlaku veřejnosti změnilo v zápase na Faerských ostrovech. Příbramský odchovanec zazářil dvěma krásnými góly a díky třem bodům se situace trochu uklidnila.

Byl to však jen náznak toho, co přijde.

PROKLETÁ ALBÁNIE A POMOC OD POLÁKŮ

Špatná atmosféra totiž začala pořádně bublat na podzim. Češi se na domácím trávníku střetli s Albánci a stál před nimi velký úkol. Výhra a bývalo by bylo defacto hotovo. Jenže se jen remizovalo. A to navíc po mdlém výkonu, ničemu nepomohlo ani velké množství Albánců mezi Čechy.

Hned za měsíc, tedy zhruba v půlce října, Češi zajížděli do Albánie. Čekalo tam na ně peklo, domácí cítili životní šanci dostat se na šampionát. A také to tak vypadalo. Nasazení na tribunách a nasazení na trávníku, na to parta trenéra Šilhavého neměla odpověď.

Nevídaná kritika sílila hlavně po výře nad Faerskými ostrovy. Ač to může znít paradoxně, bylo to přesně tak. Gól z penalty před koncem zápasu? Tohle bylo pro české fanoušky prostě málo.

Nicméně i tak měl Šilhavý a spol. pevnou půdu pod nohama. Dost totiž pomohli Poláci, kteří měli snad ještě horší výsledky než český výběr. Trumfy v rukách tak před závěrečným srazem roku drželi Češi.

KONEC DOBRÝ, VŠECHNO DOBRÉ

Klíčem bylo uhrát „něco“ v Polsku. A povedlo se. Od ideálu měl výkon daleko, ale remízu 1:1 národní tým bral. Situace byla totiž tak vypjatá, že opravdu záleželo jen na výsledku.

Ten znamenal mimo jiné i to, že Poláci byli definitivně ze hry a Čechům stačilo v posledním zápase proti Moldavsku remizovat.

Pomyslnou třešničkou na dortu celého narativu kolem reprezentace byla návštěva diskotéky tří hráčů, ale o tom někdy jindy.

Tým se totiž musel semknout a poslední utkání ve skupině prostě zvládnout. Dopředu jej hnal vyprodaný olomoucký stadion. A i když výkon opět nebyl ideální a pomohla i červená karta pro moldavského hráče, na konci svítilo skóre 3:0 a stadion slavil postup.

Opět se tak ukázalo, že EURO a Česká republika, to jde k sobě. V éře samostatnosti Češi na evropském šampionátu nechyběli ani jednou. Tentokrát se mohou těšit do Německa, kde bude vládnout ta nejlepší atmosféra. Buďte u toho!

Zatipujte si složení naší skupiny a vyhrajte

Baví vás tipování? Zkuste odhadnout, jakou skupinu ze zmíněných čtyř výkonnostních košů vyfasujeme. Jednoho z tipujících, kteří se ZDE do naší soutěže zapojí, vybereme a odměníme ho 99% slevou na zápas! Jen pár kliknutí vám může zajistit zážitek na celý život doslova zadarmo, tak na co čekáte? Zapojit se můžete na našem facebookové profilu ZDE.

Nebo nevěříte svému štěstí? A chcete s námi vyrazit na Euro? Zarezervujte si největší sportovní zážitek roku 2024 s předstihem ZDE!