Jak by mohla vypadat česká sestava na EURO? Mládí vpřed!

3 minuty čtení

Fanoušci českého sportu rychle převlékají kabát. Z trénování hokeje se teď dáváme na fotbalovou expertízu. Jak by tedy mohla vypadat základní sestava Česka na blížícím se EURO?

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram – Tik-Tok

Slovem na úvod – jde o reálnou představu, nikoliv o tvoření fantasií. Nestavíme nutně mladý tým, ani sestavu z legionářů. Snažíme se odhadnout, jak sestava bude skutečně vypadat, a to ve formaci 3-4-1-2. Právě v ní totiž svěřenci Ivana Haška vyběhli k poslednímu duelu proti Arménii.

Brankář

Tady by nemělo být o čem. Jindřich Staněk ze Slavie byl vyhlášen nejlepším gólmanem ligy, v prvním zápase pod Ivanem Haškem byl právě Staněk jasnou volbou. Mnozí mu vyčítají rozehrávku nohama, v tom se ale zlepšil. A reflexy má jako málokdo.

Vítězslav Jaroš i Matěj Kovář, který odchytal zmiňovaný duel proti Arménii, by si šanci zasloužili, ale Hašek ukáže na zkušenost.

Obrana

Koho do obranné trojky? Jistotou jsou tři stopeři. Příležitost by si rozhodně zasloužil Robin Hranáč. V reprezentaci je sice stále nováčkem, ale v Plzni byl hlavní postavou, a ne nadarmo byl vyhlášen nejlepším obráncem ligy.

K němu asi Davida Zimu a Ladislava Krejčího. Ne snad, aby každý z našich elitních tří klubů měl zastoupení, ale vychází to tak. Krejčí je na pozici stopera dlouhodobě ceněn a Zimovi to v reprezentaci jde, navíc ho má v oblibě i trenér Hašek.

Co kraje obrany? Zde je taky jasno. Napravo bude Vladimír Coufal. Ten byl v této sezoně viděn spíš v negativním světle. Nejprve nepochopitelný úlet v olomouckém klubu při reprezentačním srazu, potom podivné dohady přes média o nevyhovující výšce platu ve smlouvě. Ve smlouvě, kterou sám podepsal. Fotbalově je to ale pořád jeden z našich nejlepších hráčů a na pozici pravého wing-backa je jasnou volbou.

Stejně jako nalevo David Jurásek. I on měl turbulentní sezonu. Přesun do Benficy nedopadl dle představ, a tak byl zimní přesun do Hoffenheimu vysvobozením. V reprezentaci už něco odkopal, ale hlavně na něj nikdo netlačí.

Zatímco napravo je variantou David Douděra, vlevo spíše nikdo, maximálně Michal Sadílek, který na této pozici párkrát zahrál.

Záloha

Tím se dostáváme k záloze. Dva doprostřed a jeden pod hrot.

Místo je ložené pro kapitána Tomáše Součka. Autor 68 reprezentačních startů a 12 branek je jasnou oporou a základní sestavu si bez něj téměř nejde představit.

Koho k němu? Tady je variant víc. Lukáš Červ je v nominaci překvapením, ne však neprávem. Zároveň se ale nedá čekat, že by ho trenéři hned hodili do základu.

Vychází to pravděpodobně na zmiňovaného Sadílka, který už také načíná třetí desítku startů v národním dresu. Velký poctivec, navíc s mraky zkušeností ze zahraničí, kde působí od dorosteneckého věku.

Na podhrot se nabízí Pavel Šulc, kometa letošního ročníku tuzemské ligy, ale Antonín Barák se na jaro vrátil do reprezentace a hned ukázal, že v Itálii nepůsobí dlouhé sezony náhodou. Kvalita je vidět a on sám se vyjádřil, jak moc je rád, že je zpět.

Útok

Vepředu je jedno místo také jasné. O Patriku Schickovi nikdo nepochybuje, během sezony se v Leverkusenu vylízal ze zdravotních patálií a už je v pohodě. Je to naše jasná jednička.

Ale koho k němu… Tomáš Chorý i Mojmír Chytil budou spíše variantami z lavičky, volba by tak mohla padnout na Adama Hložka nebo Jana Kuchtu. Zatímco prvně jmenovaný se v reprezentaci spíše trápí, Kuchta by mohl navázat na konec ročníku, kdy hrál famózně. Navíc je schopen oběhat spoustu místa, v tom by mohl zastat někdy laxnějšího Schicka.

Jak by mohla vypadat základní XI českého týmu v prvním zápase?

Staněk

Coufal – Hranáč, Zima, Krejčí – Jurásek

Souček, Sadílek

Barák

Schick, Kuchta