Největší derby Maďarska. Ferencváros vs. Újpest, to je historie

4 minuty čtení

Bojují proti sobě už 118 let. Nejpopulárnější a nejúspěšnější maďarský klub Ferencváros (34 titulů) proti druhému nejstaršímu a třetímu nejúspěšnějšímu Újpestu (20 titulů). Žádná jiná dvojice v maďarské lize proti sobě nehrála častěji.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Více než stoletá rivalita

Ačkoli byl Újpest založen o 14 let dříve než Ferencváros (1885, resp. 1899), druhý jmenovaný byl zpočátku mnohem úspěšnější. Během prvních dvanácti let soupeření (1905-1917) vyhrál Ferencváros všech 15 oficiálních mistrovských zápasů s tímto soupeřem se skóre 63:12.

První vítězství Újpestu přišlo 24. června 1917, kdy vyhrál 4:1 a poprvé v lize skončil výše než Ferencváros (Újpest byl poprvé na „bedně“, na bronzové příčce, Fradi obsadil 4. místo – do té doby nejhorší ligové umístění). Mnohem větším soupeřem Fradi bylo MTK, se kterým si víceméně vyměňovali tituly. MTK byl navíc budapešťský klub, zatímco Újpest byl nezávislý, maloměstský klub – pro Fradi venkovský.

Újpest se stal součástí Budapešti až v roce 1950. Teprve od té doby můžeme mluvit o skutečném derby mezi zelenobílými a fialovobílými. Změny v rámci tehdejšího režimu přivedly Újpest pod křídla ministerstva vnitra – k jeho názvu přibyla Dózsa a stal se chráněným klubem, Ferencváros byl naopak nechtěnou „opozicí“ – u režimu upadl v nemilost.

Stejně jako většina klubů v zemi musel změnit nejen svůj název, ale také klubové barvy ( červenou a bílou). K původnímu názvu FTC a klubovým barvám se vrátil na podzim 1956. A tak teprve v padesátých letech se mezi kluby rozvinula skutečná rivalita.

Sociální složení příznivců bylo také odlišné: příznivci Fradi byli převážně ze střední třídy, tvořené převážně katolíky, Dózse byli převážně z dělnické třídy, náboženské složení bylo pestřejší. Vzájemné konfrontace v posledních desetiletích často provázely ostré spory mezi tvrdými jádry obou klubů: střety a bitky mezi chuligány, a to jak mimo stadiony, tak uvnitř nich, ničení sedaček, střety s policií, zatýkání a zadržování. Policisté mají v den derby obvykle plné ruce práce.

Příběh z historie: Když chtěli opít Töröcsika

Jeden z nejpamátnějších duelů se odehrál 15. května 1976. Na 50 tisíc diváků vidělo na Népstadionu vítězství Újpestu 8:3. Byl to důležitý duel, protože šest kol před koncem ligy se Fradi dělilo o první místo, Újpest byl o tři body zpět na třetím místě. Hráči Ferencvárosu chtěli večer před zápasem v oblíbené hospodě soupeřovy hvězdy nastražit past na nejlepšího útočníka soupeře Andráse Töröcsika.

S pomocí jeho přátel mu k tomu připravili půdu, aby mohl odejít „opilý“. Töröcsik si však dával pozor, aby to před důležitým duelem s alkoholem nepřehnal. Druhý den hrál dobře a vstřelil sedmý gól svého týmu. Zářil jeho spoluhráč László Fazekas, autor pěti branek. Ferencváros se však přesto stal mistrem, Újpest se musel spokojit s bronzem. O tři roky později se Fradi dočkali odvety, když svého soupeře porazili 7:1.

 

Zajímavosti z historie derby

První vzájemný zápas se hrál 19. února 1905, skončil vítězstvím Ferencvárosu 2:0, hrálo se na půdě Fradi na Soroksári út. Nejvíce gólů v derby v jednom zápase vstřelil Imre Schlosser (Ferencváros), který 30. dubna 1911 nastřílel svému soupeři půltucet branek. Schlosser vstřelil celkově nejvíce derby gólů, a to 26. Ferenc Szusza skóroval za Újpest 24krát.

Zatímco nejvyšší ligová výhra Fradi proti tomuto soupeři byla 8:1 (21. května 1950), absolutní rekord drží finále Maďarského poháru z roku 1933, které zelenobílí vyhráli 11:1. Brankář Újpestu Acht (německy osm) byl fanoušky „přejmenován“ na Elf (jedenáctka). Nejvyšší vítězství Újpestu není zdaleka tak staré, 20. září 2010 porazil svého soupeře 6:0.

V roce 1970 se o maďarském titulu rozhodlo jako v jediném případě přímo v závěrečném zápase nebo dvojzápase. Potkali se vítězové dvou skupin, do nichž byla liga rozdělena – Újpest a Ferencváros. V prvním duelu v Megyeri Úte zvítězili domácí 3:2, ale v odvetě na Népstadionu byl zápas nerozhodný 1:1. V druhém duelu se utkali domácí a vítězství si připsali domácí. Slavil tedy Újpest. První zápas po změně režimu vedl poprvé ve své trenérské kariéře Tibor Nyilasi, bývalý skvělý hráč Ferencvárosu. Svůj tým dovedl k vítězství 5:0 nad Újpestem.

JEĎTE S NÁMI NA TA NEJVĚTŠÍ SVĚTOVÁ DERBY