LA LIGA: Přestěhovaná Barca, posilněný Real a kluby, které mohou překvapit

5 minut čtení
autor: Jakub Vaverka

Jedna z nejlepších fotbalových soutěží i letos přinese řadu zajímavých zápletek. Titul bude obhajovat přesídlená Barcelona, na trůn se chce vrátit posílený Real Madrid. Překvapí někdo ve skupině Atlético Madrid, Real Sociedad nebo Real Betis či FC Sevilla?

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Barcelona chce potvrdit správný směr

FC Barcelona vstupuje do nového ročníku Primera División jako mistr. V minulé sezoně inkasovala v 38 kolech pouze 20 gólů a obrana bude jednou z hlavních zbraní katalánského giganta i nyní. Na týmu je cítit rukopis trenéra Xaviho, navíc mladíci Pedri, Gavi nebo Baldé jsou ještě lepší než před rokem. Z klubu odešel do PSG hvězdný útočník Ousmane Dembélé. Vrátil se však „ztracený syn“ Oriol Romeu a velkou posilou je Ilkay Gündoğan z Manchesteru City. Ten je aktuálním vítězem Ligy mistrů.

Německý reprezentant by měl přinést kvalitu i zkušenosti. Za pozornost stojí také Fermin López, který o sobě dal vědět v přípravě. Nemělo by se zapomínat, že je mu teprve 20 let a má obrovský potenciál. Barca vstupuje do sezony v roli TOP favorita, což potvrdila i vítězstvím 3:0 nad Realem Madrid v letním El Clásicu. Xavi ví, kam chce své svěřence dovést, a oni vědí, že mu mohou věřit. V ligové soutěži může hrát roli fakt, že hlavním cílem Blaugranas před novou sezonou je uspět v Lize mistrů a postoupit ze základní skupiny.

Real Madrid si jde pro vše

Po sezóně, v níž nedokázal vyhrát Ligu mistrů ani domácí La Ligu, plánuje Real Madrid útok na trofeje na všech úrovních. Největší posilou Bílého baletu je Angličan Jude Bellingham za 100 milionů liber z Borussie Dortmund. Další ofenzivní posilou je Joselu ze sestupujícího Espanyolu. V hledáčku příznivců je také talentovaný Turek Arda Güler z Fenerbahce Istanbul. Trenér Carlo Ancelotti chce dát více prostoru mladším hráčům. I když jeho zkušení fotbalisté jako Modrič, Kroos nebo Carvajal budou hrát roli.

Velkou ztrátou je odchod Karima Benzemy do Saúdské Arábie. Nahradit kanonýra a jednoho z lídrů nebude snadné. Bílý balet bude muset na tuto otázku najít odpověď. Zajímavým hráčem je třiadvacetiletý obránce Fran García. Ještě více se bude očekávat od francouzského dua Eduardo Camavinga – Aurélien Tchouaméni, které se v základní jedenáctce neustále zlepšuje. Trenér Ancelotti po přípravě prohlásil, že je spokojen s tím, co viděl, a že mužstvo je připraveno být konkurenceschopné na všech frontách. Merengues nemohou mít jiné cíle.

Kdo by se mohl přidat?

Real Sociedad skončil v minulé sezoně na čtvrtém místě. Sympatický klub z baskického San Sebastianu má před sebou velkou výzvu, kterou je Liga mistrů. Tato soutěž odčerpá RS hodně sil. Objektivně se další umístění v první čtyřce neočekává. Kartami mohou zamíchat sevilské kluby Betis a FC, oba pracují koncepčně, za nízké částky získávají odepsané a zajímavé hráče a umí s nimi pracovat. Například v Betisu najdete na soupisce jména jako Isco nebo Hector Bellerín. Tradičně silný bude Villarreal CF, který sice přišel o záložníka Nica Jacksona (přestup do Chelsea), ale může ho nahradit jinými hráči, kteří čekají na svou šanci.

Kolem Atlética Madrid bylo v létě poměrně ticho. Trenér Diego Simenone nakonec neodešel, do týmu se vrátil Joao Felix, ale jeho vztahy s trenérem jsou na bodu mrazu a měl by přestoupit. Vedení ATM naopak věří zkušenému střelci Alvarovi Moratovi, lídry by měli být Španěl Koke, slovinský brankář Jan Oblak a francouzská fotbalová elegance Antoine Griezmann. Rojiblancos opět nebudou bavit TOP fotbalem, ale bude velmi těžké je porazit.

Důležitý rok pro La Ligu

V době, kdy je Premier League marketingově jednoznačně nejsilnější fotbalovou ligou na světě, chystá se reforma Ligy mistrů, posilují soutěže v arabském světě a Bundesliga a Serie A postupují dál, stojí La Liga před velkou výzvou. Primera División prošla vizuální změnou (např. nové logo), snaží se přiblížit mladšímu publiku a přilákat jihoamerický trh, kde je španělština velkou výhodou. Do ligy přichází hvězdný Bellingham, ale odešel Benzema a nepodařilo se přivést zpět Lionela Messiho.

Nikdo neví, jak to dopadne s Kylianem Mbappém, ale faktem zůstává, že španělská liga potřebuje hvězdy, které budou mít punc světových hráčů. Dříve nebo později je však bude mít, protože hráči jako Vinícius a Pedri do této pozice dorůstají. Uplynulé sezony ve Španělsku nepatřily jen dění na hřišti, ale také bitvám v zákulisí, ať už se týkaly vysílacích práv nebo registrace hráčů. Pokud má La Liga vzkvétat a neztratit kontakt s konkurencí, která je stále silnější, musí kluby táhnout za jeden provaz alespoň v klíčových otázkách.

ZÁJEZDY NA LA LIGU