Přepsali historii! Lukáš a Michal Sadílkovi jako první bratři v repre

3 minuty čtení

Vůbec poprvé v historii se za národní tým potkali na hřišti dva bratři – na Faerských ostrovech společně dohrávali utkání Lukáš a Michal Sadílkovi. Podívejme se na přehled bratrských dvojic ve fotbale včetně těch, kde každý z bratrů reprezentoval jinou zemi.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Běžela 89. minuta, kdy se začalo na celém Slovácku slavit. Starší z bratrské dvojice Lukáš Sadílek vystřídal na hřišti Alexe Krále a oba bratři v závěru utkání proti Faerským ostrovům obhospodařili střed zálohy. Bratři Michal a Lukáš Sadílkové jsou prvními sourozenci, kteří se společně setkali přímo na hřišti v českém národním týmu.

Naposledy se v reprezentační nominaci objevili bratři Michal a Roman Hubníkovi, ale ti se společně před dvanácti lety nepotkali na hřišti. To až záložníci Twente, respektive Sparty. Oba rodáci z Uherského Hradiště za sebou mají vynikající sezonu.

Mladší Michal si v Twente musel projít dvěma zraněními, v reprezentaci se nějakou dobu neobjevil, ale závěr prožil z říše snů. Společně s Václavem Černým, který si tím vysloužil dokonce vábení klubů z nejlepších evropských lig, dotáhli Twente do Konferenční ligy. Ve finále o tuto třetí evropskou soutěž jeho tým vyřadil Spartu, samozřejmě tu z Rotterdamu.

Zkušenější Lukáš, který byl dlouho ve stínu Michala, letos prožil první a hned průlomovou sezonu ve Spartě Praha. Od začátku patřil ke klíčovým hráčům Letenských a na konci ročníku zvedl nad hlavu svůj první mistrovský titul. Paradoxně ve Spartě, kterou loni ve finále se Slováckem porazil, když získal svou premiérovou tuzemskou trofej – MOL Cup.

Věděli jste, že…

  • mnohem častější jsou bratrské dvojice u české hokejové reprezentace? V národním týmu společně nastoupili třeba bratři Adam a David Musilové, Šimon a Matěj Stránští nebo dokonce tři bratři Hynek, Radim a Tomáš Zohornové.
  • je také spousta bratrských dvojic, kdy každý reprezentuje jinou zemi?
    • Tou nejznámější jsou asi Kevin-Prince Boateng a Jerome Boateng, ale často se zapomíná, že jsou to nevlastní bratři. Oba Boatengové se narodili v Berlíně, každý má však jinou matku. A zatímco Kevin-Prince se po startech v německých mládežnických výběrech rozhodl reprezentovat zemi jejich otce Ghanu, Jerome si vybral Německo.
    • Thiago Alcantara a Rafinha Alcantara se propracovali mládežnickým systémem Barcelony až do „áčka“ katalánského velkoklubu. Mladšího Rafinhu začala vábit Brazílie a on na její volání slyšel. Za Kanárky si ale připsal pouhé dva starty. Dnes hraje za katarské Al Arabi.
    • Rodiče Granita a Taulanta Xhaka byli válečnými uprchlíky, kteří uprchli z oblasti Kosova do Švýcarska. Oba bratři působili v Basileji a oba chtěli reprezentovat Albánii. Granit Xhaka ale neobdržel pozvánku do albánské reprezentace a přijal nabídku Švýcarska. Dnes si možná Albánci drbou vlasy.
    • Různé země reprezentovali také Christian Vieri (Itálie) a Massimiliano Vieri (Austrálie) nebo Mathias Pogba, Florentin Pogba (oba Guinea) a nejznámější Paul Pogba (Francie), který aktuálně patří Juventusu Turín.

Vyrazte s námi na repre

Chcete zažít nejen bratry Sadílky, ale celou českou reprezentaci na vlastní kůži? Vyberte si z naší nabídky. Už v září se představíme v krásné Puskás Aréně v Budapešti, kde jsme naposledy zažili slavné vítězství v play off Euro 2020 nad Holandskem. Zopakujeme si úžasný zážitek i proti domácí reprezentaci s hvězdou Lipska Dominikem Szoboszlaiem v čele?

Z naší nabídky doporučujeme:

  • FOTBAL:  Vstupenky na utkání Maďarsko – Česká republika ZDE (příprava)
  • FOTBAL:  Vstupenky na utkání Albánie – Česká republika ZDE (kvalifikace)