Manchester United vs. Arsenal: Rivalita, která se dědí po generace

3 minuty čtení

Manchester United a Arsenal, to je rivalita, která se šíří oběma kluby od roku 1919. Výrazně se pak rozostřila kolem 90. let a začátkem 21. století, kdy spolu rok co rok Sir Alex Ferguson a Arséne Wenger bojovaly o anglické tituly. Zažijte dechberoucí zápas na vyprodaném Old Trafford s VIP vstupenkami s občerstvením v ceně.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Historicky úspěšnějším klubem je Manchester United, který vybojoval 20 titulů v anglické lize, Arsenal 13. Na poslední trofej z Premier League ale čekají na Old Trafford od sezony 2012–13, na Emirates Stadium od sezony 2003–04, kdy ještě hráli na Highbury.

Manchester hraje o čest, Arsenal o titul

Nemá cenu si nic nalhávat, Manchester United nezažívá dobrou sezonu. V domácí lize bojuje o účast alespoň v Evropské konferenční lize, zatímco v Lize mistrů na podzim nepostoupil ze skupiny. Přesto je stále o co hrát a především zůstává v sázce čest klubu.

Rudé ďábly totiž ještě čeká manchesterské derby proti Cityzens ve finále FA Cupu na londýnském Wembley a právě domácí ligová rozlučka s nenáviděným rivalem ze severu Londýna. Parta kolem kapitána Bruna Fernandese tedy rozhodně nedá kůži lacino.

Arsenal momentálně zažívá dobré časy. Pod trenérem Mikelem Artetou bojuje druhou sezonu po sobě s hegemonem Manchesterem City o anglický titul, do toho se letos vrátil po sedmi letech do Ligy mistrů a v ní se po 14 letech probojoval mezi poslední osmičku. Tým kolem kapitána Martina Odegaarda se stále zlepšuje, ale už musí začít cílit na trofeje. A pokud se chce dočkat letos, musí vyplenit půdu velkého rivala!

Věrní fanoušci a elektrizující atmosféra na Old Trafford

Naposledy v sezoně se zaplní Divadlo snů. Fanoušci Manchesteru United patří k nejvěrnějším a nejlepším v lize, což ukázali i při výbuchu svých miláčků na hřišti Crystal Palace. Přestože Rudí ďáblové v Selhurst Parku prohráli 0:4, tak jejich příznivci fandili až do závěrečných minut. To je ten pravý anglický fotbal!

A stejnou atmosféru dokáží vytvořit i v každém domácím utkání na Old Trafford – právě bitva s Arsenalem budou tou letos poslední. Je tedy otázkou, jestli náhodou nepůjde také o poslední domácí zápas v barvách Manchesteru United pro manažera Erika ten Haga, který během dvou sezon nepřesvědčil a vzhledem ke změně majetkové struktury v klubu se začíná spekulovat o změně. Zažijte rozlučku s ten Hagem na vlastní oči!

Sir Alex Ferguson vs. Arséne Wenger

Rivalita mezi Arsenalem a Manchesterem United je obrovská. Především na přelomu tisíciletí, kdy na lavičkách seděli Sir Alex Ferguson a Arséne Wenger, oba kluby v Anglii dominovaly a rok co rok bojovaly o nejvyšší příčky. Nyní sice žijeme v éře Manchesteru City, ale rivalita mezi Kanonýry a Rudými ďábly zůstává.

United zapsali nejvyšší výhru v srpnu 2011, kdy svého rivala deklasovali 8:2. Hrdinou tehdejšího debaklu na Old Trafford byl autor hattricku Wayne Rooney. Za United tehdy nastoupil i Jonny Evans, který se do klubu svého srdce obklikou vrátil a může nastoupit také do letošního vzájemného utkání. V základní sestavě Arsenalu si zápas protrpěl český reprezentant Tomáš Rosický.

Mimochodem za Arsenal porážku korigoval Robin Van Persie (a zároveň nedal penaltu), který vyhrál tabulku střelců Premier League jak za Arsenal (30 gólů v sezoně 2011–12), tak po svém pikantním přestupu do tábora rivala i za United (26 gólů v sezoně 2012–13). Nejúspěšnějším střelcem těchto vzájemných zápasů je právě Rooney, nejvícekrát do zápasu United – Arsenal nastoupil Ryan Giggs.

Nejtřaskavější přestupy mezi rivaly 

George Graham (1966–72 Arsenal, 1972–74 Manchester)
Robin van Persie (2004–12 Arsenal, 2012–15 Manchester)
Alexis Sánchez (2014–18 Arsenal, 2018–20 Manchester)

Jimmy Rimmer (1965–74 Manchester, 1974–77 Arsenal)
Mikael Silvestre (1999–2008 Manchester, 2008–10 Arsenal)
Danny Welbeck (2008–14 Manchester, 2014–19 Arsenal)

Poslední domácí zápas sezony s VIP vstupenkami

Chcete zažít tuto dechberoucí bitvu přímo na Old Trafford? Máme pro vás VIP vstupenky na výborná místa s občerstvením v ceně. Hraje se už tuto neděli! Zažít nejlepší světový fotbal s FotbalTour se vyplatí: