Krev, asistence, výhra… Ronaldo přijel podruhé do Prahy!

3 minuty čtení

Ať už přejete více Lionelu Messimu nebo Cristianu Ronaldovi, snad každý fotbalový fanoušek by jednou rád na vlastní oči viděl slavnou CR7. V sobotním utkání Ligy národů na pražském Edenu se tento zážitek splnil 19 322 divákům. Jak se legendárnímu Portugalci proti českým fotbalistům dařilo v sobotu a jak v minulosti?

Potěšte své blízké: Fotbalové adventní kalendáře s kinder čokoládou.

Do Prahy přijela CR7 podruhé. V roce 2004 si jako devatenáctiletý supertalent zahrál za Manchester United v Lize mistrů proti Spartě Praha. Zajímavostí je, že zatímco Ronaldo si od té doby Champions League doslova podmanil, Letenští už si ji zahráli pouze o rok později. Od podzimu 2005 na další účast čekají.

Krev, zahozené šance a asistence na závěr

Už Ronaldův přílet byl ostře sledován nejen médii, ale především fotbalovými fanoušky. Ti z nich, kteří ve čtvrtek večer čekali na letišti ve snaze fotbalovou hvězdu alespoň zahlédnout, odjeli domů zklamaní. Portugalci přistáli u Terminálu 3, kde pro ně byl nachystán autobus, do kterého tým nasedl a odjel rovnou do hotelu Four Seasons.

Samotné utkání přineslo dominanci Portugalců (4:0) a svůj podíl na tom měl i Ronaldo, byť se nakonec mezi střelce přes několik pokusů nezapsal. Někdy mířil vedle, jindy mu střely z výhodných pozic zblokovali obránci. Na hřišti byl ale každopádně cítit. Ne moc vlídně ho přivítal brankář Tomáš Vaclík, který slavnou CR7 při zákroku zválcoval a z Ronalda „teklo jako z vola“… Nakonec ale zápas zakončil jako vítěz a ještě si připsal asistenci u gólu Dioga Joty.

Petr Čech chytil Ronaldovi penaltu ve finále LM. Vzpomínáte?

Držitel mnoha rekordů a odchovanec Sportingu Lisabon sehrál nejvíce bitev samozřejmě s Petrem Čechem, mnohaletou oporou Chelsea Londýn. Snad nejslavnější vzájemné utkání mezi CR7 a naším gólmanem se odehrálo ve finále Ligy mistrů v roce 2008.

Tehdy Ronaldo po centru z pravé strany přesnou hlavičkou mimo Čechův dosah otevřel skóre. Nakonec se zápas dostal až k penaltovém rozstřelu a tam naopak Čech zneškodnil ve třetí sérii Ronaldův pokus! Následně ale selhali jeho spoluhráči Terry s Anelkou a ušatý pohár zvedl Cristiano Ronaldo s Manchesterem United.

Věděli jste, že…

  • Ronaldo si proti české reprezentaci zahrál počtvrté v kariéře. Naposledy v červnu ho Šilhavého svěřenci uhlídali, branky Portugalska při výhře 2:0 ale stříleli v Lisabonu jiní. Konkrétně Joao Cancelo a Goncalo Guedes, další dva krajánci z anglické Premier League.
  • Cristiano Ronaldo v portugalském národním týmu odkroutil 190 zápasů (včetně sobotního proti Čechům), nastřílel rekordních 117 branek! Má jich přesně o 100 víc než aktuální český nejlepší střelec Patrik Schick. A nehodlá končit, rád by si prý zahrál ještě na MS 2026 v Severní Americe, to mu bude 41 let!
  • Když odehrál Cristiano Ronaldo svůj první reprezentační zápas 20. srpna 2003 proti Kazachstánu, byl nejmladšímu hráči našeho výběru Adamu Hložkovi jeden rok a jeden měsíc. Letošní posila Leverkusenu se narodila 25. července 2002.
  • Naše reprezentace porazila Portugalsko naposledy ve čtvrtfinále na EURO 1996 a český postup mezi nejlepší čtyři tehdy zajistil legendárním lobem Karel Poborský. Nakonec jsme se probojovali ve Wembley až ke stříbru. Cristianu Ronaldovi bylo v té době jedenáct let a hrál za místní klub Nacional, až o rok později zamířil do Sportingu Lisabon. V jeho éře už jsme pak na Portugalce nikdy nevyzráli.

Z naší nabídky doporučujeme

Pokud vás lákají další zápasy Cristiana Ronalda, nabízíme kompletní nabídku na utkání Manchesteru United v Premier League, anglických pohárech i Evropské lize – ZDE.