Mbappé potřeboval Real Madrid, ne naopak. Co se nelíbí La Lize?

5 minut čtení

Snad nejdelší přestupová sága historie fotbalu měla překvapivý konec. Kylian Mbappé přijal pohádkovou nabídku v Paříži a zůstává hlavní persónou francouzského hegemona. Pojďme se podívat celému dění trochu na zoubek a zamyslet se, kdo může litovat.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Podle zpráv ze španělského tisku je spojení Mbappého s Realem definitivně u ledu, byť Mbappé uvedl, že budoucnost může přinést cokoliv. Postoji španělského klubu se ale dá jen těžko divit. Real kvůli Mbappému vycouval z boje o Haalanda, vlastně se do něj ani nezapojil, protože Francouz byl prostě jasnou první volbou. Real Madrid v čele s Florentinem Perézem udělal vše pro to, aby Mbappého získal. Ten se však na poslední chvíli rozhodl pro PSG.

ZAPÍŠE SE MBAPPÉ DO FOTBALOVÉ HISTORIE I V PAŘÍŽI?

Letošní sezona ukazuje jediné – Mbappé více potřeboval Real, než že by madridský velkoklub nutně potřeboval Mbappého. Na vyšší rychlostní stupeň by francouzská megastar jistě královský klub posunula, ale faktem je, že už bez Mbappého Real suverénně opanoval španělskou La Ligu a dostal se do sobotního finále Ligy mistrů. Peníze zkrátka nejsou všechno, v poměru výdaje – výkon je Real díky Perézovi jednoznačným evropským králem. Konkurovat mu může jen Liverpool. Jestli se Mbappému něco podobného může někdy povést v pařížském klubu, toť otázka. Jedno je jisté, sbírkou trofejí z francouzské ligy se mezi velikány fotbalové historie nikdy nedostane.

Paris Saint-Germain údajně Mbappému zdvojnásobil plat, má brát 100 milionů eur ročně, k tomu získal podpisový bonus 300 milionů eur a prý má mít možnost mluvit i do výběru posil nebo trenéra.

To ale Mbappé popřel. „Zůstávám fotbalistou, který je součástí týmu a tento úkol nepřekročím. Všichni vědí, že loni jsem chtěl odejít a byl jsem přesvědčen, že to je ta nejlepší volba, ale věci se mění. Jsem Francouz a odchod z mé země by byl náročný. Změnil se projekt, můj klub chce vybudovat další sportovní ambice a myslím si, že je tu třeba napsat ještě další skvělé příběhy. To je to, na čem záleží,“ řekl na tiskové konferenci s prezidentem PSG Nasserem Al-Khelaifim. Kde hledat pravdu, to necháme na každém z vás.

NALÉHAL I PREZIDENT MACRON

Pravdou je, že když už se pohybujeme v takových cifrách, nikomu nemůžeme vyčítat, že takovou nabídku přijme. Každý z nás by asi v Kylianově pozici minimálně dlouho rozmýšlel, protože může být nakonec velký rozdíl, jestli dokážete zabezpečit život v luxusu třem, nebo třeba deseti generacím své rodiny. Minimálně když před vámi ta možnost leží černá na bílém. Mbappé byl také pod velkým tlakem z veřejnosti, je symbolem celé Paříže a údajně mu volal i francouzský prezident Macron, aby jej přemluvil k setrvání. Má být i hlavní tváří pařížské letní olympiády v roce 2024.

Už v posledních sezonách se stal základním stavebním kamenem a hlavní útočnou hvězdou Pařížanů, nic na tom nezměnil ani příchod Lionela Messiho. Teď se kolem Mbappého má vybudovat celý tým. „Vždy jsem říkal, že je to můj domov,“ ohrazoval se Mbappé na narážky, že setrval jen kvůli finančnímu ohodnocení.

PRO REAL SE NIC NEMĚNÍ. HRÁČI VĚŘÍ V SÍLU SVÉHO KOLEKTIVU

Hned několik hráčů Realu Madrid zareagovalo na zprávu o Mbappého (ne)přestupu vyjádřením podpory ve prospěch svého klubu. Třeba nejlepší fotbalista současnosti Karim Benzema, byť Mbappého spoluhráč z reprezentace a velký kamarád, vyslal do světa fotkou ukazující na logo Realu jasný vzkaz: „Žádný hráč není víc, než klub!“

Záložník Fede Valverde zase v rozhovoru pronesl, že hájí nejlepší znak na světě a musí to dělat se ctí. Hráči Realu se na Mbappého bezesporu těšili, ale na druhou stranu jednoznačně věří síle svého týmu i bez něho. A letošní sezona jim dává za pravdu.

LA LIGA PODÁVÁ STÍŽNOST SMĚREM K UEFA

A celá sága má ještě jednu zajímavou rovinu. Španělská La Liga podala oficiální stížnost směrem k UEFA na PSG kvůli smlouvě Mbappého. Pokud by španělská nejvyšší soutěž uspěla, mohlo by PSG hrozit vyřazení z evropských pohárů. Všichni ovšem víme, jak tyto spory nakonec dopadají.

„Tváří v tvář možnému oznámení Kyliana Mbappého o setrvání v Paris Saint-Germain si La Liga přeje prohlásit, že tento typ dohody ohrožuje ekonomickou udržitelnost evropského fotbalu a ohrožuje stovky tisíc pracovních míst a sportovní integritu ve střednědobém horizontu, a to nejen ze strany evropských soutěží, ale i z našich domácích lig.

Je skandální, že klub jako PSG, který v minulé sezoně ztratil více než 220 milionů eur poté, co v posledních sezonách nashromáždil ztráty 700 milionů eur (dokonce deklaroval příjmy ze sponzorských darů ve velmi pochybné výši) s náklady na sportovní personál kolem 650 milionů za tuto sezonu 21/22 mohou čelit dohodě o těchto vlastnostech, zatímco ty kluby, které by mohly přijmout příchod hráče, aniž by viděly kompromitaci jejich mzdových nákladů, jsou ponechány, aniž by ho mohly podepsat.

Kvůli všemu výše uvedenému se La Liga chystá podat stížnost na PSG u UEFA, správních a daňových úřadů ve Francii a u kompetentních orgánů Evropské unie, aby nadále bránila ekonomický ekosystém evropského fotbalu a jeho udržitelnost.“