Leverkusen jako nový Czech Ham. Jací Češi se potkali ve světě?

3 minuty čtení

Tři Češi v jednom klubu elitních západních lig, to tu dlouho nebylo. Až v „Czech Hamu“, kde patří ke stabilním členům sestavy Tomáš Souček s Vladimírem Coufalem a epizodní roli měl u Kladivářů i Alex Král. Spojení s Patrikem Schickem pochopitelně využil také Leverkusen, když oznamoval příchod Adama Hložka. „Víte, co je lepší než jeden Čech? Dva Češi!“ stálo mimo jiné na sociálních sítích Bayeru. Vzpomenete si, jací Češi se ještě potkali ve světě a čeho společně dosáhli?

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Jako první vás určitě napadne Liverpool za začátku nového tisíciletí, kdy za The Reds hrávali Milan Baroš, Patrik Berger a Vladimír Šmicer. Baroš se Šmicerem dokonce naskočili a výrazně ovlivnili finále Ligy mistrů z roku 2005 proti AC Milán, kdy Liverpool mocně dotahoval ztrátu a nakonec vyhrál na penalty.

V rozstřelu zazářil polský gólman ve službách Liverpoolu Jerzy Dudek, když z pěti penalt dostal pouze dva góly. Rozhodují penaltu proměnil český fotbalista Vladimír Šmicer, který navíc ve druhém poločase svým gólem snižoval na rozdíl jednoho gólu. Manažer Rafa Benítez společně s českými fotbalisty tak zvedl nad hlavu ušatý pohár.

Petr Čech se během své dlouhé kariéry v londýnské Chelsea (2004-15) potkal hned první sezonu s Jiřím Jarošíkem, který během roku na Stamford Bridge odehrál 14 zápasů a stačilo mu to na zisk trofeje v Premier League. Jarošík je vůbec profesionální sběratel titulů, vyhrál ho ve čtyřech různých zemích – České republice (4x), Rusku, Anglii a ve Skotsku (2x).

ŘEPKA S KOVÁČEM JAKO PŘEDSKOKANÉ „CZECH HAMU“

Naopak s Tomášem Rosickým v Arsenalu se Čech přesně minul. Malý Mozart se s Emirates Stadium po deseti letech rozloučil a vrátil do Sparty po sezoně 2014-15. Čech pak u Kanonýrů působil v letech 2015-19.

Radoslav Kováč a Tomáš Řepka, kteří byli takovými předskokany současné české éry ve West Hamu, se v kádru Kladivářů nepotkali. Řepka hrál za West Ham v letech 2001-06, Kováč pak o něco později (2009–11).

GRYGERA SE POTKAL S GALÁSKEM I NEDVĚDEM

Naopak na našince a reprezentační parťáky měl v evropských velkoklubech štěstí Zdeněk Grygera, současný sportovní ředitel prvoligového Zlína. V letech 2004-07 hrál za nizozemský Ajax a dva roky v kabině sedával s Tomášem Galáskem. Poté zamířil do italského Juventusu, kde hrál v letech 2007-11 a na stadionu Staré dámy se potkal také s Pavlem Nedvědem, se kterým prožíval jeho poslední roky bohaté kariéry. Bývalý kapitán reprezentace hrál za Starou dámu v letech 2001-09.

Ještě o pár let dříve se Nedvěd potkal na několik měsíců také s Karlem Poborským v Laziu Řím, kam přišel Poborský 1. ledna 2001 jako volný hráč z Benfiky Lisabon a Nedvěd vyměnil Lazio za Juventus až po skončení sezony od 1. července téhož roku. O pár let později se v Laziu potkali také Libor Kozák s Davidem Rozehnalem.

S FOTBALTOUR.CZ ZA FOTBALEM

Chcete u toho být s námi? Doporučujeme zájezdy na West Ham s Vladimírem Coufalem a Tomášem Součkem, na Leverkusen s Patrikem Schickem a Adamem Hložkem, nebo šlágr Ligy národů a reprízu finále EURO Itálie – Anglie.