Kane, Mbappé nebo loučící se Kroos. Kdo ovládne letošní Euro?

3 minuty čtení

Anglie, Francie a domácí Německo. To jsou podle expertů a sázkových kanceláří tři největší favorité nadcházejícího mistrovství Evropy, seřazeni podle aktuálních kurzů necelý měsíc přes startem šampionátu.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Poslední mistrovství Evropy vyhrála Itálie, která ve finále o rok posunutého Eura 2020 porazila na penalty Anglii. Tým kouče Spalletiho ale prochází přestavbou, nemá tak výrazné osobnosti, jako když před třemi roky trápili všechny obránce Insigne, Chiesa nebo třeba Immobile.

Zajímavostí je, že jedničkou v útoku je momentálně 25letý Mateo Retegui, který hrál celou svou dosavadní kariéru v Argentině, tedy mimo velký zájem evropského publika. Italští fanoušci si klepali na čelo, až od letoška hraje Retegui Serii A za FC Janov, ale sedmi góly a dvěma asistencemi úplně neohromil. Velké věci se letos od Italů rozhodně nečekají.

Anglie – setřese Kane svou kletbu?

Favority letošního mistrovství je zkrátka třeba hledat jinde. Těmi největšími je Anglie, které pomalu dorůstá vynikající generace. Jude Bellingham prožil fenomenální sezonu v Realu Madrid a je jedním z hlavních aspirantů na zisk zlatého míče. Skvělý ročník v Arsenalu prožil také lídr Declan Rice a nejinak tomu bylo u ofenzivních mladíků Saky, Palmera nebo Fodena.

To všechno má na starost kapitán Harry Kane, který konečně touží setřást ze sebe kletbu a něco velkého vyhrát. Anglie, kolébka fotbalu, dosud mistrovství Evropy nikdy nevyhrála. Letos má přijít ten pravý čas, problémem může být složení defenzívy. Stoperská dvojice Stones – Maguire rozhodně nebudí takový respekt jako ofenzíva týmu, navíc byli oba v závěru sezony zraněni.

Francie – Mbappé a dlouhé čekání na Euro

Kylian Mbappé. O největší hvězdě Francie není třeba dlouze polemizovat. Čerstvě nejnovější posila Realu Madrid bude zřejmě také největší hvězdou celého mistrovství a největším aspirantem na korunu krále střelců. Žádný jiný z favoritů nemá ve své ofenzívě tak dominantního hráče, který navíc už mnohokrát ukázal, že s velkým tlakem umí pracovat. Dal góly ve dvou po sobě jdoucích finále mistrovství světa a ve svých 25 letech je na absolutním vrcholu.

Mistrovství Evropy ale Francie naposledy vyhrála v roce 2000. Ve finále, které se hrálo 2. července 2000 v Rotterdamu, porazila Itálii 2:1 po prodloužení díky zlatému gólu Davida Trezegueta. Čekání už je tedy hodně dlouhé a ani tato cenná trofej by jistě neměla chybět ve sbírce Kyliana Mbappého. Když Trezeguet rozhodl finále v Rotterdamu, útočníkovi Realu Madrid byl rok a půl.

Německo – ideální mix a střelec ve formě

A třetí vzadu? No samozřejmě, že domácí Německo. Našim západním sousedům se celý cyklus nemusí dařit, ale nikdy je není radno podceňovat. Němci jsou turnajovým týmem, navíc je dopředu poženou neúnavní fanoušci. Očekává se jedno z nejlepších mistrovství Evropy celé fotbalové historie a Die Mannschaft se pod něj bude chtít podepsat zlatým písmem.

Černým koněm sestavy může být Kai Havertz, který se v průběhu sezony našel na hrotu útoku Arsenalu a po změně pozice patřil k nejproduktivnějším hráčům ze všech elitních evropských soutěží vůbec. Kolem něho pak bude dravé mládí Florian Wirtz, Jamal Musiala nebo naopak s kariérou se loučící Toni Kroos. Tým kouče Nagelsmanna nabízí velmi zajímavý mix a rozhodně bude čeřit vody do posledních kol domácího šampionátu.

Předpokládané základní sestavy favoritů

Jeden talent vedle druhého. U největších favoritů rozhodně neplatí, že kdo měl povedenou sezonu, ten bude automaticky hrát. Konkurence je obrovská, mnozí budou muset skousnout roli žolíka z lavičky. Jak by tedy mohly vypadat základní sestavy největších favoritů šampionátu podle aktuálních nominací?

Anglie: Pickford – Walker, Stones, Guéhi, Shaw – Alexander Arnold, Rice – Saka, Bellingham, Foden – Kane.
Francie: Maignan – Koundé, Saliba, Konaté, Theo Hernandez – Tchouaméni, Kanté – Dembélé, Griezmann, Coman – Mbappé.
Německo: Ter Stegen – Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstädt – Gündogan, Kroos – Sané, Wirtz, Musiala – Havertz.

Jaké šance dávají bookmakeři nám?

Mimochodem český národní tým je podle aktuálních kurzů třináctým až šestnáctým „největším“ favoritem letošního mistrovství. Největšími outsidery šampionátu jsou Albánci v kurzu 500:1, pod Čechy jsou třeba i Ukrajina (110:1), Polsko (150:1) nebo naši bratři Slováci (300:1).

Stejné šance jako českému národnímu týmu dávají bookmakeři v kurzu 100:1 také reprezentacím Maďarska, Rakouska a Srbska. Ale kdo by si před nedávnem tipoval, že vyhrajeme hokejový šampionát, že? Buďte s námi u toho!