Mo Salah je nejlepším střelcem Reds! Co o rekordmanovi nevíte?

4 minuty čtení

Když Liverpool znemožnil svého největšího rivala Manchester United 7:0, přepisoval se nejeden rekord. Ten nejvýraznější ale zaznamenal Mohamed Salah. Třicetiletý rodák z egyptského Nagrigu, celým jménem Mohamed Salah Hamed Mahrous Ghaly, se stal nejlepším střelcem Liverpoolu v historii Premier League. Co o něm možná ještě nevíte?

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku a Instagramu.

Tabulku střelců Liverpoolu v Premier League vedl doposud Robbie Fowler se 128 góly. Legendárního leváka Salah nejprve v 66. minutě dělovkou svou slabší pravou nohou o břevno vyrovnal a pak definitivně přepsal rekord v 83. minutě po pasu od střídajícího Firmina.

Michael Owen, Robbie Fowler nebo Steven Gerrard. Ty všechny Mohamed Salah překonal. Egyptský král je ikonou Liverpoolu a už nikdy to nikdo nezmění. Třikrát byl nejlepším střelcem Premier League, navíc z pozice křídelníka.

Vojenská služba v Egyptě

Začátky kariéry přitom nebyly úplně růžové. Než Mohamed Salah odešel do zahraničí, kde zakončil své studium, absolvoval povinnou vojenskou službu v Egyptě. Nemusel ale strávit v armádě roky jako ostatní, protože se za něj přimluvily vedoucí postavy fotbalového svazu, které v něm viděly příslib pro budoucnost stagnujícího národního mužstva.

Čtyři a půl hodiny denně na trénink

Na začátku své kariéry hodně cestoval, hrál za týmy Ittihad Basyoun, Egypt Othmason Tanta a později Al Mokawloon, kde ve 14 letech podepsal první profesionální smlouvu. Problémem ale bylo tehdy dojíždění, pětkrát týdně musel jezdit čtyři a půl hodiny na tréninky nebo zápasy.

Už v dospělosti přestoupil do švýcarského klubu FC Basel 1893 a s ním vyhrál ligu. Pak následovala neúspěšná štace na Stamford Bridge, kde mu vůbec nevěřil tehdejší kouč Chelsea Jose Mourinho, a italský restart ve Fiorentině a AS Řím. Zbytek už dobře znáte. S Liverpoolem vyhrál Ligu mistrů, Premier League, Superpohár UEFA i Mistrovství světa klubů.

Lepší než policie. A proč dceři změnil jméno?

Mohamed Salah je důkazem toho, že fotbal má na lidi větší vliv, než by se mohlo zdát. Jeho přesah je i do každodenního života. Ve Velké Británii vědci zjistili, že po tom, co Salah začal hrát v Liverpoolu, v okolí tohoto města klesly rasistické útoky a projevy homofobie směrem k Muslimům. Salah je jako Egypťan pochopitelně právě Muslim.

Jeho dcera Mecca Mohammed dostala jméno po poutním místě Mekka, které leží v Saúdské Arábii. Později ale své ratolesti Mo změnil jméno na Makkah. Důvodem byl fakt, že veřejnost jméno Mecca začalo spojovat se světoznámým kasinem Mecca Bingo.

Co střela, to gól. Odnesl to Watford

Pamatujete si, jak se na začátku sezony řešilo zapojování Erlinga Haalanda do hry Manchesteru City? Spekulovalo se, jestli s ním hra obhájců titulu, přes nesporný gólový přínos, přece jen netrpí. Tehdy Haaland prohlásil, že ho to nezajímá, a že jeho cílem je dát čtyři góly z jediných čtyř dotyků s míčem v zápase.

Salahovi se povedlo něco podobného – dal čtyři góly ze čtyř střel. Odnesl to dnes druholigový Watford. Něco podobného se naposledy povedlo Andreyi Arshavinovi z Arsenalu v září roku 2009 shodou okolností proti Liverpoolu. Mohamed Salah se zároveň stal prvním hráčem Liverpoolu, který vstřelil v jednom utkání čtyři branky od galapředstavení Luise Suareze proti Norwichi v prosinci roku 2013.

Mo Salah v akci

Chtěli byste být u dalšího přepisování rekordů? Poleťte s námi na zápasy Liverpoolu v anglické Premier League nebo na odvetu Ligy mistrů. The Reds pomalu stoupají tabulkou a potřebují na stadionu všechny hlasivky, aby svou stíhací jízdu dotáhli do TOP4 a zajistili si účast v Champions League pro příští sezonu. Z naší nabídky doporučujeme: