Kdo miluje fotbal, musí zažít zápas v Miláně

5 minut čtení
Autor: Marek Vlha

Itálie patří k nejfotbalovějším zemím na světě. Přesvědčili jsme se o tom i na našem zájezdu na městské derby AC – Inter. Zde je pět důvodů, proč začít plánovat výlet do Milána.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Dolce Vita

Italové žijí život po svém a v mnoha věcech nám mohou být inspirací. Každé setkání se známými je důvodem k objímání, gestikulaci rukama a pokecu o tom, co je nového. Odpoledne se život zastaví (doslova, podívejte se na otevírací dobu restaurací) a následuje siesta. Po pracovní době je čas na aperitivo – drink, ke kterému vám v barech přinesou i snack zdarma.

To, co jsme dostali my, vypadalo jako menší večeře. Večer je hlavní čas pro upevňování rodinných vztahů a přátelství. Hodiny a hodiny si dokážou Italové povídat o radostech a starostech. Komunitní přežívání je jeden z pilířů jejich životního stylu. Stravte čas mezi místními. Po pár dnech jim lépe porozumíte a to doslova. Italština je velmi chytlavá a mezi světovými jazyky patří k těm jednodušším.

A nebudeme hladoví? 

Travelblogeři vám nabídnou zaručené tipy na gastro zážitky. Takto se připravuje většina cestujících do Milána. Proto tu většinu turistů i v daných barech a restauracích potkáte. Pravděpodobně se s nimi budete tlačit v řadě před provozem a v podniku uslyšíte všechny jazyky světa.

Zkuste to jinak. Procházejte se po čtvrti a stanou se vám dobré věci. Takto jsme objevili kavárnu s chutným pečivem. Káva 1,2 eura, croissant s náplní 1,4 eura. A stejně jsme se dostali do restaurace, kde dělá milánskou pizzu (vyšší oproti neapolské) už 40 let tentýž pán. Žádní turisté, pouze domácí.

Milán

Špatní jazykové říkají, že v Miláně není co dělat. Tak se na to podívejme zblízka. Hned na úvod – let do Milána zabere jen něco přes hodinu. Příjemná změna oproti cestování do Anglie, Španělska či na daleký východ a západ.

Cestujete hlavně kvůli sportu? Zařaďte do programu prohlídku San Sira, návštěvu Casa Milan (muzeum s trofejemi AC Milán), zvažte návštěvu zápasů v okolí (Monza, Bergamo), z motorsportu doporučujeme muzeum Alfa Romeo.

Cestujete kvůli kultuře? V Miláně tvořil Leonardo Da Vinci. Už před 500 lety dokázal nevídané věci. Více o jeho životě se dozvíte v muzeu Leonardo3 nebo ve čtvrti Navigli, kterou projektoval po vzoru benátských kanálů. V Miláně se nachází také originál Da Vinciho obrazu s názvem Poslední večeře.

Nebo cestujete do Milána kvůli gastronomii? Od Michelinských restaurací po nenápadné lokální podniky, Milán má všechno. Italská kuchyně je zároveň inspirací pro zdravý život. Menší porce, spousta sezonních surovin a stolování v kruhu blízkých je hodné následování.

A pokud vás zajímá móda, i kdybyste neměli úmysl (a rozpočet) na velké nákupy, Milán je dobrý nápad. Jako město módy vám v ulicích nabízí nekonečnou inspiraci pro doplnění šatníku. To, co se dnes nosí v Miláně, přijde do pár let také k nám do Čech. Dejte dohromady partu kamarádů nebo kolegů a užijte si Milán bez itineráře. I cesta může být cíl.

Bergamo

Bergamo si mnozí spojují jen s přechodnou zastávkou na cestě do Milána. Faktem je, že ve městě je toho víc než jen letiště. To nejzajímavější naleznete v „città alta“, v historické části města s parádními výhledy. Za jasného počasí dohlédnete až na nejvyšší budovy Milána. Vyvýšenou část centra lemují benátské zdi ze 16. století patřící pod UNESCO.

A jednou ročně sem dorazí i fanoušci cyklistiky. Pravidelně se zde jezdí cyklistické závody Giro d’Italia. V cukrárně La Marianna vznikl recept na oblíbenou zmrzlinovou příchuť – stracciatellu. Připravte si chuťové pohárky, italské gelato je jiná liga. Povozte se na historické zubačce, dejte si aperitivo v jednom z podniků a užijte si den v útulném Bergamu. Cesta do něj trvá jen hodinu vlakem z Milána. A pokud máte raději přírodu než historii, skvělou alternativou je celodenní výlet k alpskému jezeru Como.

San Siro

Slovy klasika – kdo miluje fotbal, musí zažít zápas na San Siru. Hodiny před zápasem to vypadá v okolí San Sira jako na řádném festivalu. Tolik stánků s jídlem, pitím a suvenýry nenajdete před žádným jiným stadionem.

Roky se vede diskuse o postavení modernějšího stadionu pro Inter a AC. Dokonce je již připravena plocha pro výstavbu nového stadionu, hned vedle aktuálního San Sira. Proto na nic nečekejte, San Siro musíte zažít!

Naplánujte si svůj fotbalový zážitek, dokud stojí staré dobré San Siro a možná se vrátíte s pocity jako náš klient Jan s vnukem. „Byl jsem s vnukem v Miláně na San Siru na zápase AC Milán – Lazio Řím. Vrátil jsem se tam po dlouhých 50 letech a byl to pro mě úžasný zážitek. Tímto chci poděkovat rodině, že mi dala k narozeninám takový úžasný dárek. Chci poděkovat vnukovi Tomáškovi, že mě doprovázel a byl skutečně skvělým průvodcem. Speciální poděkování patří naší delegátce Petře, která se o nás příkladně starala. Děkuji, rád bych se na nádherné San Siro ještě někdy vrátil.“