Nová sezona F1 je tady! Jaké otazníky před námi stojí?

4 minuty čtení
Autor: Jakub Vaverka

Od konce sezony 2022 neuplynuly ani tři měsíce. Světlo světa spatřil nový seriál Drive To Survive, viděli jsme předsezónní testování a v první březnovou neděli se vše konečně rozjelo. Začala nová sezóna šampionátu F1! Podívali jsme se na 5 otázek, které by fanoušky královny motorsportu mohly zajímat.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Získá Max Verstappen zlatý hattrick?

Nizozemský pilot stáje Red Bull Racing Max Verstappen se stal mistrem světa v letech 2021 i 2022. Zatímco jeho premiérové prvenství přišlo po obrovském dramatu a kontroverzním finiši, v loňské sezoně neměla britsko-rakouská stáj s dvojicí Verstappen-Pérez konkurenci. Max ukázal, že je absolutní špičkou a Red Bull Racing neváhal využít jakéhokoli zaváhání svých soupeřů.

Získat třetí titul bude nesmírně obtížné, konkurence bude ještě připravenější než v posledních dvou letech. A je také otázkou, jaký je vztah mezi Verstappenem a Sergiem Pérezem. Checo, jak se Mexičanovi přezdívá, je důležitým prvkem v Maxově úspěšném příběhu, ale vztah této dvojice má k idyle daleko. Nemluvě o tom, že tlak na Holanďanova bedra bude ještě větší, než byl.

Pomohou Ferrari změny, ke kterým došlo mezi sezónami?

Z pozice šéfa týmu Ferrari odešel kritizovaný Mattia Binotto a na jeho místo nastoupil Frédéric Vasseur. Francouzský odborník přichází z konkurenční Alfy Romeo a má za úkol vrátit Ferrari na nejvyšší příčky. Nebude to snadné, i když Scuderia má prostředky i kvalitu na to, aby vyhrála mistrovství světa.

Jedničkou mezi jezdci by měl být opět Charles Leclerc a počítat se musí i se Španělem Carlosem Sainzem, který má stále co nabídnout. Důležité je, zda italský tým dokázal vyřešit problémy se spolehlivostí a interní komunikací. To je také jedna z mnoha Vasseurových výzev. V současné době můžeme říci, že Ferrari vypadá lépe než před rokem ve stejnou dobu.

Zapíše se Lewis Hamilton osmým titulem do historie?

Lewis Hamilton má v současné době na svém kontě sedm titulů mistra světa. V historických tabulkách se dělí o první místo s legendárním Michaelem Schumacherem. Loňská sezona byla pro Brita velmi obtížná. Nejenže se mu nedařilo podle očekávání, ale týmový kolega z Mercedesu George Russell mu byl více než vyrovnaným soupeřem. Spekulace o Hamiltonově konci jsou minulostí, v sezoně 2023 je připraven zaútočit na nejvyšší příčky. Pokud získá osmý titul, navždy se zapíše zlatým písmem do historie F1. A to je motivace, kterou nemá cenu jakkoliv rozebírat.

zdroj: expressandstar.com

Kolik týmů bude reálně bojovat o nejvyšší příčky?

Období, kdy Mercedes vládl bezkonkurenčně, by mělo být alespoň na nějakou dobu zažehnáno. Očekává se, že sezóna 2023 bude ještě vyrovnanější než sezóna 2022, kdy Red Bull Racing nikdo dlouhodobě neohrožoval, i když Ferrari mělo minimální pozitivní záblesky. Jména největších favoritů byla zmíněna na předchozích řádcích, jsou jimi Red Bull Racing, Ferrari a Mercedes. McLaren může překvapit s hladovým Lando Norrisem, ale očekávejte spíše epizodní šoky, než že by někdo dokázal vzdorovat „velké trojce“ v průběhu sezony.

Kteří piloti by mohli být pozitivním překvapením?

Velká pozornost bude upřena na Pierra Gaslyho, který odešel z AlphaTauri do Alpine. Bude zajímavé sledovat, jak se bude dařit Oscaru Piastrimu v McLarenu nebo Nyckovi de Vriesovi v AlphaTauri. Překvapit může Nico Hulkenberg v Haasu, který trpělivě čekal na svou šanci, a všichni jsou zvědaví, co předvede americký jezdec Logan Sargeant, který získal místo ve Williamsu. Pokud bychom měli vybrat jedno pozitivní překvapení, mohl by to být Gasly, jenž má obrovský potenciál, který ale stále čeká na své naplnění.

🏎️VSTUPENKY a ZÁJEZDY na F1🏁