Liverpool, nebo Manchester City? Začíná druhá polovina Premier League

píše Jiří Vokřál

 Pro mnohé je to stále nejlepší fotbalová liga na světě. Letos navíc okořeněná o třaskavý souboj o titul mezi Liverpoolem a Manchesterem City. Ze třetího místa navíc dotírá nevyzpytatelný Tottenham následovaný svým londýnským rivalem Chelsea. V závěsu se drží Arsenal a znovuzrozený Manchester United, kteří touží po místě zaručujícím Ligu mistrů. To je anglická Premier League, napínavá jako nikdy dříve.

Reds, nebo Sky Blues?       

„Každý zápas je jako finále. Nemůžeme si dovolit polevit ani na moment, nikdy jsem takhle vyrovnanou soutěž nezažil.“ Pod slova manažera Manchesteru City Pepa Guardioly by se mohli určitě podepsat všichni kouči zbylých pěti nejlepších týmů letošního ročníku nejvyšší anglické soutěže. Každá ztráta může mít pro tyto celky ničivé důsledky, protože ve hře je hodně. Titul, místa zaručující účast v příštím ročníku Ligy mistrů na straně jedné, „pouze“  vstupenka do Evropské ligy na straně druhé. Po velmi vyrovnaném začátku soutěže se na čele osamostatnily dva kluby, které mají největší šanci na zisk titulu. Obhájce titulu Manchester City a vyzyvatel Liverpool.

Klub od řeky Mersey má sice ve vitríně 18 ligových titulů, ten poslední však slavil v roce 1990, tedy ještě před oficiálním vznikem Premier League. Velmi blízko k celkovému triumfu byli Liverpoolští v sezóně 2013/14. Chyběly už jen tři zápasy, přesto nakonec titul mířil jinam. Po smolné prohře s Chelsea a následné remíze s Crystal Palace bral titul Manchester City a partě okolo Stevena Gerrarda zbyly jen oči pro pláč. Letos se možná blíží čas odplaty. „The Reds“ vedli v půlce soutěže tabulku už o 7 bodů a ještě nikdy se nestalo, aby půlmistr vedl ligu o tolik bodů a nakonec neslavil titul. V nedávném šlágru 21. kola však Liverpool poprvé v sezóně prohrál, navíc se svým největším konkurentem Manchesterem City a náskok na čele se zúžil na 4 body. Liverpool se může spolehnout zejména na skálopevného stopera van Dijka, rychlonohé obránce Alexandra-Arnolda a Robertsona a útočnou trojici Salah-Firmino-Mané. „Citizens“ oproti tomu disponují širokou soupiskou, která čítá jedno hvězdné jméno za druhým. Zvítězí nakonec hlad Liverpoolu, nebo zkušenost z bojů o titul Manchesteru City? A zapojí se do hry ještě Tottenham či Chelsea?

Londýnský boj o Ligu mistrů

Tottenham jako jediný tým z celé Premier League v letním přestupovém období nepřivedl ani jednoho hráče a mnozí tak odsuzovali tým kapitána Kanea sotva k bojům o čtvrté místo. „Spurs“ místo toho prožívají jednu z nejlepších sezón v novodobé historii a reálně se mohou srovnávat s dvěma vedoucími týmy a pomýšlet tak na boj o titul. „Musíme podávat konzistentní výkony, teprve potom můžeme pomýšlet na titul. Pokud budeme hrát pravidelně dobře, můžeme pomýšlet na titul. Stále nás ale čeká dlouhá cesta,“ prohlásil po skvělé výhře 6:2 s Evertonem manažer „Spurs“ Mauricio Pochettino. To bylo 23. prosince. Stačil jeden týden, a došlo na Pochettinova slova v dosti negativním smyslu. Tottenham nestačil v domácím zápase na Wolverhampton a sám se tak připravil o skvělou pozici v boji o titul. Přesto je tým ze severního Londýna vytoužené trofeji, na kterou čeká od roku 1961, nejblíže za poslední desetiletí. Ztráta na čelo tabulky není velká a v druhé polovině sezóny by se měl konečně otevřít supermoderní Tottenham Stadium, takže „Spurs“ konečně po letech zažijí atmosféru skutečně domácích zápasů.

Velmi povedený úvod sezóny prožívala také dlouho neporažená londýnská Chelsea. Prvního přemožitele našli svěřenci Maurizia Sarriho až na konci listopadu, když padli s Tottenhamem. Od té doby se však trápí. Porážky Prohry s Wolwerhamptonem a Leicestrem či remíza se Southamptonem nemohly být vykoupeny ani domácí výhrou 2:0 nad Manchesterem City. Místo bojů o titul se tak „The Blues“ musí soustředit na boj o první čtyřku zajišťující místo v Lize mistrů. „O titulu už nemůžeme ani mluvit. Nyní můžeme mluvit o umístění v první čtyřce. Možná postrádáme tu správnou mentalitu,“ postěžoval si po prohraném zápase s Leicesterem stoper Antonio Rüdiger. Chelsea navíc reálně hrozí, že v létě přijde o svou největší hvězdu Eden Hazarda. Ten byl už v létě spojován s odchodem do Realu Madrid a spekulace o možném přesunu do Španělska neutichají. Pokud nebude klub Romana Abramoviče figurovat v dalším ročníku Ligy mistrů, je velmi pravděpodobné, že Hazard Londýn opustí. Dost možná jako náhrada za Belgičana přijde v létě na Stamford Bridge Christian Pulišić z Dortmundu, jarní část však dvacetiletý Američan stráví na hostování v dosavadním klubu.

Po Lize mistrů touží také Arsenal, který pod Unaiem Emerym herně ožil. „Gunners“ však stále trápí slabá defenziva, kterou nedávno například rozebral dominantní Liverpool. Na záda kanonýrům navíc začíná dýchat Manchester United, který pod vedením Ole Gunnara Solskjaera ještě neztratil ani bod.

Zasáhnou ještě „Red Devils“ do bojů o Ligu mistrů? Dočká se konečně Liverpool titulu, nebo se bude radovat Manchester City? Zdramatizují ještě tyto boje Tottenham a Chelsea? Otazníků nabízí letošní ročník Premier League víc než dost, nezbývá než si užívat tuto fantastickou soutěž plnými doušky a těšit se na její vyvrcholení.