Komplikovaný systém a velký balík peněz. To je Liga národů.

Článek uveřejňujeme ve spolupráci s portálem presilovka.sk

Původní článek naleznete ZDE

V mezinárodním fotbale vznikla nová soutěž. Národní výběry si již nebudou měřit síly jen v kvalifikačních bojích o mistrovství světa či evropský šampionát, ale v září tohoto roku odstartuje pilotní ročník Ligy národů.

Evropské reprezentace byly dlouhá léta zvyklé absolvovat několikrát do roka i přípravné zápasy. Toto se však prozatím končí. Namísto přátelských měření sil si to výběry spadající pod Evropskou fotbalovou unii (UEFA) mezi sebou rozdají v novém projektu. Nikdo neví, co od Ligy národů čekat, ale už její hrací systém je mimořádně komplikovaný.

Mužstva byla při losu rozdělena podle výkonnosti do čtyř divizí, které se následně ještě dělily do už tradičnějších košů. Papírově kvalitnější divize A a B měly tři koše, C a D složené většinou z fotbalovýchtrpaslíků“ měly čtyři koše.

Při pohledu na jednotlivé divize a koše se rozdělení týmů jevilo přinejmenším jako zvláštní. V teoreticky nejslabší divizi D se totiž ve společnosti Gibraltaru či San Marina ocitly i Bělorusko či Gruzie vedené slovenským trenérem Vladimírem Weissem starším. Los nakonec rozhodl, že svěřenci trenéra Weisse se v dvojzápasu doma-venku setkají s Andorrou, Kazachstánem a Lotyšskem. Měření sil s takovými „trpaslíky“ však ambiciózní Gruzie či zmíněné Bělorusko těžko mohou někam posunout.

Ještě viditelnější je to „o ligu výš“ – v divizi C. Skotská reprezentace v nedávné kvalifikaci na letošní MS v Rusku dokázala výrazně potrápit i „neporazitelné“ Angličany či slovenskýou reprezentaci, ale v Lize národů si bude muset měřit síly s výběry Izraele a Albánie , tedy mužstvy, která toho v bojích o závěrečný turnaj MS moc nepředvedla.

No a jak to vypadá „mezi elitou„? Tak tam se například dostaly i reprezentační výběry Islandu či Polska. Při vší úctě ke kvalitě těchto dvou mužstev je otázkou, jak budou Islanďané schopni konkurovat hvězdami nabité sestavě Belgie kolem Edena Hazarda, Kevina de Bruyneho či Romelua Lukakua. Poláci se zase budou muset poprat s aktuálními mistry starého kontinentu, tedy družinou vedenou Cristianem Ronaldem. Navíc, jejich druhým soupeřem bude italská „Squadra azzurra„.

Česká republika byla už před losem zařazena do výkonnostně druhé nejkvalitnější divize B. V prvním koši mu společnost dělali Rusko, Rakousko a Wales. Ruka Vladimíra Šmicra nakonec rozhodla, že soupeři výběru Karla Jarolíma budou Slovensko a Ukrajina.

Bildergebnis für ceska reprezentace 2018

Při pohledu na další skupiny dopadl los pro český výběr eště poměrně příznivě. Oba konkurenti totiž mají svou kvalitu a zároveň jsou i divácky atraktivní. Hlavně na derby s bratry Slováky se určitě těší každý z nás.

Liga národů má dát šanci na postup na mistrovství Evropy 2020 mužstvům, která si účast nevybojovala v kvalifikačních bojích. Přesněji jsou to čtyři týmy, které nejlépe zvládnou závěrečnou baráž v březnu 2020. Baráž bude dvoukolová, na jejím začátku bude osm dvojic. Místo v ní mají zajištěno vítězové jednotlivých skupin z každé divize.

Systém je sice komplikovaný, ale finanční odměny jsou atraktivní. Už jen za účast v Lize národů dostanou jednotlivé národní fotbalové svazy pořádný balík peněz. Země z nejvyšší divize získají 1,5 milionu eur, v „české“ divizi B je odměna na hranici 1 milionu eur, v „céčku“ je to 750 tisíc, no a svazy na Gibraltaru či na Maltě dostanou od UEFA už jen za účast v této soutěži 500 tisíc eur.

To však není všechno. Reprezentační výběry mohou zmíněné zisky zdvojnásobit v případě vítězství ve své skupině. Celkového vítěze premiérového ročníku Ligy národů pak čeká bonus ve výši 4,5 milionu Eur. Krásné částky, co říkáte?

 

Zažijte souboj českých lvů v Lize národů naživo – pojeďte s námi na autobusový zájezd na zápas Česka proti Slovensku do blízké Trnavy.