Pozor na Aston Villu! Tradiční klub může být novým Brightonem

4 minuty čtení

V našich končinách je Aston Villa brána spíše jako jeden z dalších menších klubů mezi anglickou smetánkou. Ale opak je pravdou. V Anglii berou Villans jako jeden z nejtradičnějších klubů vůbec. V poslední sezoně se pořádně vyšvihli. A do dalšího ročníku mají jen vyšší cíle.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích
Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Minulá sezona byla pro Aston Villu nejlepší v Premier League za posledních 13 let. Po pomalém začátku ročníku, kdy prohrála čtyři z úvodních pěti zápasů, se Villa vzpamatovala a sezonu zakončila až neuvěřitelně dobře.

V kalendářním roce 2023 Villa vyhrála 13 z 21 zápasů v Premier League a pouze pětkrát prohrála. To je vynikající bilance! K tomu všemu Villu čeká i evropské dobrodružství.

DÍKY, UNAII!

Když trenér Unai Emery v listopadu převzal křeslo po Stevenu Gerrardovi, musel si v Anglii znovu vybudovat reputaci. Během jeho předchozího působení se mu v Arsenalu totiž nedařilo dle představ a byl často terčem posměchu.

Ve Španělsku je přitom Emery považován za jednoho z nejlepších trenérů v zemi. Se Sevillou vyhrál třikrát Evropskou ligu, v roce 2021 zvedl tuto trofej nad hlavu počtvrté s Villarealem. Během svého působení ve Francii v Paříži dovedl klub k domácímu treble v sezoně 2017/18.

Emery však dal na angažmá v Arsenalu během svého působení ve Villa Parku zapomenout a ukázal, proč se mu v dosavadní kariéře tolik dařilo. Hráči pod ním vždy rádi pracovali a ukazuje se to na jeho výsledcích.

Tentokrát má Emery k dispozici kompletní předsezonní přípravu, což je nesporná výhoda, jelikož bude mít možnost pracovat na taktice a schématech, což je luxus, který si při svém příchodu do klubu v průběhu sezony nemohl dovolit.

VZRUŠUJÍCÍ POSILY

Pozorným fanouškům asi neuniklo, že Aston Villa již stihla získat záložníka Youriho Tielemanse. Belgický reprezentant v posledních letech v Premier League ukázal, co umí. Patřil k nejlépe hodnoceným záložníkům ligy. Přišel po vypršení smlouvy a čekalo se, že ho angažuje tým z elitní šestky. Nakonec ale zakotvil u Emeryho.

Tielemans ale rozhodně nebude posledním hráčem, který do Aston Villy v létě přestoupí. Emery bude chtít svůj tým doplnit spíše kvalitou než kvantitou, soupiska je totiž celkem široká.

Uznejte sami – v bráně mistr světa Emiliano Martinez, výborní stopeři Tyrone Mings, Diego Carlos či Ezri Konsa. Dále pak jména jako Boubacar Kamara, Jacob Ramsey, John McGin, Leon Bailey, Philippe Coutinho nebo Ollie Watkins. To zní prostě dobře.

Další posilou bude Pau Torres. Stoper Villarealu, kterého dlouhodobě monitorovaly ty největší kluby, by měl přestup za desítky milionů euro zkompletovat před začátkem sezony. A kdo dál? Hovoří se o Tyleru Adamsovi z Leedsu. Ten sestoupil a čtyřiadvacetiletý Američan má vyšší ambice.

EVROPSKÉ NADŠENÍ

Emery určitě viděl, jakého úspěchu dosáhl West Ham v minulé sezóně v Evropské konferenční lize, a rozhodně doufá, že Aston Villa to napodobí a zvedne nad hlavu tuto trofej. Villa začne soutěž v předkole, což by měla být spíše formalita.

Pro fanoušky z Midlands je to vítané oživení. Není to tak dávno, co svému klubu fandili ve druhé lize. Stačilo ale několik dobrých rozhodnutí a jejich klub je rázem ve fotbalové Evropě. A spojení evropských pohárů a Unaie Emeryho? To zní více než nadějně.

VSTUPENKY a ZÁJEDZY na Premier League