Koše pro Euro 2024: Na koho můžeme narazit? Zasoutěžte si!

2 minuty čtení

Rozdělení do výkonnostních košů je známo. Přestože si ještě poslední tři účastníci Mistrovství Evropy 2024 zajistí vstupenky na vrcholný šampionát starého kontinentu až v baráži, český tým už ví, na koho příští rok v Německu nenarazí.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Losování proběhne 2. prosince 2023 v německém Hamburku. Do té doby můžeme jen tipovat, odhadovat a promýšlet, jaká cesta by pro nás byla nejschůdnější. Tedy přesně to, co máme my Češi u piva rádi. 🙂 Český tým už pojede do Německa s novým realizačním týmem, který snad dodá svěží vítr do zad partě kolem kapitána Tomáše Součka.

Turnaj má stejný formát jako předešlé mistrovství. Celkem 24 účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin, do vyřazovací fáze postoupí vždy první dva týmy tabulky a čtyři nejlepší mužstva z třetích míst. Šampionát začne 14. června 2024 a bude ho hostit 10 stadionů ve stejném počtu měst.

Portugalci byli v kvalifikaci stoprocentní

Největšími favority šampionátu budou pravděpodobně Francouzi, Portugalci a Angličané. Alespoň to naznačilo jejich počínání v kvalifikačních skupinách. Právě Portugalci s hvězdami jako Cristiano Ronaldo nebo Bruno Fernandes byli jediným stoprocentním týmem kvalifikace (10–0–0), bez prohry prošli kvalifikačním sítem také Francouzi (7–1–0), Angličané (6–2–0), Belgičané (6–2–0) a možná trochu překvapivě Maďaři (5–3–0) s Rumuny (6–4–0).

Nejlepším střelcem kvalifikace se stal Romelu Lukaku se 14 góly, za ním se srovnali Ronaldo (10), Mbappé (9) a Kane (8). Co jméno, to světový pojem. A na všechny se můžeme těšit i na Euro.

A obrovské ambice před vlastními fanoušky samozřejmě budou mít i domácí Němci. U nich těžko odhadovat, jak na tom momentálně jsou, protože vzhledem k tomu, že EURO hostí, neabsolvovali kvalifikaci a hrají jen přátelské zápasy. Nicméně Německo bývá turnajovým mužstvem a partu trenéra Juliana Nagelsmanna není radno podceňovat.

Třetí koš blokuje reprízu Schickovy parády i federální derby

S námi ve třetím koši jsou Nizozemsko, Skotsko, Chorvatsko, Slovinsko a Slovensko, na tyto soupeře tedy nenarazíme. Už nyní je tedy jasné, že v Německu nezažijeme federální derby se Slováky, které by bylo velmi zajímavé. Naši východní sousedé na Euro postoupili potřetí v řadě a mezi jejich opory patří i hráči, kteří udělali výraznou stopu v české nejvyšší soutěži – jen namátkou Dávid Hancko, Ivan Schranz nebo Lukáš Haraslín.

Stejně tak si nezopakujeme zápas ze základní skupiny posledního evropského šampionátu proti Skotsku. Jistě si dodnes vzpomínáte, jak tehdy Patrik Schick pokořil skotského gólmana Marshalla málo vídanou střelou z poloviny hřiště. Šlo bezpochyby o nejslavnější gól našeho šikuly, který byl nominován i do finále FIFA Puskas Award 2021 za nejhezčí gól roku. Vítězství si ale nakonec tehdy odnesl Argentinec Erik Lamela za svůj rabona gól z severolondýnského derby za Tottenham proti Arsenalu.

Nezopakujeme si ani zápas s Chorvatskem, který skončil ve skotském Hampden Parku na posledním Euro 1:1 (Schick – Perišič). Jediným soupeřem, se kterým si můžeme zopakovat skupinové utkání, je tedy Anglie.

Počet účastí na Euro v řadě

14 – Německo (od roku 1972)
9 – Francie (od roku 1992)
8 – Česká republika, Itálie, Portugalsko, Španělsko (od roku 1996)

Chcete s námi vyrazit na osmou účast na Euro v řadě? Zarezervujte si největší sportovní zážitek roku 2024 s předstihem ZDE!

Skupina smrti?

Asi nikdo nebude chtít vyfasovat z papírově nejslabšího čtvrtého koše Italy, obhájce posledního titulu. Italský fotbal prošel dalším velkým zemětřesením a také v kádru posledních mistrů Evropy nezůstal kámen na kameni. Tehdejší opory jako Lorenzo Insigne nebo Leonardo Bonucci už se postupně stáhly do ústraní. Stále jde ale o velmi kvalitní tým. V brance nadále ční Gianluigi Donnarumma, dirigentem středu pole zůstává Jorginho – jen už ne jako hráč Chelsea, ale londýnského rivala Arsenalu.

Skupina smrti podle FotbalTour: Portugalsko, Dánsko, Česko, Itálie.

Zatipujte si složení naší skupiny a vyhrajte

Baví vás tipování? Zkuste odhadnout, jakou skupinu ze zmíněných čtyř výkonnostních košů vyfasujeme. Jednoho z tipujících, kteří se ZDE do naší soutěže zapojí, vybereme a odměníme ho 99% slevou na zápas! Jen pár kliknutí vám může zajistit zážitek na celý život doslova zadarmo, tak na co čekáte? Zapojit se můžete na našem facebookové profilu ZDE.

Nebo nevěříte svému štěstí? A chcete s námi vyrazit na Euro? Zarezervujte si největší sportovní zážitek roku 2024 s předstihem ZDE!