Pan Asistence. Toni Kroos ukončil klubovou kariéru jako král

3 minuty čtení
Autor: Pavel Pubal

Fotbalové IQ a Mr. Assist. To je loučící se německý dirigent. Šestkrát vyhrál Toni Kroos Ligu mistrů. Po triumfu s Bayernem Mnichov v roce 2013 se radoval hned pětkrát s Realem Madrid. V dresu Bílého baletu získat nejprestižnější klubovou trofej v letech 2016, 2017, 2018, 2022 a nyní v roce 2024.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Třiatřicetiletý špílmachr se nemohl s klubovou scénou rozloučit stylověji. Samozřejmě byla právě jeho přihrávka klíčová. Dortmund byl ve finále Ligy mistrů proti Realu aktivnějším týmem, ale stačil jeden krásně zakroucený roh od Kroose na Carvajala, Bílý balet se ujal vedení a od té doby si pohodlně kráčel za další velkou trofejí.

Jak se říká, zbytek už je jen historie. Poslední klubový zápas kariéry odehrát ve finále Ligy mistrů? To je výsada králů.

Dvouleté hostování v Leverkusenu a legendární středové trio

Právě dokonalá kopací technika zdobila odchovance Greifswalderu, odkud se přes Hansu Rostock přesunul už v mládeži do Bayernu Mnichov, od úplných začátků.

Než se naplno etabloval mezi opory Bayernu v A týmu, absolvoval také úspěšné dvouleté hostování v Bayeru Leverkusen, kde se definitivně zařadil mezi nejlepší německé fotbalisty. Mimochodem mnozí z vás už možná neví, že dvouleté hostování v Leverkusenu absolvoval také Dani Carvajal z Realu, tedy jeho adresát rozhodující branky v letošním finále Champions League.

Pšenka ale Kroosovi příliš nekvetla v Bayernu pod trenérem Guardiolou, až z toho byl jeden z nejvýhodnějších nákupů celé fotbalové historie. Kroos, který pak v Realu vytvořil legendární středové duo s letitými parťáky Modričem a Casemirem, zamířil vyhrávat trofeje do královského klubu za pouhých 30 milionů euro!

Po přestupu se stal devátým německým reprezentantem ve službách madridského velkoklubu, ještě před ním v Realu působili Günter Netzer, Paul Breitner, Uli Stielicke, Bernd Schuster, Bodo Illgner, Christoph Metzelder, Mesut Özil a Sami Khedira.

Debut v roce 2010, derniéra o 14 let později

V reprezentačním áčku debutoval v roce 2010 a své první góly – rovnou dva – vstřelil 12. října 2012 v kvalifikaci na mistrovství světa proti Irsku při výhře 6:1. V říjnu 2020 se stal 16. německým fotbalistou, který odehrál 100 utkání za národní tým.

Této mety dosáhl v zápase proti Švýcarsku. O čtyři roky později vyhrál mistrovství světa v Brazílii. Jeho posledním velkým turnajem mělo být Euro 2020, které se kvůli pandemii odehrálo o rok později.

Po osmifinálovém vyřazení Anglií oznámil konec reprezentační kariéry, ale nakonec se ještě rozhodl pro návrat. Před Tonim Kroosem je tedy ještě jeden velký cíl – domácí mistrovství Evropy v Německu, kde se pokusí dostat na vrchol Die Mannschaft a následně ukončit kariéru jako král. Chcete zažít mistrovství Evropy na vlastní kůži? Buďte u toho s námi!

Dirigent nejlepšího týmu desetiletí

Z individuálních ocenění, o kterých se třeba tolik neví – Kroos byl nejlepším hráčem mistrovství Evropy hráčů do 17 let a nejlepším hráčem mistrovství světa do 17 let o rok později, takže svůj obrovský talent naplňoval od začátku kariéry. Několikrát byl zařazen do all star týmu Ligy mistrů i španělské La Ligy.

Je členem nejlepšího týmu desetiletí mezi roky 2011 a 2020. Tato sestava pro zajímavost vypadala následovně: Manuel Neuer – Philipp Lahm, Sergio Ramos, Virgil Van Dijk, Marcelo – Toni Kroos, Andres Iniesta, Luka Modrič – Lionel Messi, Robert Lewandowski, Cristiano Ronaldo.

Kromě toho se stal v roce 2018 nejlepším fotbalistou Německa a o rok později také sportovní ikonou podle Gentlemen’s Quarterly – pánského měsíčníku, který už vychází doslova v půlce světa.