Pepe přepsal rekord Ligy mistrů. Jak jsou na tom Češi?

3 minuty čtení

Portugalský stoper Pepe se stal nejstarším střelcem v historii Ligy mistrů. Evropskému šampionovi z roku 2016 bylo 40 let a 254 dní a z prvního místa historického pořadí odsunul Francesca Tottiho. Jeho moment přišel v první minutě nastavení, kdy pečetil výhru 2:0 nad Antwerpami.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

„Moje maminka má dnes narozeniny. Před zápasem jsem jí slíbil, že se pokusím dát gól, nebo minimálně udělám všechno pro to, abych jí mohl věnovat výhru. Jako fotbalisté se dovedeme hodně obětovat, zvláště když se jedná o rodinu,“ prohlásil sympaticky po utkání.

Přestože během své kariéry rozhodně nepatřil mezi obávané střelce a hlavně trápil ofenzivní hvězdy soupeřů, dostal se mezi elitní smetánku.

Nejstarší střelci v Lize mistrů

1. Pepe (40 let a 254 dní) – 7. listopad 2023 a utkání FC Porto proti Antverpám
2. Francesco Totti (38 let a 59 dní) – 25. listopad 2014 a utkání AS Řím proti CSKA Moskva
3. Ryan Giggs (37 let a 290 dní) – 14. září 2011 a utkání Manchesteru United proti Benfice
4. Filippo Inzaghi (37 let a 87 dní) – 3. listopad 2010 a utkání AC Milán proti Realu Madrid
5. Javier Zanetti (37 let a 72 dní) – 20. říjen 2010 a utkání Interu Milán proti Tottenhamu

Věděli jste, že…

  • Ve vyřazovací části loňské sezony Ligy mistrů se stal druhým nejstarším střelcem v semifinále Ligy mistrů Edin Džeko. Bývalý hráč Teplic pokořil v dresu Interu Milán obranu městského rivala AC Milán ve věku 37 let a 54 dní. Starší o tři měsíce byl jen Ryan Giggs v roce 2011. Aktuálně nastupuje Džeko v tureckém Fenerbahce a týká se ho tedy „jen“ Evropská konferenční liga.
  • Nejlepším českým střelcem v Lize mistrů je stále Pavel Nedvěd s patnácti zásahy, jen o dva góly méně dal Jan Koller a desetkrát se prosadil Tomáš Rosický. Takový Patrik Schick, i přes své zdravotní problémy stále považován za nejlepšího českého útočníka, ještě na gól v Lize mistrů čeká. Zahrál si ji přitom za AS Řím, Lipsko i Leverkusen.

Další veterán na vrcholu? Olivier Giroud

Že fotbalisté rozhodně nepatří po třicítce do starého železa, ukázal v tomto kole i Olivier Giroud. Kolikrát on už musel slýchat, že má všechno za sebou. Vždyť fanoušci Arsenalu mu pomalu ukončovali kariéru už někdy kolem roku 2017, v Chelsea to pak bylo o pár let později to samé. A on pořád pálí ostrými – v úterním zápase proti PSG pokořil v dresu AC Milán gólmana Donnarummu ve věku 37 let, 1 měsíce a 9 dnů. I on se tedy pomalu řadí mezi nejstarší v historii.

Chtěli byste zažít další gólový večer Oliviera Girouda? Pojeďte s námi autobusem na zápas Ligy mistrů proti BVB Dortmund. Skupina „smrti“ je nebývale vyrovnaná a bude se bojovat doslova o všechno. Zažijte překrásné náměstí v Miláně, ochutnejte místní pizzu a vyslechněte si hit „Sara perche ti amo“ na slavném San Siro s dalšími fanoušky! Chybět samozřejmě nebude ani hymna Ligy mistrů, při které běhá mráz po zádech.