Karim Benzema – důvod, proč je Real Madrid stále ve hře o trofeje

4 minuty čtení

Karim Benzema působí v Realu Madrid už od roku 2009. V této sezoně by mohl překonat své současné rekordy v počtu ligových gólů (24) i v celkovém počtu gólů za sezonu (32).

Doteď ve 29 zápasech La Ligy vstřelil 21 gólů, o čtyři méně než Lionel Messi. Nejlepší střeleckou formu měl v ročníku 2015–16, kdy ve 27 střetnutích zaznamenal 24 gólů.

V této sezoně už mnohokrát spasil svůj tým a hlavně jeho zásluhou má stále šanci obhájit mistrovský titul a vyhrát i Ligu mistrů.

https://www.youtube.com/watch?v=U7PeW-F_bFo&feature=emb_title

Karim Benzema se ve středu 21. dubna 2021 zapsal do historie Realu dvěma vstřelenými góly proti Cadizu. Francouz skóroval proti svému 35. týmu v La Lize, čímž se vyrovnal Raúlovi v počtu soupeřů, proti kterým se v lize prosadil. Na tento milník nedosáhl ani Cristiano Ronaldo a lepší je pouze Lionel Messi, který se střelecky prosadil proti 38 mužstvům.

Jeho góly přispěly k třináctizápasové šňůře bez prohry Realu Madrid v La Lize. Byly nejednou velmi důležité, jako například otevírací gól proti Barceloně v El Clásicu nebo vyrovnání proti Atléticu Madrid v městském derby. Jeho zásahy znamenaly také vítězství nad Cadizem, Celtou, Elche, Valencií, Getafe, Granadou nebo Alavesem.

Benzema v posledních deseti letech pětkrát překonal dvacetigólovou hranici. Pravidelně bojuje o trofej pro nejlepšího střelce La Ligy, ale ještě ani jednou ji nezískal.

Přitom je pátým nejlepším střelcem klubové historie a to před takovými legendami, jako jsou Gento, Butragueňo nebo Sánchez. Před ním jsou už jen Ronaldo, Raúl, Di Stéfano a Santillana.

V Realu přežil sedm trenérů, v útoku bojoval o místo a dokázal, že je lepší než Higuaín, Morata, Bale nebo naposledy Jovič. Vždy, když jde do tuhého, tak na hřišti buldog s alžírskými kořeny dokonale zářil.

Real Madrid se v létě ze všech sil vynasnaží získat jednoho z dvojice v současnosti nejuznávanějších mladých útočníků na světě – Kyliana Mbappého, nebo Erlinga Haalanda.

Benzema se však o své místo nemusí bát, protože klub mu za skvělé výkony v tomto ročníku nabízí prodloužení smlouvy do roku 2023.

Real zůstává věrný své politice, že u hráčů starších 30 let posuzuje situaci rok po roce. Očekává se, že dohoda bude podepsána před koncem aktuální sezony 2020–21, pokud se nic dramaticky nezmění, protože vztah mezi hráčem a klubem je velmi dobrý.

A velmi zajímavé je také to, že od svého příchodu v roce 2009 Benzema nikdy nepožádal o zvýšení platu ani o novou smlouvu. Vždycky to byl samotný klub, který oslovil hráče s novou nabídkou.

Jeho krajan, trenér Realu Zinedine Zidane, považuje Karima Benzemu za nejlepšího francouzského útočníka všech dob.

„Pro mě je nejlepší, protože dlouhé roky v klubu předvádí výborné a ustálené výkony. Jeho statistiky hovoří jasnou řečí, po třicítce je ještě zralejším a komplexnějším hráčem. Střílí stále nejen důležité góly, ale vytváří také dobré příležitosti ostatním spoluhráčům a to na něm velmi oceňuji,“ složil Zidane poklonu svému svěřenci v prosinci minulého roku po vítězství nad Borussií Mönchengladbach. Benzema tehdy vstřelil dva góly a díky nim si Real zabezpečil postup do osmifinále Ligy mistrů.

Akorát je velká škoda, že jeho střeleckých schopností už od roku 2015 nevyužívá francouzská reprezentace. Takže Benzemovi uteklo stříbro z EURA 2016 na domácí půdě ve Francii i zlato z mistrovství světa 2018 v Rusku!

Že  by se to změnilo na blížícím se EURU?