Po stopách fanouška Arsenalu aneb Co musíte vidět v Londýně

3 minuty čtení

Chcete nasát atmosféru Arsenalu? Ponořit se do slavné historie Kanonýrů, kteří po letech trápení stoupají pod vedením trenéra Mikela Artety zpátky mezi anglickou smetánku? Vybrali jsme pro vás čtyři místa, která byste neměli vynechat.

Potěšte své blízké: Fotbalové adventní kalendáře s kinder čokoládou.

#1 Emirates Stadium

Na stadionu Emirates stadium hraje Arsenal své domácí zápasy od roku 2006. S kapacitou něco málo přes 60 tisíc diváků je čtvrtým největším fotbalovým stánkem v Anglii, hned po Wembley, Tottenham Stadium a Old Traffordu. Cena se vyšplhala na 390 milionů liber. Pro účely zápasů mimo anglickou ligu a poháry je za název používán termín „Arsenal Stadium“ z toho důvodu, že společnost Fly Emirates nemá podepsanou reklamní smlouvu s Evropskou fotbalovou asociací (UEFA).

V srpnu 2009 klub provedl takzvanou Arsenalizaci, vyslyšel tak přání fanoušků, aby z moderního stánku více dýchala klubová historie a identita. V rámci této operace bylo například na fasádu stadionu nainstalováno osm velkých nástěnných maleb. Každá z nich znázorňovala legendy Arsenalu držících se kolem ramen. Smyslem dokončeného návrhu bylo vyobrazit 32 legend, které byly v hloučku a táhly se po celém obvodu Emirates stadium. Při procházce kolem stadionu tak narazíte na legendy jako Iana Wrighta, Tonyho Adamse, Davida Rocastleho, Steveho Boulda, Dennise Bergkampa nebo Thierry Henryho, který má i svou sochu s legendární oslavou hned vedle zdi úspěchů.

Arsenal, stejně jako každý světový velkoklub, je doslova továrnou na peníze. Každý den (mimo těch zápasových) se na Emirates stadium koná spousta prohlídek stadionu, kdy se dostanete až do šatny hráčů, kanceláře manažera Mikela Artety, nebo třeba na střídačku přímo k trávníku. V rámci Stadium tour se můžete podívat také do muzea, kde na vás doslova dýchne historie a narazit můžete i na českou stopu. A to nejen díky bývalým Kanonýrům Tomáši Rosickému a Petru Čechovi

#2 Highbury

Právě tam se psala nejslavnější historie červeného klubu ze severu Londýna. Právě tam dával Thierry Henry své nejslavnější góly, přepisoval historické tabulky a Arsene Wenger tam začal svou velkou kariéru na lavičce Gunners. Už od roku 2006 ale Arsenal žije novou érou na stadionu Emirates.

V areálu londýnského stadionu Highbury byly v okolí hřiště nejen na tribunách vystavěny byty v projektu Highbury Square. Po 93 letech byl na stadionu v roce 2006 odehráno poslední utkání, započala výstavba, a v druhé polovině roku 2009 se mohli stěhovat noví majitelé.

Nová podoba areálu je dílem architektů ze studia Allies and Morrison. Základní myšlenkou je využití původního půdorysu stadionu a zachování vzhledu východní a západní tribuny. Dokonale byla renovována východní tribuna West Stand, takže můžete i v parku na místě původního hřiště vidět prvky bývalého stadionu. Tady na vás dýchá historie!

#3 Metro Arsenal

Chcete jet metrem na Arsenal? Pak máte dvě možnosti. Buď vystoupíte na Holloway Road, a nebo na Arsenal. Ano, slyšíte správně. Právě Kanonýři jsou jediným klubem v Premier League, který má stejnojmennou stanici metra a často jsou i z tohoto důvodu atraktivní pro potenciální partnery. Exkluzivita zkrátka táhne.

Stanice byla otevřena 15. prosince 1906 jako Gillespie Road. Roku 1932 byla přejmenována na Arsenal (Highbury Hill) a od roku 1960 nese dnešní jméno. Nachází se na lince Piccadilly Line mezi stanicemi Holloway Road a Finsbury Park. A věřte, že pokud jste fanoušky Arsenalu, tak se domů bez fotografie legendárního loga stanice metra Arsenal nevrátíte.

#4 Tradiční puby ve stylu Arsenalu

Kolem stadionu jsou jich desítky. Jak se Arsenalu daří, kolem Emirates Stadium to žije. Pokud jste dorazili do Londýna s dostatečným předstihem, můžete si dát třeba tradiční anglickou snídani v podniku Little Wonder Cafe, který je doslova přes ulici na adrese 48 Hornsey Rd, London N7 7BP.

Posnídat s výhledem na svůj chrám, to je sen každého fanouška. A v interiéru samozřejmě nemůže chybět ani spousta dresů a obrazů z historie Kanonýrů. Za anglickou snídani, nápoj a kávu zaplatíte v přepočtu kolem tří stovek, což je na anglické poměry velmi příznivá cena.

Další volbou, zejména pak pro noční hodiny, může být The Gunners pub. Jen pozor, nezapomeňte, že v Anglii je povolen alkohol až od 21 let. Ale zase pokud fandíte Arsenalu a Artetova parta vyhraje, třeba i výčepní přivřou oči.

Z naší nabídky doporučujeme

Chtěli byste si také splnit sen  a vyrazit společně s námi na Arsenal? Možností je hned několik, Kanonýry navštívíme při zápasech Premier League, Carabao Cupu, FA Cupu nebo Evropské ligy. Kompletní nabídku naleznete ZDE, nebo vám můžeme doporučit pár taháků, které nejvíce zaujaly nás samotné.