Fotbal ve Španělsku: Když hraje Real Madrid, zastaví se čas

3 minuty čtení

Přemýšleli jste někdy o tom, jaké to je sledovat zápas fotbalového giganta přímo ve městě, odkud klub pochází? Sportovní turistika se přece nemusí týkat výhradně stadionu, ale zajímavou možností může být i výjezd do ulic. Vyzkoušeli jsme si to v Madridu.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Madrid byl v Mnichově, my jsme byli v Madridu

Ve španělské metropoli jsme byli během prvního semifinálového zápasu Ligy mistrů mezi Bayernem Mnichov a Realem Madrid (2:2). Kdyby hrál Bílý balet doma, četli byste si zde zážitky z nového stadionu Santiago Bernabeu (foto níže). Svěřenci Carla Ancelottiho však byli v Bavorsku, kde se chtěli přiblížit postupu do finále Ligy mistrů.

Proto jsme se rozhodli vyzkoušet si sledování zápasu Realu Madrid v madridských ulicích a podnicích. O španělských příznivcích a jejich vášni je toho známo mnoho. Je však jiné o ní slyšet než ji zažít na vlastní kůži. Proto jsme se vydali do centra Madridu, abychom to vyzkoušeli.

Nic není důležitější

Když hraje Real Madrid, máte pocit, že v některých částech španělské metropole není v tu chvíli nic důležitějšího. Obrovské množství lidí se jen několik hodin před zápasem prochází po ulicích v dresech a je jedno, jestli jsou to muži, ženy, důchodci nebo děti. Fandí všichni bez ohledu na věk. Vidíte party, které se jdou společně podívat, vidíte davy příznivců, kteří hledají stůl v barech, hospodách nebo restauracích.

Přenosy z duelu jsou nutností, velkoplošné obrazovky nebo plátna jsou vítaným bonusem. Některé podniky jsou plné už od šesti nebo sedmi hodin, přičemž úvodní výkop je naplánován na 21. hodinu. A v akci sledují Bílý balet nejen fanoušci, ale také příznivci Atlética, Getafe a Barcelony. Ti chtějí pro změnu vidět prohru. Když hraje Real Madrid, dívají se všichni.

Pivo, tapas a fotbal

Přeplněné podniky, kde se nesedí jen u stolů a na baru, ale také na schodech (nebo vůbec), mohou vytvořit opravdu skvělou atmosféru. Jistě, není to fotbal na stadionu, ale je to něco jiného, co stojí za to zažít. Fandí se, křičí, debatuje, pitvá se nejen výkon Realu, Bayernu, ale i rozhodčího. Na čepu je pivo, tradiční tapas nebo hamburgery či paella.

Nezáleží na tom, odkud pocházíte, sport má svůj vlastní mezinárodní jazyk. Lidé se fotbalem baví a to je jeho hlavním cílem, nebo ne? Pokud se tedy někdy náhodou ocitnete ve městě, kde sídlí jeden z nejlepších klubů světa a chystá se hrát, ať už venku, nebo doma, ale nemáte lístky na stadion, tohle by pro vás mohla být ta správná alternativa.