Merseyside derby: Liverpoolské rivaly dokázaly spojit tragédie

4 minuty čtení
Autor: Ladislav Harsányi

Odděluje je „jen“ park – Stanley Park. Vzdálenost mezi domovem fotbalového klubu Everton v Goodison Parku a sídlem FC Liverpool na Anfield Road je necelá míle. Někdo si dal tu práci a změřil přesnou vzdálenost mezi hracími plochami obou týmů. Vyšlo mu 847 metru. Rivalita mezi oběma kluby, kterou ztělesňuje Merseyside derby, má dlouhou tradici.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Bitva o Liverpool: Merseyside derby

Liverpoolské derby dostalo název přátelské, protože ve srovnání s jinými derby zápasy není nevraživost tak intenzivní a střety mezi fanoušky se většinou obejdou bez násilí. Je pravda, že v rámci tohoto soupeření došlo k několika kontroverzím. V liverpoolských rodinách není neobvyklé, že někteří členové fandí Evertonu a jiní soupeři.

Počátky rivality

Everton byl založen v roce 1878 jako St. Domingo SC, jeho rival Liverpool FC vznikl až o čtrnáct let později. V té době už byl Everton prvním mistrem anglické ligy. Sídlil na Anfield Road a majitel stadionu (a klubu) John Houlding zvýšil klubu nájemné. Členové Evertonu byli tak rozzlobeni, že se téměř s celým mužstvem odstěhovali. Jejich novým domovem se stal Goodison Park. Houlding se ocitl bez týmu, a tak založil Liverpool FC. Rivalita mezi kluby z Merseyside mohla začít. Poprvé se střetly 13. října 1894, bylo to v lize v Goodison Parku. Everton vyhrál 3:0.

Jedenáctkrát si zakřičeli gól

Nejslavnější střetnutí se odehrálo 11. února 1933 na ligové scéně. Na Anfieldu si diváci zakřičeli gól jedenáctkrát, fanoušci FC Liverpool sedmkrát, příznivci Evertonu čtyřikrát. Domácí Barton se trefil čtyřikrát. Dosavadní nejvyšší výhra Liverpoolu nad soupeřem byla 6:0 (1935/36), nejvýraznější vítězství Evertonu nad soupeřem bylo 5:0 (1914/15). Celková bilance dodnes hovoří výrazně ve prospěch The Reds.

JEĎTE S NÁMI NA TOP SVĚTOVÁ DERBY

Rozdělilo je náboženství i Heysel

V padesátých a šedesátých letech byla v pozadí rivality skutečnost, že se kluby hlásily k odlišné náboženské orientaci – Liverpool měl blíže k protestantům, jeho soupeři ke katolíkům. O problémy se však postarali chuligáni FC Liverpool zvaní Nutty Crew. Fanoušci Evertonu je obviňovali z tragédie v Heyselu (finále EPM v roce 1985 mezi FC Liverpool a Juventusem Turín, při němž zahynulo 39 fanoušků), po níž následoval zákaz účasti anglických klubů v evropských pohárových soutěžích.

 

Sto tisíc Liverpoolčanů zamířilo do Wembley

Dne 25. března 1984 byl v ulicích Liverpoolu klid a ticho. Sto tisíc lidí zamířilo do Londýna, konkrétně na stadion ve Wembley, kde se poprvé ve finále Ligového poháru střetli rivalové z tohoto města. Atmosféra byla přátelská, fanoušci obou klubů ji brali jako reklamu pro své město a region a drželi při sobě v rámci solidarity. Na tribunách seděli smíšení příznivci oblečení v modrých i červených dresech. Přesto byl i výsledek smířlivý (0:0) a všichni příznivci Liverpoolu mohli slavit. John Bailey a jeho liverpoolský protějšek Alan Kennedy si uvázali šály obou klubů a po závěrečném hvizdu je zvedli nad hlavu. Reds a Blues na tribunách svorně skandovali: Merseyside! O tři dny později, v opakovaném utkání hraném v Manchesteru, zvítězil FC Liverpool 1:0.

Hillsborough je spojilo

Na stadionu Hillsborough v Sheffieldu přišlo v roce 1989 v zápase FA Cupu mezi FC Liverpool a Nottingham Forest o život 96 fanoušků The Reds. Tato tragická událost spojila příznivce obou liverpoolských klubů. Solidarita Blues s Reds byla silná. Fanoušci od Goodison Parku až po Anfield spojovali šály obou klubů. V prvním zápase po tragédii v Goodison Parku zazněla slavná klubová hymna FC Liverpool You’ll Never Walk Alone, kterou zpívaly oba tábory. A pak se z jejich hrdel ozvalo společně: „Merseyside! Solidarita se projevila i při vraždě teprve jedenáctiletého fanouška Evertonu Rhyse Jonese, která však nesouvisela s fotbalem. Příznivci The Reds a The Toffees opět společně zazpívali melodii se slovy „nikdy nepůjdeš sám“ na počest zesnulého chlapce.

 

Držitelé rekordů v derby

Ian Rush z FC Liverpool je s 25 góly nejúspěšnějším střelcem derby. Bývalý hráč Evertonu Dixie Dean jich vstřelil 19. Rekordmanem v počtu startů je Neville Southall, který zažil derby 41krát jako hráč Evertonu. Rush si jej zahrál 36krát.

Deset let čekání na vítězství

Od 17. října 2010 (domácí výhra 2:0) nedokázal Everton porazit svého soupeře až do 20. února 2021 (domácí výhra 2:0) ve 23 zápasech v řadě. Na vítězství tak čekal 10 let, 4 měsíce a 3 dny.

KOMPLETNÍ NABÍDKA ZÁJZEDŮ NA PREMIER LEAGUE