Nenávisti naproti! Přestupy z Barcy do Realu a naopak

3 minuty čtení

Nevraživost mezi fanoušky Barcelony a Realu Madrid nezná mezí. S každým blížícím se El Clásicem, nejslavnějším derby fotbalové Evropy, pak ještě narůstá. Není tedy divu, že přestupů mezi oběma kluby se událo jako šafránu. Přesto se našli odvážlivci, kteří překročili zapovězenou hranici a oblékli i dres konkurence.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Posledním, kdo zamířil na přestup přímo z jednoho klubu do druhého, je od roku 2007 Javier Saviola. Dlouhé roky tedy k další pikantní transakci nedošlo. Daleko ale nemusela být letos v létě, kdy končila smlouva Marcu Asensiovi a ve španělských médiích se nahlas mluvilo o zájmu Barcelony.

Nakonec ale Asensio Bílý balet nezradil, a přestože se jejich cesty rozešly, zamířil raději do francouzského velkoklubu Paris St. Germain. Podívejte se na pět nejpikantnějších přestupů z jedné strany barikády na druhou.

Ricardo Zamora

Legendární gólman a jeden z nejslavnějších brankářů fotbalové historie chytal za katalánský celek v letech 1919–22 a ke konkurenci přestoupil po působení v Espanyolu. Nešlo tedy o přímý přestup, které jsou vždy ještě o něco pikantnější. V Realu také zažil největší úspěchy.

Luis Enrique

Že jste ani nevěděli, že legenda Barcelony někdy hájila barvy úhlavního rivala? Je to pravda. Po pěti letech v Bílém baletu se ale Enrique rozhodl podepsat s úhlavním nepřítelem, především kvůli rozkolu s trenérem Jorgem Valdanem a vedením klubu. Ten mu odmítl prodloužit smlouvu.

Během působení v Barceloně neustále napadal svůj bývalý klub a fanoušci Merengues ho dodnes nazývají zrádcem. S Barcelonou vyhrál ligu jako hráč i jako trenér a Ligu mistrů jako trenér. Dnes vede PSG, kde se setkal s již zmíněným Asensiem.

Luis Figo

Zřejmě nejznámější přestup mezi oběma znepřátelenými tábory. Portugalec přišel na Camp Nou v roce 1995 a stal se postupem času nejen ikonou fanoušků Blaugranas, ale také kapitánem týmu. V roce 2000 ale nastoupil do funkce prezidenta Realu Florentino Pérez a příznivcům Blancos slíbil, že koupí Luise Figa. Něco tak nepravděpodobného se stalo skutečností.

Nejprve s hráčem podepsal předběžnou smlouvu, neboť se Figo cítil uražen nabídkou Barcelony na prodloužení smlouvy, kterou považoval za výsměch, a pak za něj zaplatil i výkupní klauzuli. Figo se stal terčem výhrůžek a všemožných projevů zlosti, především během vzájemných zápasů na Camp Nou.

Zatímco většina z hráčů, co vyzkoušela obě kabiny, měla výrazně lepší jedno angažmá a ve druhém se na něho spíše zapomnělo, tak Figo byl úspěšný v obou dresech. Za oba kluby nastupoval shodně pět let – v Barceloně za 172 zápasů nastřílel 30 gólů, v Realu dal 36 branek na 164 utkání.

https://www.youtube.com/watch?v=50Wk0OTES78

Ronaldo

V Barceloně odehrál jedinou sezonu, nicméně velmi podařenou. Získal Zlatý míč a ještě se stal nejlepším střelcem španělské ligy. Barcelona s ním chtěla podepsat novou smlouvu, ovšem s klubem se nedohodl a tak za něj Inter Milán zaplatil výkupní klauzuli. Když se roku 2002 zotavil ze dvou vážných zranění kolene, podepsal přestup do Realu Madrid. Tam dvakrát vyhrál španělskou ligu a stal se miláčkem.

Javier Saviola

Doposud nejčerstvější přestup přímo z jednoho klubu do druhého. Dnes 41 letý argentinský forvard zamířil na přestup z Barcelony do Realu Madrid v létě 2007. Nutno ale podotknout, že mezi tím hostoval ve francouzském Monaku a španělské Seville. Kariéru zakončil roku 2019 v River Plate, poté se začal věnovat trenéřině.

Rivalita, hvězdy a barcelonské pláže naživo

Chcete zažít nevraživost mezi oběma tábory na vlastní kůži? Vidět hvězdy jako Lewandowského, Bellinghama nebo vycházející hvězdu Yamala na vlastní oči? Navštívit překrásnou Barcelonu a ještě utéct od českého sychravého počasí do slunného Španělska? Pak využijte naši LAST MINUTE nabídku na blížící se El Clásico!