Maskoti mistrovství světa ve fotbale: Kreativitě se meze nekladou

4 minuty čtení
Autor: Jakub Vaverka

Jaké by to bylo mistrovství světa bez pořádného maskota? Momentálně probíhá šampionát v Kataru, který nám zpříjemňuje milý duch (i když to není úplně duch, čtěte dále) jménem La’eeb. Říkají vám ale něco jména jako Ciao, Zakumi, Gauchito nebo Stryker?

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku a Instagramu.

Všechno odstartovali Angličané

Vůbec prvního maskota světových šampionátů datujeme do roku 1966, kdy se mistrovství konalo v Anglii, přičemž tento turnaj je dodnes jediným MS, které se Angličanům podařilo vyhrát. Kdo ví, možná jim k tomu dopomohl i lev jménem Willie, který nejen, že akci zpříjemnil, ale stal se i průkopníkem mezi maskoty. O čtyři roky později v Mexiku se tohoto úkolu zhostil chlapeček jménem Juanito, rok 1974 v Západním Německu patřil dvojici Tip a Tap.

👉 Dojmy přímo z dějiště: Jak vypadá MS v Kataru našima očima

Maskoti si pomalu ale jistě začali získávat silnou pozici, přičemž časem si fanoušci bez jejich přítomnosti mistrovství světa ani neuměli představit. V Argentině 1978 to byl Gauchito, pamětníci si zase dodnes pamatují MS 1982 ve Španělsku a maskota jménem Naranjito. Jeho jméno můžete přeložit do češtiny jako „malý pomeranč“ a přesně jím i byl.

Na Boží ruku Diega Maradonu v Mexiku 1986 dohlížel pro změnu maskot Pique, kterému nechybělo sombrero a tradiční knírek. Zatímco maskoti v 70. a 80. letech měli spíše tradičnější prvky, roky 90. a nulté přinesly moderní kroky a maskoty, kteří po více stránkách překvapili.

👉 Zájezd na fotbalové MS v Kataru 2022 🇶🇦

Itálie přinesla novinku

To, že maskot šampionátu v Itálii v roce 1990 dostal jméno Ciao podle tradičního pozdravu této země, to překvapení nebylo. Nicméně, tento maskot byl prvním, který neměl tvář. O 4 roky později v USA jsme se dočkali další novinky. Maskota, kterým byl pes Stryker, vybrali samotní fanoušci, přičemž jejich zapojení do procesu se ukázalo jako výborný krok. Na Francii 1998 a Footixe či na MS 2002 v Jižní Koreji a Japonsku a na trojici Ant, Kaz a Nik si pamatujete?

V Německu v roce 2006 nás turnajem doprovázel Goleo, v Jižní Africe v roce 2010 to byl legendární leopard Zakumi. Brazilský Fuleco v roce 2014 byl velmi originální a ruský Zabivaka na MS 2018 se také těšil popularitě. V Kataru nám turnaj zpříjemňuje La’eeb, který sice působí jako duch, ale je inspirován oděvem jménem keffiyeh, což je tradiční pokrývka hlavy arabských mužů.

📽️ VIDEO: Maskot La’eeb 🇶🇦

Všeobecně platí formulka, že při tvorbě maskotů se originalitě meze nekladou. Každopádně, i když maskotem může být kdokoliv či cokoli, je důležité, aby ho organizátoři dobře odprezentovali a lidem včas a podrobně vysvětlili, co má maskot symbolizovat a čím je inspirován. Častokrát se dá o dané zemi dozvědět něco zajímavého.