Pořadatel MS na slovenské dědině! Jaké další bizarní přáteláky historie pamatuje?

3 minuty čtení
píše David Zlomek

Sociálními sítěmi to prvně proběhlo jako vtip. Pořadatel mistrovství světa, tedy katarská reprezentace, se utká s amatérským slovenským týmem. Až později se ukázalo, že je to pravda a zápas se skutečně odehrál. Jak se to stalo? A jaké další šílené reprezentační přáteláky se odehrály?

Potěšte své blízké: Fotbalové adventní kalendáře s kinder čokoládou.

Mallorca, Udinese, Lazio, Fiorentina a TJ Partizán Domaniža. To opravdu není vtip, zápas s účastníkem světového šampionátu se opravdu odehrál. Těžko uvěřitelný příběh má opravdu reálné výsledky. Borci z Kataru totiž od půlky srpna kempovali ve Vídni a potřebovali soupeře.

„Potřebovali soupeře na rozehrání. Klub z Hrubého Šúra má v tom termínu hody, to padlo, další kandidát nám nezvedal mobil. Vyšlo to na Domanižu,“ popsal groteskní vývoj jednání Norbert Belecký, fotbalový zprostředkovatel na Slovenském fotbalovém svaze.

Katar nakonec zápas zvládl a vyhrál 2:0. Nic drtivého to nebylo, vzhledem k postavení obou týmů to byla spíše ostuda! Není to však poprvé, co fotbalový svět řeší netradiční přáteláky.

Kupříkladu v roce 2012 se před olympiádou potřebovala rozehrát reprezentace Gabonu. Newcastle i jeho rezerva tuto výzvu odmítli, a tak se nabídnul Heaton Stannington, tým z jedenácté ligy! Výsledek 4:0 pro Afričany žádnou ostudou nebyl, fanoušci měli navíc šanci vidět mladého útočníka ze St. Etienne. Jednalo se o jistého Pierra Emericka Aubameyanga.

Zdroj: chroniclelive.co.uk

O tři roky dříve došlo k dalšímu bizarnímu souboji. Liverpool v přípravě narazil krátce po sobě na reprezentace Thajska a Singapuru. O podivné souboje na přípravách velkoklubů není nouze, avšak hrát přímo s reprezentacemi, to je neobvyklé. Proti Thajsku z toho byla remíza 1:1, v Singapuru si pak Škrtel a spol. spravili chuť, trpaslíka smetli 5:0.

Zabrusme teď o něco více do historie. Legendární Bobby Robson se před EUREM 1988 rozhodl pro poslední přáteláček. Výpraskem 7:0 to odnesl neznámý tým Aylesbury United. Tehdy hrály persony jako Gary Lineker, Bryan Robson nebo Glenn Hoddle. Povedená příprava? Kdeže, Angličané na mistrovství prohráli ve skupině všechny tři zápasy.

A to nejlepší naposled! Zvláštní přátelák má za sebou také česká reprezentace. Stejně jako Angličané o několik let dříve, i svěřenci Dušana Uhrina se před nadcházejícím evropským šampionátem rozehrát.

Proti Bamber Bridge to byl kouzelný zápas ve skvělé atmosféře, který dopadl pro favorita. Výsledek byl 9:1, ale dle pamětníku mohli dát Češi klidně šestnáct gólů. Pro městečko s dvanácti tisíci obyvateli to byl obří svátek.

Fotbal prostě přináší i taková kouzelná spojení. V Kataru sice amatérské borce neuvidíte, avšak zato svátek fotbalu nabídne to nejlepší, co současný sport nabízí. A vám to nemusí uniknout! Stačí nám napsat a následně vyrazit s námi! A třeba se přesvědčit o tom, jestli se Kataru příprava s Domanižou vyplatila.

Titulní foto, zdroj: Facebookový profil Tj Partizán Domaniža