Nový stánek Toffees roste před očima. Byli jsme u Everton Stadium!

Everton se může těšit na nový supermoderní stánek. Od sezony 2025–26 se Toffees přestěhují z Goodison Parku do nového Everton Stadium. My jsme se při naší poslední cestě na severozápad Anglie zašli podívat, jak stavba jednoho z nejmodernějších stánků pokračuje.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Bramley-Moore je bývalý komerční dok a předpokládá se, že nový stadion se stane srdcem rozvoje této oblasti. Navíc bude mít Everton i výhodnější polohu vůči centru Liverpoolu. Stadion bude také hostitelským místem pro UEFA Euro 2028.

Stadion na území UNESCO. Možné je i navýšení kapacity

Otevřen by měl být v roce 2025 a plánuje se kapacita 52 888 diváků. Počítá se ale ještě s možností rozšíření až na 62 tisíc. Na Goodison Parku hraje Everton už od svého založení v roce 1892 (pro zajímavost stejný rok založení jako Slavia Praha). Stávající stánek pojme celkem 39 572 diváků. Výstavba Everton Stadium vyjde na 500 milionů liber.

Protože lokalita spadá pod UNESCO, musel být stadion navržen tak, aby nenarušoval okolí. Hlavními prvky tedy budou cihly, ocel a sklo, díky čemuž nenásilně zapadne do oblasti a nebude se příliš vyjímat. Designéři se nechali inspirovat také okolními námořními budovami a sklady.

Everton se vzdálí od svého městského rivala Liverpoolu

Městským rivalem Evertonu je pochopitelně Liverpool. Vzdálenost mezi oběma kluby se po přesunu na Everton Stadium zvýrazní. Aktuálně Goodison Park a Anfield odděluje prakticky jen Stanley Park, kterým se dá projít od jednoho stadionu ke druhému zhruba do půl hodiny, jde o cirka kilometr a půl dlouhou procházku.

K přístavu na Regent Road, kde nyní roste nový stadion, už je to k Anfieldu zhruba čtyři kilometry.

Jen pro zajímavost. Když se podíváme na vzdálenost dalších rivalů v anglickém fotbale, tak v Manchesteru jsou Etihad Stadium (Manchester City) a Old Trafford (Manchester United) od sebe vzdáleny 8,4 kilometrů, na severu Londýna pak Emirates Stadium (Arsenal) a Tottenham Stadium (Tottenham Hotspur) něco málo přes 10 kilometrů.

Do Liverpoolu s FotbalTour

Chtěli byste vyrazit do Liverpoolu na fotbal a třeba obhlédnout, jak pokračují stavební práce na Everton Stadium? Nebo byste se rádi podívali ke stařičkému Goodion Parku a pak přešli na fotbal do Anfieldu?

Pak pro vás máme speciální nabídnu. Liverpool totiž vyzve pražská Sparta a my na tento zápas chystáme i letecký speciál pro fanoušky Letenských!