Opory hrály za kapesné a otřásá se přestupový rekord. V čem se mění Arsenal?

3 minut čtení

Přepíše Declan Rice historické tabulky a stane se vůbec nejdražší posilou Arsenalu? Ať se tomu tak nakonec stane nebo ne, finanční náročnost a mzdové výdaje Arsenalu rostou bez ohledu na tuto přestupovou ságu. Ruku v ruce to jde se stále rostoucí kvalitou kádru a novými kontrakty.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Arsenal má aktuálně druhý nejhodnotnější kádr v Premier League hned za Manchesterem City. Kdo by to pár let dozadu řekl. Ostatně v nejdražší jedenáctce Premier League podle renomovaného portálu Tranfermarkt jsou aktuálně čtyři hráči Gunners – Saka (120 milionů euro), Odegaard (90), Saliba (65) a nejdražší gólman ze všech Ramsdale (40). Pro zajímavost mistrovský Manchester City má v sestavě také čtyři hráče (Haaland, Foden, Rodri a Dias). A to ještě může Arsenal doplnit Declan Rice z West Hamu (90), který je ve zmíněné sestavě také.

Arsenal nastoupil do drtivé většiny ligových kol v minulé sezoně s průměrně nejmladší základní sestavou z celé Premier League. Jen párkrát byli v průměru ještě mladší hráči sestupujícího Southamptonu. Ke cti Mikela Artety ale je, že i s tímto mladým kádrem dokázal reálně bojovat do posledních kol o titul v Premier League.

Náklady rostou. Opory hrály za spropitné

Výborné výkony logicky přilákaly zájemce, třeba kolem Saliby začalo výrazně kroužit Paris St. Germain, po Bukayu Sakovi zase dlouhodobě toužil Pep Guardiola. Vedení AFC muselo jednat, protože spoustě klíčových hráčů se krátily kontrakty. V mnoha případech šlo navíc o začátečnické smlouvy, se kterými šli do A týmu tehdy ještě jako mladší hráči, příkladem budiž právě Bukayo Saka, Gabriel Martinelli nebo William Saliba. Tito hráči se postupně zařadili mezi největší opory týmu, ale třeba oproti Gabrielu Jesusovi nebo Oleksandru Zinchenkovi, kteří přicházeli už jako hotové hvězdy ze Cityzens, měli na výplatní pásce „spropitné“.

Mzdové náklady tak výrazně narostou, aniž by Arsenal podepsal nové hráče. Akorát už logicky Bukayo Saka bude brát plat odpovídající největší hvězdě týmu a u dalších hráčů tomu nebude jinak. Zkrátka bude platová hierarchie konečně odpovídat té na hřišti. Že se Arsenal se všemi klíčovými hráči domluvil a jejich nové smlouvy budou jen postupně oznamovány, už potvrdil i známý novinář Fabrizio Romano.

Pokoří Declan Rice přestupový rekord?

A teď k rekordním přestupům. Tedy i k Declanu Ricovi. Dosavadní přestupový rekord AFC drží za 72 milionů liber levonohý Nicolas Pepe. Je jasné, že pokud Rice zamíří do Arsenalu, bude to za vyšší částku. Pepe přicházel v létě 2019 za tuto rekordní sumu z francouzského Lille, ale investice se Arsenalu vůbec nepovedla. Za tři roky na Emirates dal křídelník z Pobřeží slonoviny dohromady jen 16 gólů, více jich nasázel za jednu poslední sezonu ve Francii, než odcházel (22). Letos už hostoval v Nice a zdá se, že na Emirates Stadium nemá budoucnost.

Pepeho rekord, kterým se asi v kancelářích na Arsenalu pyšnit nebudou, se otřásal v základech už v zimě, kdy se dlouze jednalo s ukrajinským talentem Mykhailo Mudrykem. Nakonec se ale severolondýnský klub nedomluvil se Šachťarem Doněck a Mudryk zamířil do Chelsea. Zatím pravděpodobně za pevnou částku kolem 70 milionů, ale ta ještě výrazně naroste v bonusech.

Drahý přestup neznamená dobrý přestup

Pravdou je, že ne vždy znamená vysoká přestupová částka automaticky také úspěšný transfer. Však si vzpomeňme, jak Neymar odcházel za 222 milionů euro do PSG vyhrát Ligu mistrů, Dembélé za 140 a Coutinho 135 šli do Barcelony do budoucna nahradit Iniestu a Messiho, Joao Félix do Atlética za 127, Enzo Fernández do Chelsea po posledním mistrovství světa za 120 a tak dále.

A pokud zabrouzdáme ještě o desítky let dozadu, tak možná nejhodnotnější přestup fotbalové historie, když brazilský génius Pelé odcházel ze Santosu do NY Cosmos, byl úplně zadarmo. Nebo třeba Diego Maradona odcházel z Barcelony do Neapole, kde se později stal legendou, za dnes směšných sedm milionů euro. Když to hodně přeženeme, tak za podobné ceny v dnešním fotbalovém světě odcházejí talentovaní hráči z české ligy do zahraničí. Ti talentovanější ještě za více.

Vyrazte s námi za světovým fotbalem

Chtěli byste vidět Arsenal na vlastní oči? Doporučujeme letní autobusový zájezd na utkání v Norimberku. Výhod to má hned několik – nízká cena za vstupenky na přátelská utkání, krátká dojezdová vzdálenost z České republiky a možnost vidět v mnohých případech premiéry nových posil svých oblíbených týmů. Stačí si jen vybrat!

Z naší nabídky doporučujeme:

  • FOTBAL: Autobusový zájezd na přípravný zápas Norimberk – Arsenal (Norimberk, kompletní nabídka)
  • FOTBAL: Letecký zájezd na přípravný zápas Man. United – Leeds (Oslo – Norsko, kompletní nabídka)
  • FOTBAL: Letecký zájezd na Emirates Cup Arsenal – AS Monaco (Londýn – Emirates, kompletní nabídka)
  • FOTBAL: Letecký zájezd na Community Shield Man. City – Arsenal (Londýn – Wembley, kompletní nabídka)
  • FOTBAL: Lionel Messi v zámořské MLS (New York, kompletní nabídka)