Mistrovství světa ve fotbale bez hymen? Nepředstavitelné!

4 minuty čtení
Autor: Jakub Vaverka

Před každým zápasem fotbalového mistrovství světa zazní hymny obou zemí. Sledovat to v televizi je silné a poutavé, zažít to živě je magické a nezapomenutelné. Bez hymen by turnaj nebyl turnajem, přičemž kromě těch národních se dostaly především v uplynulých dekádách do povědomí i skladby, které ztělesňovaly samotné akce.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku a Instagramu.

 

Kdo má nejstarší hymnu?

Jít do historie hymen jednotlivých reprezentací není jednoduché, skladby, které symbolizují konkrétní národ, se totiž nejednou měnily. Byly časy, kdy na turnajích hrány nebyly, ale můžeme být rádi, že to je už dávná minulost. Bez této tradice si totiž fotbalový svátek ani neumíme představit. Nejstarší hymnu z účastníků mají Nizozemci a využívají ji od roku 1932. Nicméně píseň, která se jmenuje Wilhelmus, byla vytvořena již v období let 1569 až 1572 a má celkem 15 slok.

👉 Zájezd na fotbalové MS v Kataru 2022 🇶🇦

Jsou rychlejší i pomalejší národní hymny, některé mají poutavé texty (samozřejmě, když si je přeložíte, porozumíte jim lépe), některé dokonce nemají slova. Nejznámějším příkladem jsou například Španělé, jejichž národní hymnou je píseň Marcha Real (královský pochod), ale slova byste tam hledali marně. Můžeme konstatovat, že každá hymna je ve své podstatě krásná, protože pro daný národ má nesmírný význam a je jedním ze státních symbolů.

Zdroj: alamy.com – španielski hráči počas hymny na MS 2018 v Rusku

Doporučujeme vám, abyste se během MS v Kataru soustředili na různé typy hymen napříč kontinenty. Například jihoamerické či africké skladby jsou zcela rozdílné, což je samozřejmě dáno i historií, platí to i o evropských či asijských písních. Možná je trochu škoda, že vášniví „zpěváci“ Italové v Kataru startovat nebudou. A rádi bychom si vyslechli i českou národní hymnu, ale…

Turnajové skladby se staly nesmrtelnými

Přibližně od mistrovství světa 1990 datujeme, že turnaje mají své vlastní hymny. Tehdy to byl song Un’estate italiana, přičemž o čtyři roky později ve Spojených státech amerických tato funkce patřila skladbě Gloryland. V roce 1998 zase všechny ve Francii bavil Ricky Martin se skladbou La Copa de la Vida (doslova životní pohár). S přibývajícími léty se nadšení kolem tohoto druhu hudebních tracků zvětšovalo a stávala se z nich kultovní záležitost.

Zdroj: okayafrica.com – zpěvák K’naan s ikonický míčem Jabulani

Co se týče hymen akcí, dosud nejvíce ikonický je rok 2010 a šampionát v Jihoafrické republice. Zpěvák K’NAAN tehdy vydal nesmrtelnou skladbu Wavin‘ Flag, přičemž zdatně mu sekundovala zpěvačka Shakira s hitem Waka Waka. Oba songy si fotbaloví fanoušci pouštějí dodnes a je v nich ohromná emoce. Není divu, že mají miliardy slyšení na různých platformách.

👉 Dojmy přímo z dějiště: Jak vypadá MS v Kataru našima očima

V Brazílii v roce 2014 lidi bavila skladba We Are One, před čtyřmi lety v Rusku zase Live It Up. A co letos? Oficiální hymnou šampionátu je hudební počin Hayya Hayya, jejímiž autory jsou Trinidad Cardona, Davido a AISHA. Jinak do angličtiny se tento název překládá jako Better Together (Lepší společně).

Oficiální hymna šampionátu 2022 (Zdroj: Youtube/fifa):

V překladu z arabského jazyka pokřik „hayya, hayya“ znamená „pojďme, pojďme“ a v Kataru v tomto období zaznívá pravidelně. Hymny dodávají mistrovství světa slavnostnost a serióznost. Taková akce si vážnost takového rangu zaslouží. Aby ne, vždyť se koná pouze jednou za čtyři roky. Když uspějete, stáváte se automaticky nesmrtelnými, když ne, další šance už během aktivní kariéry přijít nemusí.