Le Classique: Paříž a Marseille? Jsou to dva odlišné světy

4 minuty čtení
autor: Ladislav Harsányi

Le Classique. Francouzská klasika, která však zdaleka nezajímá jen Francouze. Duel mezi Paris St. Germain a Olympique Marseille je jedním z největších derby na světě. Něco na způsob španělského El Clásica.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Střet dvou odlišných světů

Nejde jen o střet dvou klubů, ale také o střet různých, ba dokonce protichůdných míst a kultur. Paříž, tradičně spojovaná s leskem, slávou a bohatstvím, a přístavní Marseille, nejstarší město Francie s velkým podílem chudiny, kde byl fotbal doménou především dělnické třídy. Metropole versus provincie, centralismus versus „mafiáni“, řád versus rebelie. I takto je konfrontace Paříž-Marseille charakterizována zúčastněnými, ale i širokou veřejností.

Výrazně se liší i stáří obou klubů – Olympique byl založen v 19. století (1899), Paris St. Germain má jako rok narození uveden rok 1970. Intenzita derby, ať už se hraje na Stade Velodrome v Marseille, nebo na Parc des Princes v Paříži, je vždy nejvyšší. Je třeba přiznat, že zpočátku o rivalitě mezi těmito týmy nemohla být řeč. Pařížané byli v roce 1971 nováčky na nejvyšší scéně (první zápas s Marseille prohráli 2:4), a přestože jim 16. místo zaručovalo ligovou příslušnost, kvůli dluhům sestoupili do 3. ligy. Mezi elitu se vrátili v roce 1974, a přestože nikdy nesestoupili, na úspěch si museli počkat. Na Olympique Marseille neměli.

Svůj první titul získali až v sezóně 1985/86. Tehdy začala vzájemná rivalita. V listopadu 1987 to fanoušci PSG dali jasně najevo, když rozvinuli transparent OM=AIDS. Kontroverzi vyvolal i nový majitel OM Bernard Tapie. V ročníku 1988/89 bojovaly oba týmy bok po boku o titul, přičemž OM nakonec triumfovalo s tříbodovým náskokem před Pařížany. Prezident PSG Francis Borelli obvinil Tapieho z ovlivňování zápasů. Olej do ohně rivality přilila skutečnost, že PSG v roce 1991 koupilo francouzský sportovní kanál Canal+, čímž „odřízlo“ OM od dominance v mediální sféře.

Zásadní obrat nejen v bilanci obou týmů, ale i v počtu mistrovských trofejí nastal poté, co PSG v roce 2011 koupila společnost Quatar Sports Investments. Během deseti let investovali Katařané do nákupů hráčů více než miliardu eur (především příchod Neymara za 222 milionů eur – dodnes světový rekord). Klub sice získal 9 titulů, ale trofej Ligy mistrů mu stále uniká. Ani hvězdné trio Neymar, Mbappé, Messi jim „čistou“ trofej nezajistilo. Z nich už je v týmu jen Mbappé, který měl také zaječí úmysly.

Největší výhra PSG přišla v 70. letech

Byla také nejpřekvapivější. Když 8. ledna 1978 hostili svého soupeře, byli uprostřed krize a Marseille vedla tabulku. Domů je však poslala s porážkou 1:5, přičemž domácí se trefili ještě třikrát a neproměnili pokutový kop!

Výhru tímto skóre si Pařížané zopakovali v roce 2017, ale na půdě soupeře, a jednou vyhráli rovněž 4:0. Nejvyšším rozdílem (4:0 ) zvítězil OM nad PSG v roce 1986. V posledních šesti vzájemných ligových zápasech získala Marseille pouze bod (v říjnu 2021). V únoru letošního roku však svého soupeře vyřadila z Francouzského poháru po výsledku 2:1.

Srovnání trofejí PSG – Olympique Marseille

Ligue 1: 11-9
Francouzský pohár: 14-10
Ligový pohár: 9-3
PMEZ/Liga mistrů: 0-1
PVP: 1-0
Intertoto Cup: 1-1

Le Classique: Zajímavé momenty

Zlatan Ibrahimovic

S 11 přesnými zásahy za PSG je nejlepším střelcem v historii derby. Pomalu ho však dohání Kylian Mbappé – v době psaní tohoto článku má na kontě 9 gólů. Je reálné, že ho v dohledné době překoná.

Kontroverze fanoušků

Kameny házené na autobus soupeře, střety fanoušků mezi sebou a s policií, stovky zatčených a zraněných, vykázání fanoušků z hostujícího tábora. To vše přinesla historie vzájemných zápasů a očekává se, že tento trend bude pokračovat i v budoucnu.

NABÍDKA ZÁJEZDŮ NA PSG A NA NEJVĚTŠÍ SVĚTOVÁ DERBY