Jak nenaletět podvodníkům? Důvěřuj, ale prověřuj

I na internetu platí, že opatrnost je na prvním místě. V poslední době si řada podvodníků vybrala dobré jméno FotbalTour. Nejčastějším cílem je získat osobní údaje pod ukradenou identitou naší CK, nebo rovnou vylákat z klientů peníze. Jak v takovém případě postupovat?

#1 OVĚŘTE SI NÁS

  • Podívejte se na profil společnosti na Googlu nebo na profily na sociálních sítích. Poctivé firmy poznáte podle těchto znaků: adresa a kontaktní údaje, desítky až stovky recenzí, v případě CK platné pojištění pro případ úpadku.
  • Ověřte si činnost a partnerství společnosti. Například FotbalTour spolupracuje s FC Barcelona nebo komentátorem F1 Stevom Eiselem.
  • Zkontrolujte si, jaké produkty a služby společnost nabízí. Kromě 400 recenzí na Googlu a 900 recenzí na Facebooku se můžete se zájezdy seznámit na videích na YouTube.

Odznak oficiálního partnerství s FC Barcelona:

#2 SEZNAM, „CO NEDĚLAT“

  • Neotvírejte poštu (e-maily, sms, zprávy a komentáře na sociálních sítích) od neověřených odesílatelů.
  • Nezadávejte osobní údaje (přístupová hesla, údaje o platebních kartách) na neověřených stránkách.
  • Před provedením online platby si ověřte informace o prodávajícím (viz bod č. 1 ZKONTROLUJTE NÁS).

#3 PODVODY NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH 

  • Na Facebooku jsou vytvářeny kopie úspěšných fanouškovských stránek. Podvodníci ukradnou logo a text a vydávají se za původní stránku. Falešné stránky jsou pak přidávány do diskusí pod původními stránkami s cílem vylákat citlivé údaje (nejčastěji v konkurenčních příspěvcích na Facebooku).

NÁŠ TIP: Zkontrolujte datum vytvoření fanouškovské stránky na Facebooku v sekci Transparentnost stránky.

Transparentnost Facebook stránky FotbalTour.cz:

  • K podobným podvodům dochází na Instagramu stejně jako na Facebooku. Podvodné fanouškovské stránky začínají sledovat soukromé profily, které se účastnily soutěží původních fanouškovských stránek. Soutěžící, kteří neověřují identitu fanouškovské stránky, často v důsledku toho začnou sledovat podvodné fanouškovské stránky.

NÁŠ TIP: Zkontrolujte počet sledujících fanouškovských stránek. Podvodné fanouškovské stránky mají desítky až stovky sledujících. Pravé fanouškovské stránky mají tisíce až desetitisíce.
Pokud na Facebooku nebo Instagramu narazíte na podvodnou stránku, nahlaste ji jako stránku, která „předstírá cizí identitu“.

Příklady falešných profilů na Facebooku a Instagramu:

#3 PODVODY PŘI NÁKUPU

Mezi nejznámější bazary na internetu patří Bazoš. Prodejci na Bazoši většinou nejsou ověření, takže si při nákupu dávejte pozor na následující:

  • Ověřte si prodávajícího. Kromě e-mailové komunikace trvejte na telefonickém hovoru.
  • Dávejte přednost osobnímu předání předmětu koupě, nikoliv online.
  • Nikdy neplaťte za zboží předem. Jedná se o nejčastější podvod na Bazoši – důvěřivý kupující nejprve zaplatí předem prostřednictvím internetového bankovnictví, ale zboží nikdy neobdrží.

POZOR! Taktika podfukářů je jednoduchá. Pořídí si vstupenku na utkání, a tu na internetu nabídnou k prodeji více lidem. Přesně jako v nedávnem sparťanskem derby, kdy jeden podvodníček prodal dvě místa. Každé z nich deseti zákazníkům.

Příklad falešných vstupenek na Bazoši: