Klopp a Xavi zamávali šátečkem. Kdo bude další?

3 minuty čtení

Lednový přestupový termín byl na transfery poměrně skoupý. Nicméně přeci jen se oznámily dvě velké změny. Jürgen Klopp a Xavi oznámili, že po sezoně odchází. Oběma se uleví, nicméně vedení Liverpoolu a Barcelony musí najít náhrady. Kdo bude další?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Klopp se statusem legendy

„Dochází mi energie. Moje manažerské schopnosti jsou založeny na energii. Jsem tím, kým jsem, a tam, kde jsem, protože jsem takový, jaký jsem, se všemi dobrými i špatnými věcmi. V momentě, kdy jsem podepsal novou smlouvu, jsem byl stoprocentně přesvědčený, že pojedeme až do roku 2026. Odhadl jsem to špatně. Myslel jsem, že moje energie je nekonečná, a teď už není.“

To jsou slova trenéra Kloppa, který vrátil Liverpool na výsluní. Na sever Anglie přivezl trofej Ligy mistrů a poprvé v historii klubu vyhrál Premier League. Bez nadsázky se stal legendou.

Jeho slova o energii vlastně dávají smysl. Za poslední roky vytvořil několik týmů, které by za jiných okolností drtily ligu. Jakých okolností? Inu, stačilo by, kdyby Pep Guardiola nestvořil neporazitelné monstrum.

Z posledních šesti titulů patří pět Citizens. Ten jeden uzmul právě Klopp. A chce další – na rozlučku. Liverpool se celou sezonu bije a špičce ligy a lze si představit, že hráči udělají vše pro to, aby Klopp odešel na absolutním výsluní, tedy s titulem.

Xavi? Došla trpělivost

I Xavi sám od sebe potvrdil, že na konci sezony opustí Barcelonu. Jako hráč s ní zažil zlatou éru a chtěl ji přivést zpátky. Nepovedlo se, z klubu odejde zbičovaný osudem klubu, který sžírají nekonečné finanční nedostatky.

Často se stává, že chybí respekt a panuje pocit, že práce není doceněna. Strašně to vyčerpává, co se týče zdraví, duševního zdraví, nálady, emočního stavu. Xavi je pozitivní člověk, ale energie klesla až do bodu, kdy si řekl, že to nemá smysl.

„Být trenérem Barçy je strašně těžké. Vidíte, jak vás ničí, kritizují vás, ovlivňuje vás to,“
pokrčil rameny na lednové tiskové konferenci.

Xavi přišel do Barcelony v září 2021, kdy byla v přerodu, a zaměřil se na to, aby dal šanci některým mladým hráčům. Minulá sezona byla pro Xaviho a Barcelonu docela dobrá, klub vyhrál La Ligu a všechno vypadalo lépe, ale tato sezona je katastrofální.

Barceloně s každým dalším kolem uniká čelo tabulky. Leden byl pro klub šokujícím měsícem, pokud jde o domácí pohárové soutěže, kde vypadl ve čtvrtfinále poháru s Bilbaem a ve finále Superpoháru prohrál s Realem Madrid 1:4. Jedinou naději na trofej mají v Lize mistrů, což se ale v konkurenci Manchesteru City, Bayernu Mnichov nebo Realu Madrid zdá jako těžko uvěřitelné.

Eriku, pozor!

Trenérem, který je vyloženě na odstřel, je Erik ten Hag. Snaží se, to mu nelze upřít. Ale Manchester United jde pod jeho vedením neustále dolů.

Tabulkově to na vyhazov asi není (i když poslední místo v Lize mistrů je také na pováženou), ale herní projev a atmosféra kolem týmu? Bída. Rozhádal si Cristiana Ronalda, Davidu de Geovi zase slíbil novou smlouvu, aby ho za pár týdnů propustil. Sága s Jadonem Sanchem se stala dětskou přestřelkou na sociálních sítích a Marcus Rashford si zajel na dva dny do Belfastu zapařit. Trénink? Omluvenka – nemoc.

Pokud s tím Nizozemec urychleně něco neudělá, mohl by se do konce sezony pakovat. Nové vedení potřebuje výsledky.

KOMPLETNÍ NABÍDKA ZÁJEZDŮ