Jurásek atakuje rekordní přestupy. Kdo byl vůbec nejdražší?

2 minuty čtení

Talentovaný obránce Slavie David Jurásek přestupuje do Benfiky Lisabon. Portugalský mistr za něj vysázel 334 milionů korun. Jurásek se tak stal jedním z nejdražších českých přestupů z naší ligy v historii. Kdo byl ale úplně nejdražší?

Soutěže o ceny a další zajímavosti najdete na našich sociálních sítích Facebooku, Instagramu a na Tik-Toku.

Není divu, že si portugalský gigant Juráskových kvalit tolik považoval. Trefou do černého už byl pro Benfiku jeden nákup ze Slavie – Alexandera Baha v roce 2022. Navíc levonozí hráči jsou ve světovém fotbale zkrátka v kurzu a výborný levý obránce je ve světovém fotbale vyloženě nedostatkové zboží.

Rodák z Uherského Hradiště má navíc vyváženou defenzivní i ofenzivní činnost, českou ligu zkrátka přerostl. Možná i proto si Benfika hned Juráska orámovala výstupní klauzulí v hodnotě astronomických 80 milionů euro. V přepočtu jde pro normálního smrtelníka o málo představitelnou částku – 1,9 miliardy českých korun.

Jen tak pro zajímavost, Dortmund měl na Haalandovi výkupní klauzuli v hodnotě 60 milionů euro. Právě za tuto sumu odcházel norský fenomén do Manchesteru City. Nyní už se hovoří o úplně jiných číslech. Údajně má Haaland v Manchesteru výkupní klauzuli 200 milionů eur, ale ta nabyde platnosti až v roce 2024 a nebudou ji moct aktivovat anglické kluby, tedy přímý konkurenti Cityzens. Alespoň tak znějí informace od renomovaného novináře Fabrizia Romana.

Nejdražší čeští hráči z tuzemské ligy

5. Alex Král
315 milionů korun
Slavia – Spartak Moskva

4. David Jurásek
334 milionů korun
Slavia – Benfica Lisabon

3. Adam Hložek
450 milionů korun
Sparta – Bayer Leverkusen

2. Tomáš Rosický
504 milionů korun
Sparta – Borussia Dortmund

1. Tomáš Souček
540 milionů korun
Slavia – West Ham United

Jak vidno, všechny nejdražší přestupy ven z české nejvyšší soutěže se týkaly odchodů z pražských S. Hned za touto pěticí byl Bořek Dočkal, za kterého vyinkasovala Sparta při přestupu do Číny 220 milionů korun.

Pokud nebudeme počítat jen odchody z české ligy, byl vůbec nejdražším českým přestupem odchod Pavla Nedvěda z Lazia do Juventusu, který vyšel Starou dámu v roce 2001 na 1,596 miliardy korun. Přes miliardu stál ještě Patrik Schick AS Řím v roce 2017, když ho Vlci vykupovali ze Sampdorie Janov (1,1).

Z naší nabídky doporučujeme

Chcete vyrazit na českou fotbalovou reprezentaci a vidět všechny zmíněné borce s Davidem Juráskem nebo Tomášem Součkem v čele?

  • Kvalifikace EURO 2024: Albánie – Česká republika (vstupenky)
  • Přípravné utkání v krásné Puskás Areně: Maďarsko – Česká republika (vstupenky)

A nebo se podívejte na kompletní nabídku. Vezmeme vás na největší fotbalové šlágry světa a prostředkujeme vám zážitky na celý život. Cestovat s FotbalTour.cz se zkrátka vyplatí!

  • FOTBAL: Autobusový zájezd na přípravný zápas Norimberk – Arsenal (Norimberk, kompletní nabídka)
  • FOTBAL: Letecký zájezd na Emirates Cup Arsenal – AS Monaco (Londýn – Emirates, kompletní nabídka)
  • FOTBAL: Letecký zájezd na Community Shield Man. City – Arsenal (Londýn – Wembley, kompletní nabídka)
  • FOTBAL: Lionel Messi v zámořské MLS (New York, kompletní nabídka)