Kteří Češi si zahrají LM? Arsenal je zpátky a kdo dorazí na Bayern

3 minuty čtení

Čtvrtek 31. srpna, 18 hodin Středoevropského času. To je termín, ke kterému bude vzhlížet celá fotbalová Evropa. Proběhne totiž losování základních skupin Ligy mistrů. Poprvé po třech letech se bude losovat v Grimaldi Forum v Monaku.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Obhajovat titul bude Manchester City, který se konečně dočkal. Po dlouhém čekání zvedl manažer Pep Guardiola nejcennější trofej nad hlavu i v Manchesteru. Vůbec poprvé po mnoha letech budeme svědky Ligy mistrů, do níž nezasáhnou Lionel Messi ani Cristiano Ronaldo. Pozornost tak bude upřena na nastupující generaci – Erlinga Haalanda, Kyliana Mbappého nebo Jude Bellinghama.

Arsenal je v osudí po sedmi letech

Po dlouhých sedmi letech bude v osudí také londýnský Arsenal. Naposledy hrál Champions League v sezoně 2016–17, kdy vyhrál základní skupinu, ale následně utržil v osmifinále dva debakly od Bayernu Mnichov (dvakrát 1:5). V sezoně 2005–06 skončil Arsenal těsně pod vrcholem, když v závěru ztratil finále proti Barceloně (1:2). Na prvenství v Lize mistrů tak zatím čeká.

Prvním krokem je vůbec návrat mezi elitu. „Vzrušující moment, určitě budu los sledovat,“ nechal se slyšet Bukayo Saka, čerstvě vyhlášený nejlepší mladý hráč Premier League za minulou sezonu. Nejen na Emirates Stadium ale bude los pozorován s velkým očekáváním.

Lens, Newcastle a Union vyhlíží historickou událost. Newcastle poprvé od Shearera

Racing Lens, bývalý zaměstnavatel Vladimíra Šmicera, se do Ligy mistrů vrací dokonce po dvaceti letech. Své dosud dvě jediné účasti zapsal v letech 1999 a 2003. Union Berlín s Alexem Králem bude hrát Ligu mistrů vůbec poprvé v historii. Klub aktuálně zažívá své vůbec nejúspěšnější období, v sezoně 2021–22 se vrátil na evropskou scénu v Konferenční lize, loni už hrál Evropskou ligu a nyní se poprvé podívá mezi smetánku. A po dvaceti letech se vrací i Newcastle United, který si naposledy poslechl slavnou hymnu i na vlastní kůži v sezoně 2002–03. Tehdy u toho byl i legendární kanonýr Alan Shearer.

Česká stopa v milionářské soutěži

Loni nás v Lize mistrů reprezentovala Viktoria Plzeň. Ta si užila velké zápasy proti Bayernu Mnichov, Interu Milán a Barceloně, ale valných výsledků ve skupině smrti nedosáhla. Letos byla Sparta blízko postupu do čtvrtého předkola Champions League, ale v domácí odvetě s Kodaní dvakrát ztratila svůj náskok v prodloužení a nakonec vypadla na penalty. Letošní ročník Ligy mistrů se tak bude muset obejít bez tuzemského klubového zástupce.

Přesto český fotbal bude mít i v nejvyšší smetánce své borce. Hned v prvním koši budou Benfika Lisabon a Feyenoord Rotterdam, kde najdeme na soupiskách nejen české hráče (Ondřej Lingr, David Jurásek), ale i legionáře, které dobře známe z úspěšných působení v české lize (Alexander Bah, Petar Musa, Dávid Hancko). Za Union Berlín v nové sezoně pravidelně nastupuje reprezentant Alex Král. Zajímavé bude sledovat i počínání Crvene Zvezdy Bělehrad, kde působí na jedné straně barikády dříve rivalové z pražských S – Peter Olayinka a Guélor Kanga.

Soupeř pro Bayern: Kdo dorazí kousek za hranice?

Každoročně je v českých končinách velmi očekáváno, koho dostane do skupiny slavný Bayern Mnichov – pro mnohé české fanoušky vůbec nejbližší skutečný evropský gigant. A protože jsou v Lize mistrů vždy minimálně první dva výkonnostní koše pořádně nabušené, je jasné, že se opět odehraje v Allianz Aréně velká fotbalová show. Loni si osud s losem pohrál a do Mnichova se po pár měsících vrátil se svým novým zaměstnavatelem Barcelonou polský kanonýr Robert Lewandowski.

Letos může dorazit ze druhého koše do Mnichova třeba Manchester United, Arsenal nebo sám král nejprestižnější evropské klubové soutěže Real Madrid. Sledovat letos v Lize mistrů jejího čtrnáctinásobného vítěze bude velmi zajímavé. Trochu nečekaně totiž odešel za saúdskými miliony Karim Benzema, pravděpodobně opět nedorazí Kylian Mbappé a navrch se Bílému baletu od začátku sezony lepí smůla na paty.

Dlouhodobá zranění už utrpěli brankář Courtois, stoper Militao a nějakou dobu bude chybět i Vinícius Junior. A to je teprve srpen… Naopak jako vynikající posila se od svého příchodu ukazuje zázračné dítě anglického fotbalu Jude Bellingham.

Aktuálně známé rozdělení do košů

1. koš: Manchester City, Sevilla, FC Barcelona, Neapol, Bayern Mnichov, PSG, Benfika, Feyenoord.
2. koš: Real Madrid, Manchester United, Inter Milán, Dortmund, Atlético Madrid, RB Lipsko, Porto, Arsenal.
3. koš: Šachtar Doněck, Red Bull Salcburk, AC Milán, Braga, Lazio, Crvena Zvezda Bělehrad.
4. koš: Newcastle United, Union Berlín, Lens, Real Sociedad, Celtic, Galatasaray.

Skupinová fáze Ligy mistrů začíná 19. září. Finále se bude konat na stadionu Wembley v Londýně v sobotu 1. června 2024.