Liga mistrů se změní k nepoznání. Co je to švýcarský model?

2 minuty čtení

Letos nás čeká poslední sezona evropských pohárů podle tradičního formátu. Od sezony 2024–25 se pak nejen Liga mistrů, ale i dvě zbývající evropské soutěže změní k nepoznání. Jde o největší reformu od roku 1992–93. Do té doby se hrál Pohár mistrů evropských zemí (PMEZ) výhradně vyřazovacím systémem.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Nevyhnutelné se stalo skutečností. Tlak evropských velkoklubů na UEFA vyeskaloval, což má za následek kroky, které změní Ligu mistrů takovou, jakou ji dnes známe. A o co jde? Jedná se o jakýsi kompromis, který měl velkokluby odradit od vytvoření si vlastní soutěže – Superligy. Tu UEFA ostře odsoudila. Elitářský projekt nakonec ztroskotal – minimálně zatím.

Osm zápasů s osmi různými soupeři

UEFA se chtěla zbavit současného skupinového režimu, který je někdy nudný a docela často je v něm už dvě kola před koncem jasno o některých postupujících. Elitní týmy pak nastupují v béčkových sestavách a závěr skupinové fáze nejprestižnější klubové soutěže pro ně jde paradoxně stranou – větší důraz v ten moment staví na víkendový zápas v domácí soutěži. Nikdo ale dopředu vlastně neví, zda nový systém bude atraktivnější.

V novém formátu Ligy mistrů, který využije takzvaný švýcarský model, se navýší počet účastníků ze 32 na 36. Klíčovou změnou pak je zredukování osmi základních skupin na pouhou jednu. Bude se hrát de facto ligovým formátem a každý tým čeká osm zápasů (čtyři doma a čtyři venku) místo dosavadních šesti – to během deseti hracích týdnů. Ale pozor, osm zápasů odehrají s osmi různými soupeři!

Co je to švýcarský model?

Jde o princip jedné tabulky, ve které ale mezi sebou soupeři nehrají systémem každý s každým. Pochází z šachových turnajů, ale UEFA si jeho fungování trochu upravila. Šachový formát rozhoduje o dalších soupeřích po každé sadě zápasů znovu, zatímco ve fotbalových pohárech budou všechna utkání skupinové fáze známa už na začátku sezony. Jinak by to samozřejmě ani nešlo – kluby si dlouhé týdny dopředu zajišťují leteckou dopravu, hotely a další potřebné náležitosti.

Od osmifinále už vyřazovacím systémem

Napříč poháry zůstane rozdělení do různých výkonnostních skupin a každý tým bude hrát postupně proti soupeřům ze všech těchto košů. Celkový počet zápasů ve skupině Ligy mistrů a Evropské ligy se zvýší ze současných 125 na 189. Do osmifinále přímo postoupí prvních osm týmů. Celky z devátého až 24. místa budou hrát play off na dva zápasy a vítězové doplní nejlepší osmičku. Týmy na 25. až 36. místě v základní skupině budou vyřazeny.

„UEFA jasně ukázala, že je plně zavázána respektovat základní hodnoty sportu a bránit klíčové principy otevřených soutěží,“ řekl tehdy předseda unie Aleksander Čeferin. „Kvalifikace zůstane založena čistě na sportovních výkonech a snít o účasti mohou všechny kluby,“ narážel Čeferin na fakt, že Superligu by hrálo dvanáct elitářských (těch nejmovitějších) klubů bez ohledu na jejich sportovní výkonnost. Ta se logicky rok od roku mění, ale složení Superligy by zůstávalo identické.

Kudy povede cesta pro českého mistra?

Podobný formát bude uplatněn rovněž u dalších dvou klubových soutěžích – Evropské ligy a Evropské konferenční ligy. Kluby z TOP5 evropských lig by pak měly mít čtyři stálá místa v základní části, další dodatečné místo dostane soutěž figurující na pátém místě žebříčku UEFA. Českého nebo slovenského mistra bude s největší pravděpodobností čekat vícekolová kvalifikace.

Chcete si užít Ligu mistrů naposledy v současném formátu? Kompletní nabídku leteckých zájezdů a samostatných vstupenek na letošní sezonu naleznete ZDE.