Muž, který změnil Liverpool: Jürgen Klopp odchází, co nastane?

3 minuty čtení

Jürgen Klopp na konci ledna šokoval fotbalový svět. Oznámil, že po skončení aktuální sezony odejde z lavičky FC Liverpool. Na Anfield přišel v roce 2015 jako trenér s velkým potenciálem. V roce 2024 bude odcházet jako legenda klubu.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Rána z čistého nebe

„Na konci sezony z klubu odejdu. Vím, že pro lidi, kteří to slyší poprvé, to může být velký šok. Už mi dochází energie. Zatím jsem v pohodě, ale cítím to,“ řekl v rozhovoru, který během jednoho dne obletěl sportovní svět. „Kdybyste se mě zeptali, jestli budu jednou ještě trénovat, řekl bych, že ne, ale to je současný názor. Jedna věc je jistá, nikdy nepovedu jiný klub v Anglii než Liverpool,“ dodal jeden z nejlepších trenérů fotbalové historie.

Ačkoli je to pro veřejnost, natož pro fanoušky The Reds, překvapivá informace, v kuloárech se několikrát hovořilo o tom, že by Kloppovo působení na Anfieldu mohlo skončit. Teď, když je to realita, dostávají věci nový rozměr. Německý kouč to udělal chytře. Několik měsíců před koncem sezony to zveřejnil, a tak má klub spoustu času na to, aby našel jeho nástupce, hráči vědí, že je stále o co hrát, ať už mluvíme o Premier League nebo o Evropské lize.

Jürgen Klopp změnil Anfield

V roce 2015 přišel jako nadějný kormidelník z německé Borussie Dortmund. Dá se říci, že Klopp změnil kulturu v tápajícím velkoklubu. Jürgen svým hráčům postupně vštípil vítěznou mentalitu. Dokázal, že je nejen manažerem, ale také psychologem. V neposlední řadě je to člověk, který dokáže ze svých hráčů dostat to nejlepší, i když si to jednotliví hráči možná ani neuvědomují.

Klopp změnil Anfield. S klubem vyhrál v sezoně 2019/2020 po mnoha desetiletích anglickou Premier League. Nesmíme zapomenout ani na triumf v Lize mistrů 2018/2019 nebo několik pohárových úspěchů na domácí či evropské scéně. Navíc měl tento německý trenér vynikající nos na hráče, ať už šlo o nové posily, nebo mladíky, kteří dostali šanci zazářit a chopili se jí. Alisson, Robertson, Alexander-Arnold a Luis Diaz by o tom mohli vyprávět. Kloppův přínos pro FC Liverpool přesahoval sportovní rámec.

Co bude dál?

Proto bude nesmírně těžké ho nahradit. To si uvědomují nejen příznivci FC Liverpool, ale také vedení klubu. Výzvou pro The Reds nyní bude vyhnout se podobné situaci, jaká nastala v Manchesteru United po odchodu Sira Alexe Fergusona. Ano, Sir Alex byl na Old Trafford ještě déle, ale faktem je, že od jeho odchodu z funkce v roce 2013 Rudí ďáblové nezískali ligový titul a vyměnili několik trenérů. Klub se ocitl v obtížné situaci, ze které se nemůže a nechce dostat.

Liverpool potřebuje kontinuitu. V anglickém tisku se objevily zprávy, že jedním z kandidátů na uvolněný post bude Španěl Xabi Alonso. Hráčská legenda LFC a současný trenér Bayeru Leverkusen by byl podle mnohých ideální osobou. Jedna z verzí také říká, že by LFC mohl převzít jeden z Kloppových asistentů. Teprve čas ukáže, kdo to nakonec bude, ale jedno je jisté: nahradit Jürgena Kloppa a vypořádat se s tlakem na Anfieldu bude pro kohokoli nesmírně těžký úkol.

KOMPLETNÍ NABÍDKA ZÁJEZDŮ NA PREMIER LEAGUE