Navštivte Lisabon, nejkrásnější a nejvěrnější město

Píše Richard Hanzlík,z prvního neobjektivního sportovního portálu TakUrcitee.sk
Článek přebíráme se souhlasem redakce

Joga Bonito. Nádherná hra. Hra založená víc na kráse než na síle by mohla stačit na popsání toho, co člověk zažije při návštěvě Portugalska. Evropská Brazílie sice poslední EURO vyhrála trochu jiným způsobem, avšak Portugalci mají krásnou hru stále v krvi. Přímořská krajina vychovává ročně stovky talentovaných míčových mágů, které potkáte s balónem v ulicích a na plážích po celé zemi. A vůbec nevadí, že ten nejlepší z nich se narodil na ostrově Madeira.

ronaldo-socha

Když se řekne Portugalsko a fotbal, automaticky se vám vybaví tři kluby. FC Porto, Benfica a Sporting Lisabon. Mourinho, evropská pohárová kletba a první velký klub CR 7. Lisabon má oproti Portu jednu velkou výhodu. Je to jedno z nejkrásnějších evropských měst, takže jeho návštěva má mnohem víc, než jen fotbalový kontext.

Situovaný na sedmi pahorcích v těsné blízkosti řeky Tejo a Atlantického oceánu. Když si Lisabon vybíral svoji polohu, lépe už to udělat nemohl. Rozmanitost kultur na vás bude působit na každém kroku. Secesní budovy smíšené se širokými bulváry, úzkými uličkami, všudypřítomými mozaikami a kavárnami vás přinutí vrátit se do města ještě alespoň jednou. Navštivte jeden z mnohých kostelů, krásné Ocenárium, ZOO, vychutnejte si pohledy na město z některé z Miradouro (vyhlídek), starobylý hrad Castelo de Jorge, anebo se jen tak povozte historickou tramvají po městě.

lisabon-mesto-elektricka

V hlavním městě Portugalska však nebudou hodovat jenom vaše oči. Pokrmům z ryb je tu dokonce věnována jedna celá ulice Rua das Portas de Santo Antão. Na výběr budete mít i pochoutky z bývalých portugalských kolonií – Brazílie, Mozambiku, anebo Kapverd.

Pokud se v té ohromné nabídce přece jen rozhodnete vyzkoušet něco tradičního, určitě si objednejte Caldo Verde. Typickou polévku z cibule, brambor, zelí, česneku a olivového oleje. K vychlazenému pivečku na jedné z mnohých zdejších teras vám určitě přijdou vhod mušle Bulhao Pato. Vyjmenování všech lokálních specialit by zabralo více času, než sepsání majetku ministra financí, tak vězte aspoň to, že v jídle Portugalci nešetří fazolemi a chutnými klobáskami na všechny možné způsoby.

Portugalci milují svou zemi a budou se snažit, abyste si ji zamilovali i vy. To platí i o jejich fotbale. A co je víc, než derby? Benfica proti Sportingu na moderním Estadio da Luz. Vyprodaná 65-tisícová aréna, nezapomenutelná orlice a souboj dvou velkých rivalů, kteří už tradičně představují to nejlepší, co domácí soutěž nabízí. Nechejte se strhnout atmosférou zápasu klubu, který dodnes trpí kletbou svého bývalého trenéra Bély Guttmana.

Stalo se tak v roce 1962 po vítězném finále Evropského poháru mistrů proti Realu Madrid. Trenér následně požadoval zvýšení platu, jenž mu klub odmítl splnit. Výsledkem bylo Guttmanovo tvrzení o tom, že následujících 100 let Benfica nezíská žádnou evropskou trofej. Kletba se nad klubem vznáší stejně jako slavná orlice, ale fanoušci dělají vše pro to, aby svůj klub k trofeji dotáhli.

benfica-lisabon-stadion

Ronaldo sa vrací do Lisabonu. Po vítězném finále Ligy mistrů z roku 2014 si to tentokrát Cristiano rozdá se svým bývalým mužstvem osobně. V prvním zápase zavelel k útoku právě CR7 po přímém kopu a se stejným záměrem pocestuje bílý balet i na Estadio Jose Alvalade. Evropské noci jsou vždy speciální pro každého hráče. O to víc, když se proti sobě postaví kluby z Portugalska a Španělska. Real je velkým favoritem, ale Sporting určitě udělá vše pro to, aby se před svou bývalou hvězdou vytáhl.

real-madrid-2

Je jen na vás, který ze zápasů si vyberete. Letadlové zájezdy s pobytem v krásném Lisaboně pohladí duši každeho fotbalového fanouška a cestovatele, protože Lisabon, stejně jako fotbal je prostě bonito. Krásný.

 

lisabon-mesto