Last Dance Marca Reuse. Potvrdí pověst smolaře, nebo zapíše zlatou tečku?

3 minuty čtení

Marco Reus, legenda Borussie Dortmund i německého fotbalu. Ale taky pořádný smolař. Z velkých reprezentačních akcí ho vždy vyřadilo zranění, velké tituly mu víceméně unikají celou kariéru. Vynahradí si to ve finále Ligy mistrů?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Prostě smůla…

O Reusově fotbalovém talentu nelze pochybovat, ale je pravda, že časté stopky kvůli zraněním ho řadí mezi největší „co by kdyby“ současné generace.

Osud si s ním krutě zahrál už v roce 2014, kdy kvůli zranění vynechal celé mistrovství světa. Patřil k nejlepším německým hráčům, když v šesti kvalifikačních zápasech na mistrovství světa zaznamenal 5 gólů a 3 asistence. V dalším kvalifikačním utkání proti Arménii, v němž Die Roten soupeře rozdrtili vítězstvím 6:1, však Reus musel odstoupit kvůli zranění kotníku.

Nepodařilo se mu úplně uzdravit a nebyl při tom, když jeho země zvedla nad hlavu titul pro mistra světa.

Chyběl také na evropském šampionátech v letech 2016 a 2021, nezahrál si ani na mundialu v Kataru.

Osudová šance

Po 12 letech, více než 400 zápasech, 170 gólech a 131 asistencích ve všech soutěžích je Marco Reus připraven na svůj poslední zápas v Borussii Dortmund. Ten se odehraje osudově ve finále Ligy mistrů. Dortmund je v něm poprvé od roku 2013, kde těsně prohrál s Bayernem Mnichov.

Reus je jedním ze dvou pamětníků porážky před 11 lety, která paradoxně přišla ve Wembley. Pokud Borussia Dortmund Real porazí, je pravděpodobné, že by se Reus mohl rozhodnout skončit úplně. Doslova s trofejí nad hlavou, éterem totiž běží informace, že kapitán Emre Can by v případě vítězství BVB umožnil Reusovi zvednout nad hlavu trofej Ligy mistrů.

Rok 2013 je minulostí, ale sobotní finále proti Realu Madrid je pro Reuse šancí, jak se z osudu vykoupit. Zda pětatřicetiletý Reus bude hrát, nebo ne, se teprve uvidí, ale klíčová bude Němcova přítomnost v kabině a všude kolem.

Reus se již se žlutou zdí na Westfalenstadionu rozloučil a rozhodně nepotřebuje upevňovat svůj odkaz v klubu, ale trofej Ligy mistrů v Reusově posledním zápase za klub by byla vhodným a zaslouženým způsobem, jak ukončit kariéru v Die Schwarzgelben.

Nasaďte šály a pojeďte s námi!

Fotbalový program finálem Ligy mistrů nekončí. Hraje se EURO, a to i s Českem. Cílem pro mistrovství Evropy je postup ze skupiny. Ale hokejové mistrovství už ukázalo, že nic není nemožné. Nasaďte šály, nandejte dresy a jdeme si pro další titul!