Parádní výjezd na Ukrajinu: Prozkoumali jsme Lvov a fandili Realu

Los Ligy mistrů a nestabilní situace v Doněcku pozvali hvězdný Real Madrid necelých 300 km od slovensko-ukrajinských hranic, do města Lvov. Skvělou příležitost vidět živě Cristiana Ronalda, Karima Benzemu nebo Garetha Balea využila v rámci zájezdu CK FotbalTour.cz více než padesátka fotbalových příznivců, převážně z východní části Slovenska.
IMG_1876IMG_1478IMG_001220151125_190118
Neváhali přivstat časně ráno a po trase Košice-Michalovce-Sobrance zaplnily pohodlný autobus. Kolem deváté jsme se již všichni identifikovali cestovními pasy na hraničním přechodu ve Vyšném Německém. Žádné nestandardní zdržení se nekonalo a po přibližně hodinovém procesu důkladné kontroly na obou stranách přechodu jsme se vydali směrem ke světovému fotbalu. 
Ukrajina nás přivítala slunečními paprsky, které se odrážely od zasněžených karpatských vrcholků. Přesun po překvapivě udržované silnici (trasa do Lvova je součástí silničního tahu na Kyjev) nás utvrdil, že Ukrajina si žije svými pravidly. Život na vyšší úrovni si může dovolit jen málokdo a střední vrstva neexistuje. K neexistenci jsme se přesvědčili i v případě pravidel silničního provozu, s čím se bravurně vypořádal spolehlivý šofér našeho autobusu – touhle cestou ho zdravíme. Jednu z přestávek jsme strávili v blízkosti lyžařského střediska, kde se všichni dle potřeby nadýchali čerstvého vzduchu a posilnili v místním hotelu s restaurací. Kilometry ubíhaly a my jsme se blížili k 700-tisícové metropoli západní Ukrajiny.
Už z dálky nás vítala krásná fotbalová aréna, vybudovaná při účelům ME 2012. Stadion je umístěn na jižním okraji města, přibližně 10 kilometrů od centra, s dobrým přístupem všemi dopravními prostředky. Domácí zápasy na něm kromě místního Karpat Lvov hrává od podzimu 2014 dočasně i Šachtar Doněck.
20151125_154513
Plánovaný včasný příchod krátce po poledni byl kromě časové rezervy, pro případné zdržení na hraničním přechodu, cílený i za příležitostí vidět mix kultur v téměř 800 let starém městě. Lvov v průběhu staletí vládlo Polsko, Rakousko-Uhersko, Německo, SSSR a konečně, po rozpadu východního bloku, Ukrajina. Všechny režimy zanechali ve městě kus historie, architektury a atmosféry. Procházku Florencií východní Evropy, jako je město přezdíváno, jsme si nenechali ujít. Nástup mrazivé noci a svitu měsíci v úplňku dodal večernímu Lvovu skvělou atmosféru. Více než dvouhodinový volný program ve městě využila většina na ochutnávku místní kuchyně, nákup suvenýrů a procházku centrem města.
Následně nás už čekal hlavní bod programu. Dostatečný počet vchodů na 35-tisícovém stadionu zajistil, že i přes dvoufázové bezpečnostní kontroly netrval přesun z parkoviště vedle stadionu na tribuny více než 15 minut. Ukrajinci mají fotbal rádi a každý z nás se o tom mohl přesvědčit při cestě k místům k sezení. Šířící se atmosféra v akusticky dobře navržené aréně nám dala zapomenout na minusové hodnoty na rtuti teploměrů.
20151125_212208
Hráči se po rozcvičce, na níž sklidil při každém dotyku s míčem velký aplaus CR7, pobrali do kabin a do středového kruhu směřovalo známé logo Ligy mistrů. Vzpomínka na nástup hráčů za znělky hymny UEFA Champions League všem zajistí husí kůži stejnou, jakou jsme měli v ten večer.

Zápas začal a Real dal čtyřmi góly zapomenout na poslední nepřesvědčivé výkony. Šachtar nehrál špatně a žádný autobus na šestnáctku nezaparkoval. I proto snížení na divokých 3:4. Pokud by dali hráči v oranžovém i čtvrtý gól, stadion by zažil zátěžovou zkoušku oslav nejvyšší kategorie. Co by za takový výsledek dali klienti a návštěvníci El Clásico

FOTOGALERIE ZE ZÁJEZDU

My jsme zažili skvělý fotbal, pěkné město bývalého východního bloku, které se netají sympatiemi k západní Evropě a 7 gólů v zápase nejúspěšnějšího týmu historie Ligy mistrů. Noční přechod zpět na Slovensko byl bez problémů a vše nasvědčuje tomu, že pro partu skvělých chlapů a jedné dámy to nebyl poslední výjezd za světovým sportem.

NABÍDKA ZÁJEZDŮ NA REAL MADRID

Navíc každý klient se může těšit na vytištěnou společnou fotografii ze zájezdu, kterou obdrží poštou.

IMG_3731