Křetínský bude dělat vizitku celému českému fotbalu ve světě, tuší člen fanklubu West Hamu

4 minuty čtení

Majitel pražské Sparty Daniel Křetínský je nově členem nejužšího vedení West Hamu United. V klubu, kde hraje trio českých reprezentantů Souček, Coufal a Král, je držitelem druhého nejvyššího podílu akcií a plánuje se postupné navyšování. Co na to říkají čeští fanoušci Kladivářů, jsme se zeptali člena vedení oficiálního fanklubu West Ham United CZ/SK Matěje Kargera.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku Instagramu.

Jak vlastně váš fanklub vznikl?
Fanouškovské stránky na facebooku jsme se ujali v roce 2016. V té době nebyla aktivní žádná podobná stránka ani web. Naše komunita ale navazuje na předchozí, které zanikly. V našem jádru tak máme opravdu i oddané „fanoušky veterány“. Já osobně jsem mladší generace a k West Hamu jsem se dostal okolo roku 2015. Naši fanouškovskou skupinu jsme pak v roce 2019 oficiálně zaregistrovali, ale West Ham nemá úplně propracovaný systém fanklubů, takže jsme se zatím objevili na oficiální stránce a povedlo se nám domluvit jednu soutěž o podepsané kartičky.

V poslední době prožívá v Čechách váš klub obrovský boom díky importu českých hráčů. Vnímáte to i na zájmu o samotný fanklub?
Před tím, než k nám přestoupil Tomáš Souček, jsme měli asi 2500 sledujících na facebooku, teď se blížíme skoro sedmi tisícům. Fanoušci a aktivita nám pomalu rostla, ale po příchodu Součka a dalších borců to naprosto vyletělo. Samozřejmě jsme si vědomi, že drtivá většina lidí nejsou skalní fanoušci West Hamu. Občas jsou i nějaké střety nebo hádky mezi „starými“ fanoušky a novými sledujícími, převážně fanoušky Slavie. Každopádně i z této nové vlny si pomalu někteří nachází hlubší vztah ke klubu a my všechny takové rádi uvítáme do naší rodiny. A pro ty ostatní alespoň rádi zprostředkujeme novinky o klubu.

Letošní sezonu si zatím na všech frontách musíte užívat. S jakými výsledky byste byl spokojen na konci ročníku?
Já osobně třeba nezažil pád do druhé ligy, ale i tak jsem prožil několik fakt divokých a špatných sezon. Všem dlouhodobějším fanouškům West Hamu teď tenhle úspěch chutná o to lépe, když za sebou mají spoustu trápení. I proto musíme brát současnost s pokorou. Úspěch by byl, pokud bychom si zajistili místo v pohárové Evropě i na příští sezonu.

A teď to nejdůležitější. Novým členem vedení klubu se stal Daniel Křetínský, který by se měl stát postupně většinovým majitelem Kladivářů. Jaký na to máte názor?
Tohle by se dalo probírat opravdu hodiny. Trochu více jsme to rozebrali třeba v našem podcastu. Když to vezmu ale opravdu zkráceně, tak všechno je lepší než současní majitelé. To by vám řekla naprostá většina fanoušků West Hamu. Pokud si vezme ponaučení z přešlapů ve Spartě a nebude se bát investovat, může to dopadnout dobře. Směr, kterým se třeba teď ubírá Sparta, koneckonců vypadá také slibně.

U nás je Křetínský často hodnocen jen podle neúspěšných let Sparty, ale mezi anglickými fanoušky West Hamu naopak panuje nadšení. Čemu takové rozdíly přičítáte?
V Anglii nemají tušení, jak vedl Spartu. Na papíře u nich vypadá poměrně neznámý bohatý český miliardář se zkušeností s fotbalem moc dobře. Navíc jeho příchod znamená ústup současných majitelů s vidinou jejich úplného konce v klubu, a to si tam všichni opravdu moc přejí.

Je podle vás možné, že by se nyní West Ham zaměřil spíše na hráče ze Sparty, kde dorůstají velmi zajímaví fotbalisté jako Hložek, Krejčí mladší nebo do budoucna třeba Karabec?
Celkově začali po úspěšných přestupech z české ligy členové vedení, skauti a trenéři více sledovat české fotbalisty a fotbalisty z lig východní Evropy. Takže si myslím a doufám, že tam nebude najednou nějaká drastická změna. Například o Hložka už mají zájem delší dobu. Pokud tedy bude mít Sparta dostatečně kvalitního hráče, který West Ham zaujme, v tento moment by se mohlo to napojení na Spartu vyplatit a měli bychom konkurenční výhodu. Nějakou systémovou hlubší spolupráci mezi kluby bych si pak dokázal představit třeba v mládežnických kategoriích.

Může toto propojení pomoci celému českému fotbalu?
Nejvíce zatím českému fotbalu v tomto směru prospěly naprosto fenomenální výkony Součka a Coufala na hřišti i mimo něj. Ta brána z Česka do Anglie a dalších top lig je pak třeba i díky Schickovi pootevřená. Pokud to Křetínský vezme za správný konec, může ji klidně otevřít dokořán. Pokud ale půjde o nějaké nesmyslné cpaní hráčů, kteří na to nestačí, nebo celkově Křetínský udělá nějaké chyby ve vedení, může ji zase zavřít. Daniel Křetínský teď prostě bude dělat vizitku našemu fotbalu ve světě, ať se to někomu líbí nebo ne. A důsledky to může mít, podle mě, dost velké.

Právě na West Ham United děláme aktuální Zájezd měsíce listopadu, protože Kladiváři přicestují do nedaleké Vídně na utkání Evropské ligy. Tento zájezd už je vyprodaný, ale doporučit můžeme třeba Zájezd měsíce prosince za skvělou cenu na utkání Ligy mistrů AC Milán – Liverpool. Nabízíme letecký zájezd, autobusový zájezd i samostatné vstupenky pro fanoušky, kteří by chtěli vyrazit na San Siro po vlastní ose.