Majitel pražské Sparty Daniel Křetínský vstupuje do West Hamu. Co to znamená pro Spartu?

5 minut čtení

Označení Czech Ham nabírá opět na obrátkách. V londýnském klubu už působí trojice českých reprezentantů Tomáš Souček, Vladimír Coufal a Alex Král, nyní budeme mít zastoupení i v představenstvu West Hamu. Majitel pražské Sparty a miliardář Daniel Křetínský koupil podíl 27 procent klubu.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

ČEŠI NEJEN NA HŘIŠTI

Oba kluby, se kterými je nyní spojen, byly založeny v 90. letech 19. století – Sparta 1893 a West Ham 1895. Vstup do West Hamu je podle britských médií investicí za zhruba 150 milionů liber. West Ham zažívá v posledních sezonách obrození. V minulosti pumpoval do svého kádru značné finanční prostředky, ale přestárlý tým neustále jen bojoval o udržení.

Pak se ale londýnský klub ubral jinou cestou. Hráči jako Souček, Coufal nebo Bowen dodali tradičnímu klubu drajv, zase probudili ve fanoušcích vášeň. Hlavními tvářemi jsou kapitán Declan Rice nebo kanonýr Michail Antonio, který je postrachem všech obran v Anglii a úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. Letos hraje West Ham úspěšně Evropskou ligu a skvěle vstoupil i do domácí Premier League, kde bojuje na příčkách zaručujících Ligu mistrů pro příští sezonu.

DOČKÁ SE LIGY MISTRŮ DŘÍVE S WEST HAMEM?

Se Spartou Křetínský čeká na základní skupinu Ligy mistrů od sezony 2005–06, tak uvidíme, jestli se dočká dříve s Kladiváři. Až následující měsíce ukáží, jaké plány s West Hamem vlastně má. Spekulací je spousta. Nicméně jisté je, že do budoucna by se měl stát většinovým majitelem klubu. Celková investice by se měla vyšplhat k 600 milionům liber (17 miliardám korun). Takové je nyní celkové zhodnocení West Hamu.

„Růst klubu v posledních letech byl znatelný. Jsem nadšený, že můžu být součástí, myslím si, vzrušující budoucnosti. Poté, co jsem viděl tým Davida Moyese na London Stadium, vím, že teď je naprosto fantastické stát se součástí rodiny West Hamu United,“ oznámil Daniel Křetínský, který se jinak do médií prakticky nevyjadřuje.

FANOUŠCI KLADIVÁŘŮ JSOU NADŠENÍ

Prvotní reakce ukazují nadšení ostrovních fanoušků. Ti vzpomínají, že Křetínského odhadovaný majetek je třeba na úrovni rodiny Srivadtanaprapcha (majitelé Leicesteru) nebo ještě nad Danielem Levym z Tottenhamu. Brněnský rodák přihlížel už víkendovému utkání Kladivářů proti Liverpoolu, kdy West Ham zvítězil 3:2 a přichystal týmu Jürgena  Kloppa první prohru v letošní Premier League. Sparta přitom ve stejném čase doma hostila Teplice…

RODÍ SE SPOLUPRÁCE MEZI WEST HAMEM A SPARTOU?

A co to tedy znamená pro Spartu? I to ukáže až čas. Jisté je, že Letenští mají ve svém kádru hned několik talentovaných hráčů, o které už se západní kluby zajímají – nejžhavějším zbožím je Adam Hložek, následován Ladislavem Krejčím mladším a do budoucna třeba Martinem Vitíkem nebo Adamem Karabcem, o něhož měla už před sezonou zájem francouzská Marseille.

Fakt, že bude působit Křetínský mimo Sparty i v západním klubu, může Letenským minimálně zlepšit vyjednávací pozici. „Mým osobním cílem je pomoci nastavit spolupráci mezi AC Sparta Praha a West Ham United tak, aby z ní profitovaly oba kluby. Samozřejmě v rámci pravidel, která jsou nastavena ze strany UEFA. West Ham by se mohl stát branou do Premier League pro hráče z našeho regionu,“ naznačil mimo jiné Křetínský.

West Ham po úspěšném zapracování Součka s Coufalem pokukoval spíše po dalších hráčích Slavie. Do třetice všeho dobrého či zlého dorazil Alex Král, spekulovalo se také o Davidu Zimovi či senegalském útočníkovi Abdallahu Simovi, ale ti nakonec zamířili do Turína, respektive Brightonu (hostování ve Stoke). Bude se nyní West Ham soustředit spíše na rudou polovinu Prahy?

Chcete být u prvních zápasů West Hamu od příchodu nového spolumajitele? Z naší nabídky si vybere každý! Buďte s námi i vy u zápasů evropských pohárů nebo elitních fotbalových lig po celé Evropě – Premier LeagueSerie ABundesligy a mnohých dalších. V nabídce máme i zájezdy a vstupenky na nový tým božského Lionela Messiho Paris St. Germain. U nás si vybere každý!