Kaple, hokej, ale i dny v týdnu. Co se skrývá za názvy klubů?

3 minuty čtení
Autor: Braňo Hujo

Co je to vlastně Aston Villa? Jakou roli sehrál hokej při vzniku tradičního anglického klubu? A co mají společného Blackburn a Bolton? Přečtěte si další díl našeho seriálu o původu názvů fotbalových klubů.

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

ASTON VILLA – třídní učitel prezidentem klubu

Ačkoli tomu současné výsledky tak docela neodpovídají, Aston Villa je jedním z nejúspěšnějších klubů v historii Anglie. Dnes sídlí v Birminghamu, druhém největším anglickém městě. Jeho kořeny však sahají do Wesleyanské kaple Aston Villa na Lozells Road v Astonu. Právě Aston byl kdysi samostatnou oblastí, kterou teprve později pohltil rozrůstající se Birmingham. Metodistická kaple byla založena kolem roku 1850 a své jméno převzala od vily zvané Aston Villa, která v minulém století stála nedaleko odtud.

U zrodu klubu z Astonu stál také kriket. Členové jedné ze tříd nedělní školy, The Young Men’s Bible Class, se v roce 1872 rozhodli založit kriketový tým a hráli pod názvem Aston Villa (Wesleyan) Cricket Club. Opět však vyvstala otázka, co dělat v zimě, když se kriket hrát nedá.

Zde zasáhla náhoda. Jednoho únorového rána si čtveřice kriketových hráčů všimla zajímavé scény poblíž kaple Aston Villy. Skupina chlapců tam hrála fotbal. Tento energický sport se jim natolik zalíbil, že navrhli ostatním hráčům klubu, aby se v zimě udržovali v kondici hraním fotbalu.

Zdroj: footballfashion.org / wikipedia.org – týmová fotografie před kaplí Wesleyan Aston Villa

Chlapce z nedělní školy však fotbal zaujal natolik, že netrvalo dlouho a založili vlastní fotbalový klub, který pojmenovali stejně jako kriketový klub – Aston Villa (Wesleyan). Prvním prezidentem byl mimochodem jejich třídní učitel. Z kratochvíle na zabití času a udržení kondice se stal plnohodnotný sportovní tým, který navíc brzy ovládl anglický fotbal. A právě jeho úspěch vedl k tomu, že se jméno Villa dostalo do názvů dalších klubů, které se navíc inspirovaly barvami původních Villans.

NOTTINGHAM FOREST – hokej šel bokem, vyhrál fotbal

Zdá se, že název nottinghamského fotbalového klubu odkazuje na legendární příběh Robina Hooda. Vždyť právě tento legendární zbojník spolu se svou bandou psanců žil v nedalekém Sherwoodském lese a bojoval proti šerifovi z Nottinghamu.

Až na to, že to tak není. Název ve skutečnosti pochází z prvního místa, kde tým z Nottinghamu hrával. Forest, tak se jmenoval volný prostor severně od centra města, který vznikl vykácením zmíněného lesa, aby se zde mohly konat dostihy a koňské trhy.

Legenda o tom, jak se ve městě začal hrát fotbal, je zajímavá. Říká se, že při místní hře shinney (sport podobný hokeji) se jeden z hráčů rozzlobil a hodil do hry fotbalový míč. Ostatní hráči prý následně zahodili své hole a rozhodli se začít kopat do míče. Netrvalo dlouho a založili si vlastní klub.

Zdroj: hockeygods.com – Shinney, hokejové kluziště s otevřeným ledem, které stálo u zrodu fotbalového klubu Nottingham.

Nad názvem se prý dlouho nerozmýšleli, tam, kde se hrálo shinney, se hrál i fotbal, no a tak vznikl klub s názvem Forest. Z rekreačního hřiště Forest však poměrně rychle odešli na hřiště Meadows Cricket Ground. Slovo Forest si však klub ve svém názvu ponechal a má ho dodnes.

WANDERERS, ROVERS, RANGERS a ALBION – kluby s toulavou obuví

Již jsme se zmínili o tom, že kluby se velmi často jmenují podle místa nebo čtvrti, ze které pocházejí. Zajímavé však je, že existují i kluby, které se jmenují tak, jak se jmenují, kvůli přesnému opaku. Jednoduše se stěhovaly tak často, že se to dostalo do jejich názvu. Jedná se o většinu týmů s názvy jako Wanderers, Rovers nebo dokonce Rangers. Tyto kluby často neměly na začátku vlastní stadiony nebo klubovny, takže se stěhovaly jednou tam, jednou jinam.

Zvláštní kategorií klubů jsou ty, které mají v názvu určitý den v týdnu. Napadlo vás někdy, proč má Sheffield Wednesday ve svém názvu středu? Vysvětlení je jednoduché. Je to proto, že v dřívějších dobách hrály tyto týmy své zápasy v určené dny, no a ten sheffieldský, který se odmítl stát United, hrával ve středu. A tak to zůstalo pravděpodobně navždy.

Název Athletic asi není třeba více vysvětlovat. Je to podobný případ, jako když v Česku existují kluby hrající pod zkratkou SK, tedy sportovní klub. Většinou se jedná o sportovní kluby, kde bylo původně spojeno několik sportů. V počátcích, a tento článek to dokládá, hrálo mnoho fotbalistů i jiné sporty. A pokud si to klub mohl finančně dovolit, kombinoval více sportů. A přestože dnes jsou všechny kluby samostatnými společnostmi, z názvu neodstranily Athletic.


Zdroj: wearebrighton.com

Z nejpoužívanějších názvů nám toho moc nezbylo, takže snad jen ten poslední, Albion. Albion je název, který vyvolává vlastenecké představy o Anglii, přičemž jeho odvození z latinského „albus“ („bílý“) pravděpodobně odkazuje na bílé útesy v Doveru. Slovo Albion si kluby dávaly do názvu zejména v 19. století, kdy bylo britské impérium na vrcholu a popularita monarchie obrovská. Vlastenecké cítění a hrdost na Británii proto vedly kluby k pojmenování podle přezdívky své země.

ZÁJEZDY NA PREMIER LEAGUE