Povstaňte, loučí se legenda! Rekordman Premier League Petr Čech po sezoně pověsí kopačky na hřebík

píše Pavel Pubal

 Čtyřnásobný vítěz Premier League i Anglického poháru, držitel tří triumfů v Ligovém poháru, vítěz Ligy mistrů i Evropské ligy nebo devítinásobný Fotbalista roku České republiky. To všechno je Petr Čech, gólmanská legenda, která nedávno oznámila, že po skončení aktuální sezony završí svou bohatou kariéru. „Přemýšlel jsem dlouho, rozhodnutí ve mně zrálo.

 Jsem přesvědčen, že přichází ve správný čas,“ uvedl Petr Čech v oficiálním prohlášení agentury Sport Invest, která jej zastupuje. Šestatřicetiletý rekordman Premier League v počtu vychytaných nul se rozloučí přesně po 20 letech od podpisu své první profesionální smlouvy.

Klíčový krok do neznáma a osudová volba ze Stamford Bridge

 Kariéra rodáka ze západočeské Plzně, kde chytal za mládežnické týmy Viktorie, nabrala od přesunu mezi dospělé rychlý spád. Pouze jednu sezonu chytal jak za Blšany, tak za Spartu Praha, poté už následoval možná klíčový krok celé kariéry – přestup do neznámého a menšího francouzského klubu Stade Rennes. Už od počátku to měla být spíše přestupní stanice. Tehdy dvacetiletý gólman si hned získal sympatie fanoušků a vytáhl podceňovaný klub do vyšších pater Ligue 1. Mimochodem, do Čechových stop se v roce 2017 vydal na trase Sparta – Rennes také další český gólman Tomáš Koubek, který české brankářské škole rozhodně nedělá ostudu. Po třech letech stabilních výkonů pak přišla Čechova osudová nabídka z londýnské Chelsea, kde se stal legendou a fanoušci The Blues jej milují dodnes. Zejména díky působení na Stamford Bridge si vybudoval pozici jednoho z nejlepších a nejrespektovanějších gólmanů své doby a překonal několik rekordů anglické nejvyšší soutěže. Od roku 2015 už Čech patří Arsenalu Londýn, kde také letos v létě zakončí svou bohatou kariéru.

Petr Čech… A pak ti další

 Co se týče reprezentace, dlouhá léta nebylo o čem. Pokud byl Čech zdravý, mezi tyče nikoho nepouštěl. Jedna generace gólmanů tak měla dlouho smůlu. Léta čekal na pořádnou šanci i Tomáš Vaclík, přestože pravidelně chytal evropské poháry za Spartu Praha a později vyhrával jeden titul za druhým ve švýcarské Basileji. Až s ukončením Čechovy reprezentační kariéry mohl konečně zazářit i v dresu národního týmu. Dnes vychvalovaný gólman španělské Sevilly tvoří vyrovnané a kompaktní trio reprezentačních gólmanů nejčastěji s Jiřím Pavlenkou a zmíněným Tomášem Koubkem.

Rozlučka doma s Brightonem, zlatá generace Chelsea pomalu končí

 Obrovská ochota a profesionalita – někdy prý až hraničící s puntičkářstvím, na hřišti pak vynikající reflex na čáře a perfektní organizace obrany. I to je „Big Pete“. Po letech neutuchající slávy a vynikajících výkonů ale v posledních sezonách přišel mírný výkonnostní propad. Věk prostě nezastavíš. Také Čech musel přepustit místo mladším konkurentům, do branky Chelsea se přes něho protlačil Courtois, mezi tyčemi Arsenalu dostává přednost Leno. Na konci minulého roku Čech tuzemským novinářům prozradil, že do české ligy už se nevrátí. Bylo jasné, že se konec gólmanské legendy nezadržitelně blíží. A teď je to tady. Poslední domácí zápas bohaté kariéry absolvuje, ať už mezi tyčemi Arsenalu nebo na lavičce náhradníků, v neděli 5. května v předposledním kole Premier League proti Brightonu na londýnském Emirates Stadium.

 Jak je u Arsenalu zvykem, rozlučka bude určitě velkolepá, vždyť před pár lety si ji užíval i Tomáš Rosický. Malý Mozart se na Emirates dodnes rád vrací, tedy když mu to práce sportovního manažera na Letné dovolí. A dá se předpokládat, že Big Pete bude mít otevřená náručí hned na dvou londýnských adresách. Mezi fotbalisty je to rarita. Petr Čech ale vystupoval vždy jako fair hráč a odpouštěl si velkohubá prohlášení. Prostě za něj mluvily výkony. Také proto je dnes respektován prakticky celým fotbalovým světem, i když se v roce 2015 rozhodl pro přestup mezi dvěma rivaly z jednoho města.

Letos v květnu bude Čech jedním z posledních pilířů největších úspěchů novodobé Chelsea, kdo pověsí kopačky na hřebík. Kariéru už ukončili Didier Drogba nebo dvojice bývalých anglických reprezentantů Frank Lampard – John Terry, která se ihned vrhla do trénování a působí ve druhé nejvyšší anglické soutěži. Lampard je manažerem Derby County a Terry asistentem trenéra u Aston Villy, kde také zakončil aktivní kariéru.

Naváže na Nedvěda a další?

Petr Čech je zkrátka fenomén, který se díky svému charakteru a poctivosti o budoucí práci rozhodně bát nemusí. Co řekne, to má svou váhu. Už když odcházel z Chelsea, spekulovalo se o tom, že se jednou na Stamford Bridge vrátí do některé z funkcionářských rolí a bude tak následovat své reprezentační parťáky Nedvěda (Juventus), Rosického (Sparta), Jankulovskiho (Baník) nebo Grygeru (Zlín). S podobnou nabídkou ostatně může přispěchat i Arsenal, Čechův současný zaměstnavatel. A nedávno jej představila také společnost Livesport jako globální tvář pro velkou kampaň, která odstartuje nejpozději květnovým mistrovstvím světa v hokeji a Čech se objeví hned v několika spotech. A kdyby náhodou se s novou životní kapitolou zcela neztotožnil, třeba bude hledat kapela Eddie Stoilow nového bubeníka…

***Letecký zájezd na poslední domácí zápas Petra Čecha***

#DíkyČechíno!