Plzeň přepsala českou historii, Sparta je nad propastí

3 minuty čtení

Suverénní Plzeň v Evropské konferenční lize, velké vítězství Slavie v Evropské lize nad Vlky z AS Řím a Sparta nad propastí po prohře v Glasgow. Jak vypadá situace českých klubů v pohárové Evropě?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Viktoriáni přepsali historii

Plzeň měla v utkání s Dinamem Záhřeb i štěstí, ale jak známo, štěstí přeje připraveným. Západočeši tak doslova přežili dlouhé nastavení pod tlakem – nejprve byla odvolána penalta, následně vyrovnání Chorvatů zmařil milimetrový ofsajd. A výsledek? Kompletních dvanáct bodů po čtyřech zápasech evropské skupiny – to se ještě nikdy žádnému českému týmu v pohárech nepovedlo. Tleskáme!

Tým zkušeného stratéga Miroslava Koubka tak prožil doslova týden snů. Po nečekaném skalpu Slavie v Edenu, kde Viktoriáni přerušili dlouhou sérii domácích bez ligové porážky, si zajistili s předstihem dvou zápasů postup z prvního místa v konferenční lize. Už nyní je jisté, že nechají všechny své soupeře Astanu, Ballkani i slavné Dinamo Záhřeb pod sebou.

Ba co víc, dalším pozitivem je, že Plzeň za dvojzápas s Dinamem nedostala jediný gól. A bylo úplně jedno, jestli mezi tyčemi stál osmnáctiletý mladík Viktor Baier, nebo nyní „novodobý Petr Čech“ – Jindřich Staněk, chytající po zranění hlavy v helmě jako náš bývalý reprezentační gólman.

Slavia zneškodnila osmkrát dražší AS Řím

Velký večer zažil i vyprodaný Eden, kde Slavia vymazala Vlčí smečku a Mourinho před městským derby s Laziem padl v Praze. Z Věčného města se Pražané před čtrnácti dny vraceli s pachutí – na tribunách i na hřišti, kde Slavia podala velmi bojácný výkon. Tentokrát to ale bylo přesně naopak, Řím se vrací vymazaný a neškodný. Manažer Mourinho dokonce po utkání zakázal mluvit všem hráčům s novináři – prý protože žádný z nich nepodal dobrý výkon a on bere vše na sebe.

Sešívaní tak výborně zareagovali na výbuch s Plzní. Ostatně to už tady bylo kolikrát – realizační tým Jindřicha Trpišovského vždy dokáže bleskově zareagovat na kritiku a napravit předchozí nezdary. Tentokrát se to povedlo i proti slavnému soupeři z italské Serie A.

Jen pro zajímavost – hodnota kádru Slavie je podle transfermarktu 43,45 milionů euro, hodnota AS Řím 362,15 milionů, tedy více než osminásobná. A přestože se Vlkům z Věčného města aktuálně moc nedaří, je třeba připomenout, že jde o vítěze Evropské konferenční ligy ze sezony 2021–22 a o finalisty Evropské ligy z minulé sezony 2022–23.

Sparta prochrápala první půli. V Evropské lize je nad propastí

Dokonalý evropský večer přesto český fotbal nezažil. Sparta totiž vinou prochrápané první půle padla na hřišti nenáviděného Glasgow Rangers. Nejvíce byly vidět chyby mladého stopera Gomeze, který nastoupil při absencích Panáka s Krejčím, ale zoufalý výkon hlavně v prvním poločase podalo mnohem více hráčů. Oživení střídajícím Haraslínem ve druhé půli nestačilo, slovenský křídelník jen snížil na konečných 1:2 a situace letenského týmu je kritická – český mistr je v boji o postup do jarní části Evropské ligy nad propastí.

Už po losu se říkalo, že podle papírových předpokladů bude bojovat Sparta s Rangers o druhé postupové místo. A z klíčového dvojzápasu s tímto soupeřem Letenští získali jen bod – doma vinou tragické koncovky nevyužili herní převahu a jen remizovali, venku vinou individuálních chyb a tragické první půle padli. Stále tak platí venkovní pohárová bída Sparty – zatímco na Letné podává i v evropském měřítku velmi dobré výkony, tak na hřištích soupeřů zatím letos třikrát prohrála (Dinamo Záhřeb, Betis Sevilla, Rangers) a jednou remizovala (Kodaň).

Z naší nabídky doporučujeme

Evropské pohárové soutěže pokračují i dál – v pátém kole Evropské ligy jede Slavia na Tiraspol a Sparta doma hostí Betis Sevilla. Plzeň vyrazí v konferenční lize na Ballkani. Vrcholí ale i Champions League. Pojeďte s námi třeba autobusem na zápas Ligy mistrů proti BVB Dortmund.

Skupina „smrti“ je nebývale vyrovnaná a bude se bojovat doslova o všechno. Zažijte překrásné náměstí v Miláně, ochutnejte místní pizzu a vyslechněte si hit „Sara perche ti amo“ na slavném San Siro s dalšími fanoušky! Chybět samozřejmě nebude ani hymna Ligy mistrů, při které běhá mráz po zádech.