Karim Benzema: Přišel jako talent, odchází jako legenda

4 minuty čtení

Velký příběh krále Karima v Realu Madrid se naplnil. Benzema do Realu přestoupil v roce 2009 jako talent z Lyonu, se kterým získal čtyři tituly. Během čtrnácti sezon pak posbíral 25 trofejí a nastřílel 353 gólů. Nyní se loučí jako legenda.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Dneska už se na to zapomíná, ale i Karim Benzema, který teď opouští Bílý balet jako král, si vyslechl své. V době, kdy ještě řádil po jeho boku Cristiano Ronaldo, se Karim naplno oddal týmu. Plnil roli pěšáka, zkrátka pracoval na ostatní, kteří jej využívali spíše jako „falešnou devítku“ do kombinace, než jako adresáta pro zakončení. Často mu bylo vytýkáno, že se zbytečně stahuje do hloubky pole a ve vápně pak nikdo není. Spekulovalo se v průběhu let i o jeho možném odchodu.

Aktuální držitel Zlatého míče za rok 2022 naplno rozkvetl paradoxně až po odchodu svého kamaráda a útočného parťáka Cristiana Ronalda v roce 2018. Najednou byl on hlavním pilířem a alfou útoku královského klubu. Předváděl neuvěřitelné výkony, byl mašinou na góly a hlavně ve spojení s Viniciusem poslední dvě, tři sezony bavil fanoušky Realu. Fenomenální byla jeho jízda vyřazovacími boji v Lize mistrů pro sezonu 2021–22, kdy podceňovaný Real de facto sám prostřílel k dalšímu ušatému poháru. Zlatý míč získal v necelých 35 letech jako jeden z nejstarších v novodobé éře.

Legendární BBC je kompletně minulostí

Odchod Karima Benzema znamená definitivně konec velké éry. Kompletně se v Realu rozpadlo legendární ofenzivní trio BBC (Bale – Benzema – Cristiano Ronaldo). Ofenzivní trojzubec BBC se zrodil roku 2013, kdy Florentino Pérez koupil Garetha Balea z Tottenhamu. Na efekt se nemuselo čekat dlouho, protože už v první společné sezoně vyhrála tato trojice v Lize mistrů vytouženou La Décimu. Jen tak pro zajímavost, osud zároveň chtěl, že těsně po skončení této sezony jsou uvolněna všechna čísla, která nosili na zádech Cristiano, Benzema a Bale. Kromě čísla 9, které se uvolní po Francouzově odchodu, se uvolní i čísla 7 po Edenu Hazardovi a 11 po Marcovi Asensiovi.

Podle agentury AFP podepsal se saúdskoarabským mistrem Al-Ittihádem tříletou smlouvu. Pětatřicetiletý úřadující držitel Zlatého míče hrál za Bílý balet 14 let. Rozloučil se s bilancí 647 utkání, 353 gólů, 165 asistencí a 25 trofejí. Více branek nasázel za Bílý balet pouze Cristiano Ronaldo (450). Karim zkrátka přišel jako talent a odchází jako legenda!

Kdo bude další?

Trenérem mistrovského celku z Džiddy, kam má Benzema namířeno, je Portugalec Nuno Espírito Santo, jenž v minulosti vedl Porto, Wolverhampton nebo Tottenham. Stane se tak právě Ronaldovým soupeřem, Portugalec hraje od zimy za letos druhý Al-Nassr. Saudskoarabská nejvyšší soutěž to myslí s útokem na hvězdy světového fotbalu vážně. Po sezoně má kromě Benzemy doplnit Ronalda také mnohaletý kapitán Barcelony Sergio Busqutes. Kromě nich už Saudi League hrají třeba David Ospina, Talisca nebo Ever Banega.

Očekává se, že saúdská soutěž osloví i Sergia Ramose (37 let). Dalším hráčem může být Pierre-Emerick Aubameyang, kterého chtějí získat arabské kluby Al Shabab a Al Ahli. Al Fateh zase vábí Alexise Sanchéze a spekuluje se i o N´Golo Kantém či dalších hráčích Realu Madrid nebo Barcelony. Stále není vyřešena ani otázka u Lionela Messiho, kterého si buď bude moct dovolit k návratu Barcelona, nebo se dost možná také vydá tímto neprobádaným směrem.

Domino mezi evropskými útočníky?

Nečekaný odchod Karima Benzemy může v evropském fotbale spustit domino a máme se během přestupového období na co těšit. Real okamžitě začal shánět posilu na hrot útoku a hlavním cílem pro toto léto má prý být kapitán Tottenhamu a anglické reprezentace Harry Kane. Mluví se i o ofenzivním univerzálovi z Chelsea Kaii Havertzovi, naopak Roberto Firmino po konci v Liverpoolu nejspíše na Bernabéu nezamíří. Opět po roce vyplula na povrch sága Mbappé a Real. Francouzské zázračné dítě má být hlavním cílem Realu Madrid pro léto 2024, tedy až za rok.

Ještě před pár týdny se ale zdálo být jasné, že pokud lídr Albionu Harry Kane svůj mateřský klub skutečně opustí, zamíří na Old Trafford, protože United útočníka světových kvalit nutně potřebují. Nyní by o svůj vytoužený cíl přišli. Zároveň by ale nehledali útočníka už jen oni, ale i Kohouti ze severního Londýna. Možností pár bude. Po fantastické mistrovské jízdě s Neapolí může vyslyšet volání nejlepší evropské soutěže třeba Victor Osimhen, stejně tak možná bude hledat novou výzvu Lautaro Martínez z Interu.

Do Arsenalu jen na skok?

A zajímavé bude sledovat vývoj u Folarina Baloguna z Arsenalu (na snímku uprostřed), který zazářil na hostování ve francouzské Remeši. Za tým ze středu tabulky nasázel ve 21 letech celkem 21 gólů ve 37 zápasech a patřil mezi nejlepší mladé střelce Evropy. Měl by se vrátit minimálně na přípravu do Arsenalu, ale už dopředu se nechal slyšet, že by chtěl být tam, kde bude jedničkou na hrotu a bude mít pravidelné herní vytížení. Vzhledem ke konkurenci v Arsenalu, kde je ofenzivní trio Martinelli – Jesus – Saka jasně dané, je tedy dost možné, že Arsenal Baloguna zpeněží.

Z naší nabídky doporučujeme

Fotbalovou sezonu máme pomalu za sebou, ale s námi můžete vyrazit nejen za fotbalem. Podívejte se na naši aktuální nabídku: