Oranžová armáda míří do Maďarska. Uvidí další Verstappenův triumf?

3 minuty čtení

Léto se v kalendáři Formule 1 nese tradičně v duchu evropských závodů. Mezi ty nejdostupnější v našich končinách patří nejen ten v Rakousku, ale i na maďarském Hungaroringu.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Historie maďarských jezdců

V srpnu 1986 se konala vůbec první Velká cena Maďarska Formule 1, která byla vyvrcholením touhy Bernieho Ecclestonea dostat tento sport za železnou oponu. Původní plán počítal s pořádáním závodu v ulicích hlavního města Budapešti. Nakonec se komunistické úřady rozhodly postavit trať 19 km od hlavního města. Hungaroring byl dokončen za pouhých osm měsíců a první závod přilákal odhadem 200 000 fanoušků z celého východního bloku.

Věděli jste, že?

  • vítězem vůbec první Velké ceny se v roce 1906 stal Maďar Ferenc Szisz s vozem Renault AK 90CV
  • Zsolt Baumgartner je jediným maďarským jezdcem, který startoval ve Formuli 1
  • trať Hungaroringu je přezdívána „Mickey Mouse“, a to kvůli pocitu z jízdy motokár v ostrých zatáčkách
  • pouze dvakrát v historii této trati zvítězil jezdec startující z nižšího než čtvrtého místa

zdroj: velocetoday.com – Renault AK 90 CV

Trať je krátká, úzká, plná zatáček, a proto velmi technická a pomalá, s velmi málo místy vhodnými k předjíždění. Je to jako velká verze motokárové dráhy. Jezdci ji buď milují, nebo nenávidí. S délkou 4 381 m patří k nejkratším tratím a jezdci na ní musí ujet minimálně 70 kol. Loňskou VC Maďarska ovládl Max Verstappen, následoval ho Lewis Hamilton.

Koho sledovat letos?

Tady je odpověď asi jasná. Do Rakouska i Maďarska se každoročně sjíždí desetitisíce fanoušků Red Bullu a Nizozemce Maxe Verstappena. Nejinak tomu bude letos.

Fenomén současného motorsportu je v této sezoně naprosto suverénní a kráčí již za třetím celkovým titulem mistra světa. Momentálně vyhrál čtyři závody za sebou a i díky skvělému autu nikdo nepochybuje o tom, že dokráčí pohodlně k titulu.

Mezi věčná témata patří také jezdci Ferrari – Charles Leclerc a Carlos Sainz. Kromě nich je ale pod stálým drobnohledem například Lewis Hamilton, rekordman tohoto okruhu s osmi výhrami, skvěle se v této sezoně jeví i veterán a legenda v jedné osobě Fernando Alonso.

Nezapomenutelná procházka po Pit Lane

38. ročník Hungaroringu je po Monze druhým nepřetržitě probíhajícím podnikem seriálu F1. Kromě závodu samotného je ale velkým zážitkem i procházka po Pit Lane. Tedy něco, co bude zážitkem na celý život.

Během přehlídky jezdců, která se tradičně koná dvě hodiny před hlavním závodem, se můžete těšit na všechny jezdce na otevřené plošině kamionu. Nebo si třeba Maďaři připraví pro fanoušky něco podobného jako Australané, kde byli jezdci vyvezeni v historických vozech.

„Byla to nejpomalejší přehlídka jezdců v historii, díky čemuž jsme si nastudovali první zatáčku,“
vysvětlil Alonso v rozhovoru.

Doporučujeme:

👉 LAST MINUTE F1: Velká cena Maďarska 2023 (vstupenka)

👉 vstupenky a zájezdy na F1