Obrovské pivo či skvělý DJ: Takto vypadá fotbalová romantika na předměstí Madridu

3 minuty čtení

Když se řekne fotbal v Madridu, fanoušci si automaticky vybaví Santiago Bernabeu a Real. Některým se vybaví Estadio Metropolitano a Atlético Madrid. My jsme se do španělské metropole vydali na zápas La Ligy, ale zvolili jsme netradiční cestu. Říká vám něco stadion Getafe, Koloseum?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-To

Každý zápas je svátek

I když je Getafe v hierarchii madridských klubů přinejlepším na třetím místě, fanoušci na tomto madridském předměstí berou svůj fotbal vážně. To je slabé slovo, je to pro ně otázka cti, pro některé dokonce otázka života a smrti. Přeplněné ulice před zápasem, spousta lidí ve stáncích s občerstvením nebo v klubovém fanshopu. Je poměrně malý, ale útulný a najdete v něm vše, co by správnému fanouškovi nemělo chybět.

La Liga je jednou z nejlepších fotbalových soutěží na světě a vzduch kolem Kolosea Alfonso Pérez (pojmenovaného po bývalém španělském reprezentantovi a rodákovi z Getafe) voní radostí a důvodem k oslavě. Celkově vzato si Španělé umí užívat života a tímto smýšlením vás v pozitivním slova smyslu „nakazí“.

V Madridu a jeho okolí působí několik klubů, kromě Realu, Atlética a Getafe například Léganes a Rayo Vallecano. Pokud se tedy rozhodnete vycestovat a budete mít štěstí při losu, můžete během jednoho víkendu stihnout více než jeden zápas. Stadiony jsou od sebe vzdáleny jen několik zastávek metra nebo vlaku a veřejná doprava se ve španělské metropoli osvědčila jako spolehlivá.

Pivo, větší pivo a ještě větší pivo

Překvapilo nás, že v bufetu byly na výběr prakticky tři druhy nápojů – obyčejná voda, pivo a Red Bull. Pokud však šlo o pivo, byly alternativy opravdu luxusní. V Getafe jste si totiž mohli koupit pivo ve sklenici o objemu 750 mililitrů, což je (nejen) na stadionech v nejlepších evropských ligách málokdy vídaná možnost. Cena za 0,75 litru piva? 6 eur. Kdyby takovou nabídku měli na Britských ostrovech, pravděpodobně by ve druhém poločase nebylo na čepu nic.

Zajímavé je, že příznivci Athleticu Bilbao, soupeře GFC, kteří během naší návštěvy dorazili na madridské předměstí, vstoupili na stadion bránou, kterou proudili i domácí. Problémy s policií a vzájemná nevraživost? Žádné. Baskové věděli, že musí zápas s Getafe vyhrát, aby si udrželi šanci na Ligu mistrů.

Nakonec se jim to podařilo, Nico Williams dvakrát našel svého bratra Iñakiho, který rozhodl o dvougólovém triumfu Athleticu. Na hřišti to jiskřilo, hosté dostali dvě červené karty, jejich trenér Ernesto Valverde byl vyloučen a domácí Mason Greenwood promarnil pokutový kop. Jinak je problémový kmenový hráč Manchesteru United pro fanoušky madridského klubu polobohem a těší se velké oblibě.

Menší kluby = více zábavy?

Nemusí to být vždy pravda, ale někdy to tak opravdu je. Jistě, kdo by nechtěl vidět Real Madrid v akci na Santiago Bernabeu? Oduševnělost, pravou fotbalovou autentičnost a skvělou atmosféru však najdete i na menších stadionech a v klubech z předměstí. Například na stadionu Coliseum byl fantastický DJ, který svým playlistem rozproudil diváky už několik desítek minut před výkopem a svou práci odvedl i během poločasové přestávky.

Od zápasu Getafe s Athleticem Bilbao jsme neměli žádná zvláštní očekávání, ale s čistým svědomím můžeme říct, že jsme se opravdu bavili. Španělé jsou fotbalem nasáklí, vidí a cítí ho a umí ho dělat na opravdu vysoké úrovni. A protože první květnová neděle je ve Španělsku Dnem matek, přišli hráči (a podavači míčů) na hřiště se svými maminkami. Bylo to hezké a emotivní, stejně jako celá návštěva Getafe.